Revista "Familia creștină" - 05/2006 

"AM ÎNCERCAT PFN ȘI A DAT GREȘ"
Sarah F. Peterson
traducere Oana Capan

Aude sau nu Dumnezeu rugăciunile noastre?CuprinsOriginea și destinul căsătoriei și familiei

 

Sarah F. Peterson predă de cinci ani cursuri despre Planificarea Naturală a Familiei (PNF), una dintre observațiile ei fiind că oriunde a mers, oricui a vorbit, se regăsesc unele întrebări comune. Uneori întrebările denotă tensiuni trăite de cei care le pun, altădată sunt simple curiozități, justificate mai ales de poziția aproape unică în lume a Bisericii Catolice de a susține că atât contracepția cât și sterilizarea sunt păcate grave.

"Învățăturile Bisericii Catolice cu privire la planificarea familială sunt logice, consecvente și extraordinar de eliberatoare atunci când sunt bine înțelese, și totuși ele sunt respinse de către majoritatea copleșitoare a catolicilor", scrie Peterson într-un articol pe care îl dedică tocmai celor mai comune întrebări. Constatând că sunt probleme care nu sunt atinse nici în predici, nici în cursurile de pregătire la căsătorie, nici în alte contexte, autoarea trage concluzia că întrebările există pentru simplu fapt că credincioșii nu au auzit vreodată un răspuns. În numărele trecute din "Familia creștină" am prezentat primele trei întrebări și răspunsurile corespunzător. În acest număr am ajuns la ultima întrebare:

 

Întrebare: Am încercat PFN și a dat greș. Cum așa?

Răspuns: Aceasta este probabil obiecția la care e cel mai dificil de răspuns, pentru că poate însemna atât de multe lucruri diferite și pentru că este de obicei extrem de încărcată emoțional, așa că este înțelept să se procedeze cu mare blândețe și sensibilitate.

Atunci când este învățată bine și este folosită corect și consecvent, planificarea familială naturală (PFN) are o eficiență de peste 99% în evitarea sarcinii, dar deși PFN nu este dificil de înțeles, necesită de obicei o instruire adecvată pentru a o învăța și a o folosi corect. Adesea când un cuplu spune că au încercat deja PFN și nu a fost eficientă, problema este că ei în primul rând nu au învățat cu adevărat PFN. Uneori se întâmplă să fi încercat metoda calendarului (o mai veche metodă de PFN - dezvoltată în jurul anului 1930 - care este eficientă doar dacă o femeie are un ciclu foarte regulat, ceea ce nu se întâmplă la multe femei) sau să fi citit o broșură, o pagină de internet sau o carte despre PFN și să creadă că au înțeles-o suficient de bine pentru ca să o folosească. Alte cupluri care au avut o sarcină neplanificată au învățat în mod adecvat PFN, dar mai apoi au decis că nu este necesar să țină un tabel sau că una sau mai multe reguli nu li se aplică lor sau nu se aplică la ciclul în care au conceput un copil.

Când un cuplu care a avut o sarcină neplanificată cu toate că a folosit PFN cere unui instructor de PFN să revadă tabelul ciclului în care au conceput, aproape întotdeauna vor descoperi că au conceput ca urmare a unei neînțelegeri sau aplicări greșite a unor aspecte ale regulilor de evitare a sarcinii. Așadar prima sugestie pentru cuplurile care cred că PFN nu funcționează pentru ei este să se întâlnească cu un instructor specializat și să stabilească dacă într-adevăr PFN nu a funcționat sau dacă nu au folosit cu adevărat PFN.

Statistic, PFN este la fel de eficientă ca orice metodă contraceptivă și sarcinile cu adevărat surpriză (acelea care apar în ciuda aplicării consecvente și corecte a regulilor de evitare a sarcinii) sunt atât de rare încât pot fi considerate pe bună dreptate mici miracole, dar ele se întâmplă, și ajungem aici la esența diferenței dintre PFN și contracepție - cine răspunde cu adevărat de planificarea familiilor noastre.

Răspunsul este acela că întotdeauna și doar Dumnezeu are această responsabilitate, că El are un plan specific pentru fiecare dintre familiile noastre și că doar El ne cunoaște în totalitate. El ne dezvăluie acest plan puțin câte puțin atunci când este timpul pentru noi să acționăm și să cooperăm la el, dar de obicei nu ne face cunoscut cu ani înainte numărul exact de copii pe care îi are în plan pentru noi, și nici care va fi diferența de vârstă dintre ei. Ceea ce cere El fiecărui cuplu este să încerce în rugăciune și în mod onest să discearnă voința Sa pentru ei și apoi să coopereze cu acest plan.

Un cuplu care crede că nu este voința lui Dumnezeu ca ei să aibă un alt copil în prezent cooperează cu Dumnezeu și procedează corect folosind PFN pentru evitarea sarcinii. Dacă un cuplu concepe în ciuda eforturilor lor de a nu se întâmpla aceasta, ei pot avea totuși încredere că Dumnezeu le spune, în termeni foarte clari, că voința Sa pentru ei s-a schimbat. Nu înseamnă că ei au greșit folosind PFN sau chiar că au înțeles greșit voința lui Dumnezeu când au hotărât că trebuie să evite o sarcină. Înseamnă pur și simplu că în acest moment Dumnezeu le cere să mai accepte un copil... în acest moment.

Toate acestea pot fi șocante și deranjante deoarece ne-am obișnuit să gândim că noi suntem cei care ne controlăm viețile. Dar nu este așa. Deloc. În nici un domeniu al vieților noastre.

Când literatura științifică discută despre 'rata eșecurilor' unei metode de planificare familială, aceasta se referă la numărul de sarcini care au loc în ciuda folosirii corecte a metodei, și tocmai în acest sens nu este mai probabil ca PFN să 'dea greș' față de alte metode de planificare familială. În realitate, însă, nu există 'greșeli' în cazul PFN, deoarece și acei copii a căror concepere i-a surprins complet pe părinți (și pe instructorii de PFN ai părinților lor) sunt în mod specific doriți de Dumnezeu. Un cuplu care folosește PFN va înțelege mai degrabă acest lucru decât un cuplu care folosește contracepția, deoarece procesul de discernământ de la un ciclu la altul prin care trebuie să treacă pentru a continua să evite sarcina îi încurajează să recunoască faptul că trebuie să coopereze cu planul lui Dumnezeu pentru familia lor și nu să fie ei cei care planifică.

Dumnezeu are o vedere de ansamblu, iar noi nu. El ne iubește pe fiecare dintre noi și pe fiecare dintre copiii noștri mai mult decât ne putem imagina oricare dintre noi și trebuie să învățăm să avem încredere în El. Și aceasta înseamnă planificarea familială catolică pentru noi toți - a avea încredere că Dumnezeu este cel care controlează totul, chiar și atunci când cooperăm cu planul Său pentru fiecare dintre noi, și că "Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu" (Romani 8,28).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire