Revista "Familia creștină" - 04/2006 

UN COȘ CU OUĂ DE PAȘTI
Maria Goția

CuprinsPovestea unui ou roșu

 

Pentru 6-8 persoane:

Ingrediente pentru aluat: 150 g de făină cernută, 4 ouă întregi, o linguriță de zahăr pudră, un vârf de cuțit de sare, 250 ml de apă, 125 g de unt sau margarină

Ingrediente pentru crema I: 250 ml de lapte, 2 plicuri de zahăr vanilinat, 2 gălbenușuri de ou, 50 g de zahăr pudră, 50 g de făină, 150 ml de frișcă nebătută, 1 linguriță de zahăr tos

Ingrediente pentru crema II: 180 g de unt, 100 g de zahăr pudră, 3 gălbenușuri de ou, 200 g de nucă de cocos rasă

Pregătire: 1 oră

Coacere: 30 minute

 

Pregătirea aluatului:

1. Se toarnă apa într-o cratiță și se dă la foc, împreună cu sarea, untul/margarina tăiată bucățele și cu zahărul pudră. După ce au dat în clocot, se ia cratița de pe foc și se toarnă făina cernută; se pune cratița din nou pe foc și se incorporează făina în lichid, bătând-o energic, până se desprinde de pereții cratiței și se formează o minge. Se ia de pe foc, iar când s-a răcit puțin, se incorporează ouăle, unul câte unul.

2. Se preîncălzește bine cuptorul. Se unge o tavă cu margarină. Se pune aluatul într-un șpriț de cofetărie și, prin mișcări circulare, se formează în tavă o coroană cu diametrul de 22 cm.

Se dă la cuptor timp de 20 minute, la nivelul mediu, așa încât coroana să se umfle bine și să primească o culoare aurie.

Se lasă apoi în cuptor încă 10 minute, cu ușa întredeschisă, pentru a se răci puțin.

Apoi se scoate din cuptor și se lasă în tavă, până la răcirea completă.

 

Pregătirea cremei:

I: se dă laptele în clocot, se ia de pe foc, se adaugă zahărul vanilinat și se lasă puțin; între timp, se freacă bine gălbenușurile cu zahărul pudră, până se albesc. Se adaugă făina cernută și treptat se incorporează laptele, după care se toarnă într-o cratiță și se lasă să fiarbă, amestecând continuu, ca să nu se prindă, până ce se obține o cremă densă și netedă.

Se toarnă apoi într-un vas rece, pentru a opri fierberea și se lasă până la răcirea completă.

Se bate frișca tare împreună cu zahărul tos și apoi se amestecă ușor cu crema răcită.

II: se freacă bine untul într-un castron, până devine cremos. I se adaugă treptat zahărul, până rezultă o cremă ușoară, aproape spumoasă. Se adaugă gălbenușurile unul câte unul, apoi nuca de cocos. Se continuă suficient frecarea, pentru o incorporare completă a tuturor ingredientelor.

Se amestecă foarte delicat crema I cu crema II și crema rezultată se dă la rece. Înainte de servire, se taie pe la mijloc coroana de aluat, cu un cuțit cu lama subțire și bine ascuțită, astfel încât să se obțină o bază și un capac.

Se întinde jumătate din cremă pe bază, se acoperă cu capacul, pe care se întinde restul de cremă și se decorează.

 

Ouăle - surpriză

Ingrediente: 10 ouă, 75 g de margarină,75 g de zahăr, 2 ouă, 75 g de făină, 1 lingură de praf de copt, 1 plic de zahăr vanilinat, câteva picături de lichior de portocale sau o linguriță de rom

Se spală și se golesc cele 10 ouă, iar conținutul se va folosi la alte preparate. Se taie vârful fiecăruia. Cojile se spală bine și pe dinăuntru cu apă fierbinte și se lasă să se usuce complet.

Se freacă margarina cu zahărul, până devine spumoasă. Se adaugă cele două ouă, se incorporează apoi romul și făina cernută și amestecată în prealabil cu praful de copt și zahărul vanilinat. Se pune aluatul moale rezultat într-un șpriț de cofetărie și se umplu cele zece coji până la jumătate.

Se umple cu sare o formă de tort mobilă și se așează ouăle astfel umplute în sare, cu deschiderea în sus.

Se coc în cuptorul preîncălzit la 180-200 grade, timp de 20 de minute.

Se scot din cuptor și se lasă la răcit într-un suport de ouă.

 

Aranjarea coșului cu ouă:

Avem nevoie de o farfurie întinsă, cu diametrul de 30cm, un cofraj de ouă rotund, din plastic transparent, lipici pentru material plastic și un sul de hârtie creponată verde deschis.

Se taie hârtia în fâșii cât mai subțiri. Se unge cofrajul cu lipici întâi pe dos, apoi se presară fâșiile de hârtie peste tot, se presează ușor și se lasă să se usuce complet lipiciul, după care se procedează la fel și cu fața cofrajului.

Legați ouăle cu câte o fundiță colorată de mătase sau de rafie și așezați-le frumos "în iarbă".

Puneți apoi coroana ornată pe farfurie, iar cofrajul cu ouăle aranjate după cum s-a arătat, în mijloc.

Completați cu alte mici decoruri primăvăratice, dar fără să încărcați prea mult.

 

Va fi un desert vesel și foarte sărbătoresc!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire