Revista "Familia creștină" - 04/2006 

NU SUNT PAȘTI FĂRĂ OUĂ ROȘII!
Maria Goția

Povestea unui ou roșuCuprinsȘi nu ne duce pe noi în ispită

 

«Nu sunt Paști fără ouă roșii!»

«Dar nici fără miel nu se poate!»

«Eu știu că sunt Paștile când îl aud pe părintele că strigă: Veniți de luați lumină! iar noi toți ne aprindem lumânările de la lumânarea lui.»

Alții sunt poate mai mult cu gândul la cozonac sau alte bunătăți ori la o ieșire la iarbă verde.

Din vitrinele cofetăriilor ne fac cu ochiul iepurași de zahăr sau de ciocolată, iar de pe tarabe ne zâmbesc felicitări cu aceiași iepurași simpatici ascunși printre ouăle colorate!

Vorba că le aduce Iepurașul, nu e doar pe la noi. În Anglia, în Germania, în Alsacia și în Lorena copiilor li se spune povestea unui iepure mare, alb, care lasă ouăle de Paști în iarbă; în schimb, celor din Austria, că ouăle le-ar aduce barza sau, pur și simplu, găina, celor din Elveția li se spune despre cuc, iar copiilor francezi povestea că ouăle de Paști sunt dăruite de clopote!

Cucii care-și exersează cântecul în pădurile de-abia înverzite, berzele care clămpăne vesel în cuiburile lor mari, iepurașii care se zbenguie ghiduș prin iarbă sau mieii care, vorba cântecului, zburdă pe câmpii și ne cheamă: hai să ne jucăm copii! sunt simpatice, vesele și ne spun toate câte ceva despre bucuria noastră că a venit în sfârșit primăvara, că ne e dor să ieșim din case, să respirăm aerul proaspăt, să ne bucurăm de soare! Să fie Paștile doar o sărbătoare a primăverii?

Hai să ne gândim! Când luăm în mână un ou, nimic nu pare să spună că dincolo de suprafața lui netedă pulsează viața, dar când e vremea potrivită, puișorul dinăuntru sparge coaja și iese la lumină! Pentru multe neamuri, și între ele și vechii evrei, oul era semnul vieții.

O dată cu Învierea lui Cristos, creștinii văd în oul de Paști mai mult. Când sparg oul și spun Cristos a înviat! înseamnă amintirea ieșirii lui Isus din mormânt: El a biruit moartea, a trecut la viață, la viața care nu se va sfârși niciodată! Este viața pe care ne-a câștigat-o și nouă!

Dar mielul de Paști? Evreilor din vechime, ca și celor de astăzi, le aduce aminte de mielul care trebuia jertfit și consumat înainte de ieșirea lor din robia egipteană. Sângele lui, cu care și-au însemnat ușile, era acela care avea să-i apere de pedeapsa lui Dumnezeu, care s-a abătut asupra egiptenilor.

Pentru creștini, mielul este semnul lui Isus, Mielul lui Dumnezeu, Care prin Jertfa Sa pe cruce și prin învierea Sa, îi scoate pe oameni din robia păcatului. Trupul Său s-a frânt și Sângele Său s-a vărsat pentru noi și pentru mulți, spre iertarea păcatelor și spre viața veșnică.

Vedem la biserică o lumânare mare, așezată lângă altar, care se aprinde în noaptea de Paști și rămâne aprinsă în timpul Sfintei Liturghii în fiecare duminică, până la sărbătoarea Înălțării. Este lumânarea de Paști. Și ea este un semn al lui Isus Cel Înviat, Care este lumina lumii întregi, a tuturor timpurilor, de la început și până la sfârșit.

De aceea vedem pictate pe această lumânare specială prima literă din alfabetul grecesc, alfa, și ultima, omega; de asemenea, Crucea Lui biruitoare, care arată că iubirea este mai tare ca moartea.

Lumina lui Cristos și iubirea Lui fierbinte pentru noi o reprezintă și focul pe care creștinii din unele regiuni îl aprind înainte de Paști, se roagă și veghează în jurul lui.

Tu, ca și copil creștin, îi poți ajuta pe toți cei cărora vrei să le trimiți o felicitare de Paști să nu uite de înțelesul adânc al acestor semne ale sărbătorii Învierii Domnului.

În locul felicitărilor de cumpărat, de multe ori drăgălașe, dar fără legătură cu Învierea, poți desena, picta sau lipi chiar tu pe o foaie frumos colorată, cu un chenar decorativ imaginea ouălor roșii, a lumânării de Paști, a focului aprins, a mielului... Iar ca text, poți scrie unul dintre textele din Sfânta Scriptură de mai jos, după ce vei fi descoperit cu care semn al Paștilor se potrivesc.

Apoi, desigur, «Cristos a înviat!», adevăratul salut de Paști.

1. OUL A. «Iată Mielul lui Dumnezeu Care ia asupra Sa păcatele lumii.» (Ioan 1,30)

«Știți bine că nu cu bunuri pieritoare, cu argint sau aur ați fost răscumpărați de purtarea voastră deșartă, moștenită de la părinți, ci cu sângele de preț al lui Cristos, miel nevinovat și nepătat.» (1 Petru 1,18-19)

2. FOCUL B. «Nu te teme; Eu sunt Întâiul și Ultimul și Cel Viu; am fost mort și iată, sunt viu pe veci.» (Apocalipsa 1,18)

«Eu sunt lumina lumii. Cine mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.» (Ioan 8,12)

3. MIELUL

C. «Foc am venit să aprind pe pământ și cât aș vrea să fie aprins!» (Luca 12,49)


4. LUMÂNAREA DE PAȘTI

D. «Eu sunt învierea și viața: cine crede în Mine, nu va muri nicicând» (Ioan 9,26)



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire