Revista "Familia creștină" - 07/2006 

Pentru gospodine  

Toamna ne intră în bucătărie
Maria Goția

CuprinsAmintiri din copilărie

 

Supă de usturoi cu semințe de dovleac

Ingrediente: 15 + 5 căței de usturoi, 3 linguri de unt topit sau de ulei de floarea soarelui, 125 ml de vin alb ușor, 500 ml de supă de zarzavat, 500 ml de apă fierbinte, 250 ml de smântână, 250 ml de lapte, 1 lingură de amidon alimentar, pătrunjel verde, sare, piper, 1 corn din făină integrală, 3 linguri de semințe de dovleac curățite.

Preparare: Se taie mărunt cei 15 căței de usturoi și se călesc în untul topit până prind o culoare aurie, fără să se ardă. Se sting cu vinul, după care se adaugă apa și laptele. Se lasă la fiert la foc molcom timp de 10 minute.
Amidonul se amestecă bine cu puțină apă rece, apoi se adaugă la lichidul din oală, care se mai lasă apoi la fiert încă 3 minute.
Între timp, se taie cornul în felii subțiri și apoi în cubulețe, care se rumenesc în tavă, fără grăsime, în cuptorul cald, timp de câteva minute, împreună cu semințele de dovleac, având grijă să nu se ardă.
Se condimentează supa cu sare și piper, după gust.
Se ia de pe foc și se adaugă cei 5 căței de usturoi rămași trecuți prin presa specială pentru usturoi sau zdrobiți până au devenit pastă.
Se adaugă smântâna și se omogenizează totul cu telul sau cu mixerul vertical.
Se toarnă în farfurii și se presară cu pătrunjelul tocat, cu semințele de dovleac și cubulețele de corn rumenite.

Timp de preparare: 20 de minute


Pui cu legume la cuptor

Ingrediente: 8 pulpe de pui întregi, 4 cepe, 12 roșii, 1 kg de pulpă de dovleac, 1 kg de cartofi, 2 linguri de sare, 2 linguri de boabe de piper negru, 2 linguri de măghiran mărunțit, 10 linguri de ulei de floarea soarelui, vin alb.

Preparare: Se zdrobesc la un loc sarea cu piperul și măghiranul, după care se amestecă bine cu uleiul.
Se curăță cartofii și ceapa și dovleacul și se taie felii la fel de groase; se taie și roșiile.
Pulpele se pun într-o tavă mare și se condimentează cu amestecul de sare, piper, măghiran și ulei. Se așează alături și legumele, sărate și pipărate și stropite bine cu vin.
Tava se acoperă și se dă la cuptor 40 de minute. Apoi se îndepărtează capacul și se mai lasă la cuptor încă 5 minute, pentru ca puiul să prindă o crustă aurie.

Timp de preparare: 1 oră


Prăjitură cu mere, pere și prune

Ingrediente pentru aluatul fraged: 125 g margarină, 100 g smântână, 200 g făină.

Ingrediente pentru umplutură: 200 g nuci tăiate în bucăți mari, 2 mere mari, 2 pere mari, 250 g de prune bistrițene, 2 linguri de amestec de scorțișoară, cuișoare măcinate și coajă rasă de lămâie.

Ingrediente pentru aluatul-cremă: 3 ouă, 300 g smântână, 5-6 linguri de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat.

Preparare: Se frământă aluatul fraged și se întinde o foaie de 3 mm grosime care se așează într-o tavă mare, de aragaz, dar cu marginile ceva mai înalte. Foaia se presară cu nuca mărunțită, peste care se dispun echilibrat fructele (merele și perele curățite de coajă și sâmburi și tăiate în 8, iar prunele curățite de sâmburi și tăiate în 4, cu miezul în sus) presărate cu aromele indicate.
Aluatul cremă se prepară din ouăle, smântâna, zahărul și zahărul vanilat amestecate foarte bine, până la dizolvarea completă a zahărului. Acesta se toarnă peste fructe.
Se coace 35 minute în cuptorul preîncălzit, la nivelul mediu și foc potrivit.

Timp de preparare: 50 minute


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire