Revista "Familia creștină" - 08/2006 

De Crăciun  

Rețete de Crăciun: Două torturi clasice
Maria Goția

Două cărți speciale pentru cei miciCuprinsSă facem un fulg tridimensional din hârtie

 

Tort Doboș

Ingrediente:
a) pentru aluat: 8 ouă separate, 1 cană de zahăr, 1 1/2 de făină;
b) pentru cremă: 1 1/2 de zahăr, 1/4 de cană de cacao, 5 gălbenușuri, 100g ciocolată menaj topită, 250 g unt;
c) pentru caramel:1 cană de zahăr, 1/2 cană de apă. 125g de nuci tăiate cu cuțitul.

Pregătire:
1. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade. Se decupează 6 discuri de hârtie pentru copt cu un diametru de 23cm. Se bat puternic gălbenușurile celor 8 ouă, cu jumătate din cantitatea de zahăr cerută la aluat, timp de 20 de minute, până se albesc. Separat, se bat spumă tare cele 8 albușuri; se adaugă apoi restul zahărului câte puțin, bătând în continuare, până la dizolvarea completă a zahărului și obținerea unei spume dense și sidefii. Se cerne făina peste crema de gălbenușuri și zahăr și se amestecă ușor cu o lingură de metal, pentru a o încorpora. Se adaugă și spuma de albușuri, o treime o dată, omogenizând frumos totul. Se dispune apoi compoziția de aluat pe discurile de hârtie, așezate în tăvi. Se coc 6-9 minute, până devin ușor aurii și elastice la atingere. Apoi se lasă la răcit pe un grătar, după care se ajustează marginile cu cuțitul, dacă nu sunt exact de aceeași formă.
2. Pentru cremă, se dizolvă zahărul în apa cerută, într-o crăticioară pe foc, amestecând. După ce fierbe, se micșorează flacăra și se fierbe 10-15 minute, până ce devine un sirop auriu. Separat, se bat puternic gălbenușurile într-un recipient în care se toarnă apoi în fir subțire siropul cald, continuând să bateți, până la răcirea completă a amestecului și la îngroșarea lui. Untul se freacă până devine spumă cremoasă; apoi se amestecă la crema de gălbenușuri, în care se încorporează și ciocolata topită.
3. Pentru caramel, dizolvați zahărul în apa cerută pe foc mic, într-o crăticioară cu fundul gros, amestecând mereu. După ce începe să fiarbă, încetați mestecatul și lăsați siropul 5-6 minute să se îngroașe și să devină auriu. Opriți focul și turnați repede caramelul peste foaia care va fi deasupra tortului. Cât este cald încă, marcați și tăiați discul de caramel în felii egale, cu un cuțit ascuțit cu lama subțire, uns și cald.
4. Clădiți tortul ungând foile cu 3/4 din cremă și suprapunându-le, terminând cu capacul de caramel. se unge apoi tortul de jur împrejur cu crema rămasă și se decorează cu nucile tăiate.

Tort Sacher

Ingrediente:
125 g de unt, 1/2 cană de zahăr, 4 ouă separate, 125 g de ciocolată menaj topită, călduță, 2/3 cană de făină, 2 linguri de marmeladă de caise; pentru glazură, 150 g de ciocolată menaj mărunțită, 1/4 cană de frișcă nebătută.

Pregătire:
1. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade. Se unge cu unt topit sau ulei o formă de tort detașabilă cu diametrul de 20 cm, apoi se tapetează cu hârtie pentru copt, inclusiv marginile.
2. Se bate untul și zahărul cu mixerul, până devine spumos și cremos, apoi i se încorporează pe rând gălbenușurile, bătând bine după fiecare.
3. Se încorporează ciocolata topită și călduță, apoi se transpune totul într-un vas de mărime mijlocie. Se adaugă aici făina cernută, amestecând ușor cu o lingură de metal.
4. Se bat spumă albușurile într-un vas uscat, apoi se adaugă la compoziția cu ciocolată, ușor, cu lingura de metal.
5. Se varsă compoziția în formă și se dă la cuptor 40 de minute, până ce la verificarea cu scobitoarea în mijlocul tortului, aceasta rămâne curată.
6. Se lasă blatul la răcit în formă 15 minute, apoi pe un grătar. Între timp se încălzește marmelada într-o crăticioară, până se lichefiază, apoi se strecoară.
7. Răsturnați tortul pe grătar și cu ajutorul pensulei late, întindeți marmelada lichidă pe laturi și deasupra. Se topește ciocolata mărunțită la foc mic, împreună cu frișca, amestecând tot timpul, până se obține o cremă netedă. Luați crăticioara de pe foc și lăsați glazura să devină doar călduță. Se varsă apoi peste tort și se întinde uniform. Acest tort se poate păstra o săptămână în frigider, într-un recipient închis ermetic.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire