Revista "Familia creștină" - 03/2006 

SFÂNTUL MĂSCĂRICI
Luc Adrian, Famille chrétienne, nr. 1283
traducere și adaptare Andrei Goția

Poezii pentru cei miciCuprinsÎnceputul vieții umane, baze biologice și probleme etice

 

Să nu-l confundăm pe Neri cu Nero, chiar dacă amândoi i-au dat foc Romei. Filip Neri a incendiat orașul cu iubirea lui. Această iubire îl consuma într-atât încât uneori trebuia să-și desfacă grabnic sutana, să deschidă fereastra iarna. Ardea de Focul lui Dumnezeu.

Acest florentin s-a născut în 1515, ca toți să-i țină minte numărul de telefon: Neri 1515. Începuturile lui de negustor nu-i fac familia să râdă. Repede părăsește tejghelele pentru băncile bisericilor, unde-i place să se reculeagă fără sfârșit. În sălile unde studiază, crucile sunt luate: când le vede, se pierde în contemplare, și își pică examenele.

Acest contemplativ este și un om de viață. Veselia lui este molipsitoare, buna lui dispoziție expansivă. Tinerii se înghesuie în jurul lui în Oratoriu, o confrerie care râde tare, se roagă și îi vizitează pe săraci.

Trăznitul acesta își poartă uneori țoalele pe dos și nu își rade decât un obraz. Cu toate acestea, discernământul lui devine celebru. Într-o zi, Papa îl trimite să investigheze într-o mănăstire în apropierea Romei cazul unei călugărițe care ar fi avut revelații. Plouă și suflă vântul - Neri ajunge leoarcă la vorbitor. Intră și sora reculeasă, severă, gravă. Filip îi întinde un picior și-i zice: "Hai scoate-mi cizma asta!" Sora se zbârlește, indignată.

Neri tocmai a inventat "testul sfințeniei", pe bază de umilință. Ceea ce-l face să-i răspundă unui tânăr care l-a întrebat dacă e bine să poarte un ciliciu: "Sigur, cu condiția să fie peste haine."

Unei doamne care se spovedește îi prescrie drept canon să jumulească un pui pe străzile orașului când bate vântul tare, după care să se întoarcă la el. "Acum mergeți și adunați penele. - Dar e imposibil! răspunde penitenta. - Aveți dreptate. Dar e mai ușor decât să aduni bârfele dumneavoastră!"

Alta îl întreabă dacă e vanitate să poarte tocuri înalte. Răspuns: "Cu condiția să nu cădeți." Unui burghez trufaș îi cere să ducă în brațe pe străzile Romei un câine mare. Orgoliul ucide mai mult decât ridicolul.

Drumul lui răsună "bum bum"; nu e un banc, e un gong. Uneori bătăile sunt atât de puternice încât obiectele se zguduie și oamenii tresar. Dar adevărata dramă a lui Filip este extazul. Mai ales când celebrează Sfânta Liturghie. E imposibil să-l desprinzi.

Într-atât încât fratele ministrant iese înainte de împărtășanie, lasă un mesaj pe ușa capelei ("Părintele celebrează Sfânta Liturghie"), se duce după cumpărături, se întoarce două ore mai târziu și îl trage de patrafir pe celebrant ca să-l scoată din contemplație.

În timpul celebrărilor publice, Neri se folosește de stratageme ca să alunge extazul. Uneori scoate o carte cu bancuri de sub cartea de rugăciuni și citește câteva în plină Liturghie; alteori își gâdilă pisica care toarce pe un coș lângă altar.

Luptă împotriva seducțiilor păgâne ale Renașterii printr-o viață interioară profundă. Umorul este o formă de iubire când îl eliberează pe altul de povară. Este și o formă de umilință. Filip va dansa ca un caraghios în fața cardinalilor. Sfântul măscărici râde, face pe clownul pentru ca să nu fie luat drept sfânt, dar nu merge. Una din cele mai mari minuni ale lui va fi să convertească Curia.

N-a murit de râs, ci de sfârșeală, după ce a spovedit până târziu în noapte, în 26 mai 1595. Va fi numit patron al umoriștilor și protector al reumaticilor. Oare îl va prinde pe Sfântul Petru de barbă în Rai, cum a făcut cu un gardian elvețian în timpul unei procesiuni cu Sfântul Sacrament ca să nu leviteze?

A fost canonizat în 1622, împreună cu alte patru "mari figuri": Ignațiu de Loyola, Francisc Xaveriu, Tereza de Avila și Izidor Muncitorul. "Patru spanioli și un sfânt!" au spus cetățenii Romei, fără să râdă.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire