Revista "Familia creștină" - 02/2006 

SFECLĂ ROȘIE ÎN FEL ȘI CHIP
Maria Goția

CuprinsApelul angelic al lui Mozart

 

Iată o legumă de sezon, bogată în săruri minerale și vitamine, deci foarte sănătoasă și binevenită, dar și convenabilă ca preț! V-o propunem în această lună, cu speranța că rețetele noastre vă vor da idei valabile de-a lungul anului, cât timp se va găsi sfeclă roșie la piață.

 

1.Ciorbe

 

a) Ciorbă cu carne

Ingrediente: 500 g de carne (porc/vită) cu os, proaspătă sau afumată ori din ambele; 400 g de zarzavat (morcovi, pătrunjel, țelină), o ceapă mijlocie, 500 g de varză albă, o sfeclă roșie de aprox. 250g, o cană de smântână, 1 gălbenuș de ou, zeamă de lămâie, 1/2 linguriță de semințe de chimen, cimbru, mărar, sare, piper.

Preparare: Carnea se pune la fiert în apă rece cu chimenul, cu puțină sare, piper și cimbru, până carnea se moaie bine. Între timp, se rad zarzavaturile pe răzătoarea mare și se taie ceapa și varza de aproximativ aceeași mărime, iar sfecla, spălată bine, se pune întreagă la copt în cuptor pentru aprox. 1 oră (verificați cu o scobitoare dacă e destul de moale la sfârșitul acestui interval).

Când carnea e fiartă, se adaugă legumele rase, mai puțin sfecla; aceasta se scoate de la copt, după care se curăță de coajă și se rade tot pe răzătoarea mare. Sfecla se pune în supă doar după ce s-au fiert și restul legumelor, concomitent cu 2 linguri de zeamă de lămâie. Se lasă 15 minute pentru ca sfecla să-și dea gustul, după care ciorba se drege cu smântâna amestecată cu o lingură de apă rece și cu gălbenușul. Se aromează cu mărar proaspăt.

 

b) Ciorbă de zarzavat

Ingrediente: 500 g de sfeclă roșie, 300 g de zarzavat, o ceapă mijlocie, 2 cartofi mijlocii, puțin ulei, 2-3 linguri de zeamă de lămâie, frunze de pătrunjel, țelină și leuștean verde sau doar unele din aceste verdețuri, sare și facultativ o cană de smântână și un gălbenuș de ou.

Preparare: Sfecla se pune la copt (vezi pregătirea ei în rețeta precedentă). Între timp se rade zarzavatul și ceapa pe răzătoarea mare și se călesc cu puțin ulei timp de câteva minute. Se adaugă 1,5-2l apă fierbinte și cartofii tăiați cubulețe. După ce s-au fiert complet toate, se adaugă sfecla coaptă și rasă, concomitent cu zeama de lămâie. În acest moment, dacă doriți să dregeți ciorba cu smântână și gălbenuș, procedați ca mai sus; dacă nu, aromați-o doar cu verdețurile tăiate mărunt.

 

2. Mâncăruri și salate

 

a) Sfeclă roșie călită

Ingrediente: 1 kg de sfeclă roșie (sfecle de mărime mijlocie), 100 ml de ulei sau 100 g de unt, zeama de la 1-2 lămâi, 1 linguriță de semințe de chimen, facultativ 2 linguri de zahăr (de preferință brun), 2 rădăcini de hrean, sare.

Preparare: Sfecla se spală bine, apoi se curăță de coajă și se rade pe răzătoarea mare, după care se călește timp de câteva minute în ulei sau unt, după care se fierbe acoperită împreună cu condimentele (sarea, chimenul și hreanul curățit și ras pe răzătoarea fină) la foc mic, timp de aprox.40 min. sau se dă la cuptor, tot acoperită, până se moaie. Se poate însă proceda și la coacerea sfeclei la cuptor, în coajă, ca în rețetele precedente, după care sfecla se curăță și se rade pe răzătoarea mare, se sărează și se aromează cu 2 linguri de infuzie concentrată de chimen și hreanul ras și abia apoi se înăbușe în grăsimea aleasă. (Noi recomandăm această din urmă opțiune, întrucât calitățile sfeclei se păstrează mai bine.)

Chiar înainte de a fi servită (ca atare sau ca garnitură la fripturi de vițel, porc sau pasăre, alături de cartofi țărănești sau piure), se acrește cu lămâie după gust, ceea ce îi sporește aportul de vitamine, îi îmbunătățește gustul și îi conferă o culoare rubinie vie.

 

b) Salată de sfeclă roșie

Ingrediente: 2 kg de sfeclă roșie (sfecle sferice de mărime mijlocie sau lungi), 4 rădăcini de hrean, 3 linguri de semințe de chimen, sare, 1/2-1 pahar de oțet de vin sau zeama de la 2-3 lămâi, sare după gust

Preparare: Se spală bine sfecla și se coace în coajă (se poate și fierbe), până se moaie. Între timp se fierbe chimenul 45 min. După ce s-a muiat, sfecla se curăță de coajă și se taie fie felii rotunde, fie baghete, eventual cu un cuțit ondulat, pentru efectul decorativ. Se pune împreună cu infuzia de chimen (semințele se pot pune și ele) hreanul spălat, curățit și ras fin, zeama de lămâie sau oțetul și sare după gust într-un vas mare, în care se amestecă bine toate. Se păstrează mai multe săptămâni la rece, în borcane închise.

 

c) Variantă: Salată de sfeclă roșie crudă

Aceeași salată se poate pregăti și fără tratarea termică a sfeclei, ceea ce-i lasă o mult mai mare bogăție de vitamine. Pentru această variantă, spălați bine sfecla și o curățiți de coajă, după care o radeți pe răzătoarea mare. Condimentați-o ca și pe salata din sfeclă coaptă sau fiartă, dar cum salata crudă nu se poate păstra ca și salata de mai sus, se impune micșorarea proporțională a cantităților, eventual la sfert, respectiv 500 g de sfeclă, 1 rădăcină groasă de hrean etc.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire