Revista "Familia creștină" - 08/2006 

De Crăciun  

Să facem un fulg tridimensional din hârtie
WikiHow.com

Rețete de Crăciun: Două torturi clasiceCuprins(Nu doar) O scenetă de Crăciun

 

Este puțin mai complicat decât un fulg bidimensional din hârtie, dar arată foarte frumos și este o activitate potrivită pentru copiii obișnuiți cu foarfecele și care au răbdare pentru lucrul manual. Va rezulta un minunat fulg cu șase brațe, perfect pentru decorarea bradului sau pentru a fi atârnat la fereastră.

Avem nevoie de:

  • 6 pătrate, egale între ele, din hârtie - de preferat albă sau albastru deschis, ca să imite culoarea fulgilor; este bună hârtia pentru imprimantă, sau puteți încerca cu hârtie din blocul de desen. Mărimea laturilor pătratelor din hârtie poate varia de la 10 la 25cm. Hârtia trebuie să fie suficient de rezistentă pentru a susține structura fulgului;

  • foarfece;

  • bandă adezivă sau lipici;

  • capsator.



Pașii:
  1. Adunați materialele de care aveți nevoie.

  2. Îndoiți fiecare dintre cele 6 pătrate de hârtie în două, pe diagonală. Dacă hârtia pe care o folosiți nu este un pătrat perfect, tăiați marginile care ies în afară și faceți ca hârtia îndoită să se suprapună perfect.

  3. Tăiați 3 linii paralele cu fiecare dintre laturile egale ale triunghiului, pornind de la latura îndoită (ca în ilustrație), fără a ajunge până la marginile neîndoite ale hârtiei. Liniile de tăiere trebuie să fie deci paralele între ele și cu marginea, la distanță egală între ele, și să se apropie la mijloc, dar nu să se unească; lăsați un mic spațiu între ele. Pentru a fi mai ușor, puteți îndoi triunghiul în două. Astfel veți putea tăia ambele părți deodată, pentru a obține un fulg perfect simetric. Această soluție ar putea să nu fie însă potrivită pentru hârtia mai groasă, care ar putea fi prea greu de tăiat împăturată în patru.

  4. Desfaceți hârtia și așezați-o pe masa de lucru astfel încât să arate ca un romb.

  5. Rulați capetele rombului mic interior care s-a format, pentru a obține un tub. Lipiți capetele rombului. La fiecare capăt al tubului trebuie să se vadă forma de triunghi.

  6. Întoarceți rombul mare pe cealaltă parte. Luați următoarele colțuri de hârtie și uniți-le în partea opusă a tubului format prima dată, lipindu-le și pe acestea unul de altul. Va rezulta tot un fel de tub, mai mare decât primul.

  7. Continuați să întoarceți hârtia când pe o parte când pe cealaltă până când ați lipit toate colțurile opuse două câte două.

  8. Repetați acest proces (pașii 3 - 7) cu celelalte 5 pătrate de hârtie.

  9. Uniți 3 dintre piesele gata rulate, la un capăt, ținându-le între vârfurile degetelor, și capsați-le cu ajutorul celeilalte mâini. Faceți același lucru și cu celelalte 3 piese. Acum veți avea 2 piese având fiecare 3 "brațe".

  10. Capsați împreună la cele două capete piesele nou obținute. Aproape aveți deja forma de fulg.

  11. Capsați în punctele de întâlnire dintre cele 6 brațe. Aceasta asigură păstrarea formei de fulg de zăpadă. Vedeți în ilustrație cum trebuie să arate fulgul gata.

  12. Decorați în plus fulgul dacă doriți (vedeți "Sugestii"). Acest lucru este opțional, dar poate fi potrivit dacă doriți să creați o anumită temă de Crăciun.

  13. Alegeți un punct pentru a fi în partea de sus a fulgului și atașați un fir de sârmă sau textil, eventual strălucitor, pentru atârnare. Cel mai bine este să legați firul de fulg, deoarece o capsă ar putea să nu țină bine firul. Faceți o mică gaură cu un ac, treceți firul prin gaură și înnodați de două ori, dar procedați cu mare grijă pentru a nu rupe hârtia.

  14. Atârnați noul ornament pe brad sau la fereastră. Faceți mai mulți fulgi, eventual de mărimi și culori diferite, și atârnați-i la geam la înălțimi diferite, pentru un efect vizual deosebit. Ei vor arăta frumos mai ales pe fundalul unui cer întunecat de noapte.



Sugestii
  • Fulgi mai mari: dacă doriți fulgi mai mari, folosiți hârtie mai mare. Probabil va fi nevoie să tăiați mai mult de trei linii paralele; stabiliți aceasta în funcție de cât de mare este pătratul de hârtie. Nu încercați să faceți fulgi mai mari înainte de a stăpâni bine metoda de realizare a lor la dimensiunile sugerate.

  • Variații de culoare: puteți folosi hârtie de diferite culori dacă doriți să realizați o anumită temă cromatică de Crăciun - de exemplu roșu și verde.

  • Idei pentru decorare: dacă doriți să faceți fulgii mai deosebiți, folosiți carioce sclipitoare, lipici sclipitor (sau lipici simplu și presărați apoi praf sclipitor) în diferite părți ale fulgului. Argintiu, auriu, roșu și verde sunt poate cele mai potrivite culori de folosit. Sau vă puteți gândi la alte adaosuri, cum ar fi paietele sau pietricele folosite la decorarea obiectelor de îmbrăcăminte.

  • Aveți răbdare: aceasta nu este o activitate care să poată fi realizată în grabă, dar este ușor de realizat dacă procedați încet și cu atenție.

  • Alternative bidimensionale: vedeți link-urile de mai jos pentru modele de fulgi bidimensionali, potriviți pentru copii mai mici (și cu mai puțină răbdare!).



Această activitate este prezentată cu fotografii la fiecare pas pe pagina WikiHow.com: How to Make a 3D Paper Snowflake.

Alte activități de pe WikiHow.com:

traducere: Oana Capan
sursa: © WikiHow.com

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire