| | Revista "Familia creștină" - 05/2006 | | |
| |
| |
POVEȘTI
preluate din "Isus a învățat în parabole. Anul B"
Cei doi sclavi ai regelui
Un rege avea doi sclavi, ambii foarte capabili și dornici să îi urmeze voința. Într-o zi, pentru fidelitatea de care au dat dovadă în mulți ani de slujire, suveranul i-a chemat la el, vrând să-i răsplătească.
Primului i-a spus:
- Pentru a te răsplăti pentru hărnicia și ascultarea ta, te las să pleci. De astăzi ești liber. Îți dau o sumă mare de bani ca să poți duce o viață îmbelșugată.
În culmea fericirii, sclavul i-a mulțumit și a plecat: i se împlinise visul.
În schimb, celui de al doilea i-a vorbit astfel:
- Ca să te răsplătesc pentru hărnicia și ascultarea ta, te ridic de la condiția de sclav la aceea de demnitar: vei rămâne la curte ca prieten și consilier al meu.
Și el, fericit, i-a mulțumit regelui din toată inima și a ieșit.
Afară îl aștepta primul sclav, care l-a întrebat:
- Ei? Și ție ți-a dat libertatea?
Dar acela i-a povestit ce i-a spus regele.
Atunci, primul sclav s-a dus la rege ca să protesteze.
- Ce nu este în regulă? l-a întrebat suveranul văzându-l cu fața încruntată. Nu erai în culmea fericirii când ai ieșit de aici?
Servitorul i-a răspuns:
- De ce l-ai tratat preferențial pe tovarășul meu? Slujirea pe care ți-am adus-o în acești ani nu a fost oare la fel cu a lui?
- Ai dreptate, a replicat regele, slujirea era identică. Dar tu mă ascultai de teama puterii mele și a pedepselor mele, și de aceea te-am eliberat, pentru că aceasta îți doreai mai presus decât orice. În schimb, prietenul tău m-a ascultat mereu din dorința de a dobândi stima și prietenia mea; de aceea l-am luat la mine! (E. Bono).
Fructul din fântână
O femeie s-a dus la fântână: o mică oglindă tremurând foarte limpede printre arborii pădurii. În timp ce cobora ulciorul pentru a scoate apa, a observat în apă un fruct mare, roșiatic, atât de frumos încât parcă spunea: "Ia-mă!"
A întins mâna ca să îl ia, dar fructul a dispărut și a reapărut abia când femeia și-a scos mâna din apă. Lucrul acesta s-a întâmplat de două sau de trei ori. Atunci femeia a început să scoată apa ca să sece fântâna. A lucrat îndelung, privind mereu spre fructul misterios; dar când a reușit să scoată toată apa, și-a dat seama că fructul nu mai era. Dezamăgită din cauza iluziei, era gata să plece, când a auzit un glas din arbori: "De ce cauți jos? Fructul este sus..." Femeia a ridicat ochii și a văzut atârnând de o creangă deasupra fântânii fructul frumos al cărui reflex l-a văzut în fântână... (Povestiri din insula Zanzibar).
Vasul de lut și vasul de fier
În bucătăria regelui erau un vas de lut și un vas de fier. Acesta din urmă, mândru pentru că era din fier, lua adeseori în râs vasul din lut:
- Nu valorezi nimic, ești fragil, te spargi imediat!
- Chiar dacă sunt din lut, răspundea celălalt, totuși pot să fiu util și sunt fericit să lucrez aici, în bucătăria regelui.
- Eu, vasul de fier, nu vreau să stau lângă tine: dacă te ating, te sparg!
- Eu, în schimb, replica vasul de lut, sunt fericit că stau lângă tine și nu îți port pică.
Dar vasul de fier a încheiat:
- Pleacă de lângă mine, sărman vas de lut: foarte curând vei fi făcut cioburi!
... Cu trecerea timpului, regatul a decăzut și palatul s-a prăbușit. Abandonate printre ruine, secole la rând, cele două vase au dispărut, acoperite de praf, în inima pământului.
Într-o zi, la niște săpături, a fost descoperit vasul de lut.
- Uite ce vas vechi! a strigat cineva cu uimire.
- Ce frumos e! au exclamat ceilalți.
Imediat l-au curățat de praf și l-au spălat. Atunci, vasul și-a redobândit toată strălucirea.
- Vă mulțumesc tuturor, a spus atunci vasul de lut, m-ați curățat și sunt fericit, dar lângă mine este prietenul meu: vasul de fier!
Au căutat, dar în zadar! A fost consumat de rugină de-a lungul timpului. Au găsit doar câteva fragmențele ruginite.
Doar umilul vas de lut a avut bucuria de a trăi din nou în mijlocul oamenilor (S. Danieli).