Revista "Familia creștină" - 05/2006 

RĂCOARE MENTOLATĂ
Maria Goția

CuprinsPovestea unui codobelc

 

Suc de mentă

Ingrediente:

1 kg de zahăr, 20 de fire de mentă (culeasă din locuri curate) proaspătă sau uscată, 4-5 lămâi, 8 litri de apă; facultativ: 100g de stafide spălate și macerate în rom 2 ore.

Procedeu:

Zahărul se fierbe cu 3 litri de apă timp de 15 minute. După ce se mai răcorește puțin, se toarnă siropul într-un borcan mare de 10 litri, completându-se cu zeama lămâilor, coaja lor rasă și firele de mentă, precum și stafidele macerate în rom.

Borcanul se acoperă cu tifon și se leagă. Din când în când, sucul se amestecă folosind o lingură de lemn și apoi borcanul se leagă la loc. De îndată ce sucul a devenit sifonat, se filtrează și se toarnă în sticle care pot fi ermetic sigilate. Apoi se pune la răcoare, unde va mai fermenta lent timp de două săptămâni. Se poate păstra până la 4 luni, iar la deschiderea sticlelor, sucul va fi spumant.

 

Sos de mentă pentru mâncăruri calde sau reci

Ingrediente:

50g unt, 1 lingură de făină, 1 lingură de amidon alimentar, 400 ml de lapte, frunzele tocate a 3 fire de mentă, sare, piper, 1 lingură de suc de lămâie

Procedeu:

Se topește untul într-o crăticioară, se adaugă făina și amidonul alimentar, se omogenizează, după care se toarnă laptele, se sărează și se piperează, bătând apoi continuu cu telul, până la îngroșare și la obținerea unui amestec cremos și neted. Se ia de la foc. Se adaugă sucul de lămâie și frunzele de mentă mărunțite, după care se amestecă bine.

Sosul cald se folosește peste orez sau cartofi natur, alături de carne friptă de miel sau porc.

Rece, sosul de mentă poate fi liantul într-o salată de orez, cu următoarele ingrediente: 300g de orez fiert, (spălat, dacă este cu bobul rotund) și răcit, 2 ardei (eventual de culori diferite) tăiați nu prea mărunt în cubulețe, câteva roșii cărnoase tăiate cuburi, 250g de castraveți spălați, dar nu curățiți de coajă, tăiați cubulețe, câteva frunze de mărar și pătrunjel tocate, dar numai 1/3 din frunzele de mentă, ca să nu le acopere gustul picant și răcoros, frunze proaspete de mentă tocate, câteva frunze de salată verde și facultativ, 2-300 gr de carne fiartă / friptură rece / conservă de ton / șuncă sau salam tăiate cubulețe, eventual și cașcaval tăiat bucățele. Se amestecă totul cu sosul de mentă rece; roșiile și salata verde se pun în salată în ultimul moment.

Compoziția salatei depinde de gust sau de ce avem la îndemână.

Este o mâncare ușoară, dar hrănitoare, care se poate pregăti din vreme, să ne aștepte la frigider, când ne întoarcem acasă după o zi obositoare sau când, pur și simplu, vrem să ne luăm liber din bucătărie!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire