Revista "Familia creștină" - 02/2006 

SCRISORI DE(SPRE) DRAGOSTE
Maria Goția

Planul sexualității umaneCuprinsCântarea Cântărilor, cântarea iubirii

 

SCRISORI DE(SPRE) DRAGOSTE - ÎN DIALOG CU ADOLESCENȚII

Idilă prin internet

M-am logodit prin internet cu o fată din Brașov. Eu sunt din Suceava. Părinții îmi spun că, întrucât nu ne cunoaștem față la față, ar fi bine să rupem logodna și chiar să încetăm această relație. Vi se pare corect?

Sandu, 17 ani

Dragă Sandule,

O cunoștință virtuală și o logodnă virtuală nu promit prea mult pentru viitor. Nu cred ca relația voastră să funcționeze și să se dezvolte și de aceea te sfătuiesc să nu-ți irosești timpul cu ea.

Îți bănuiesc deja un "De ce?" destul de indispus... Iată de ce: pentru o iubire profundă (și intenția de a trece chiar la stadiul de logodnă îmi spune despre tine că nu te mulțumești cu puțin, că-ți dorești relații adevărate și durabile) e nevoie de mai multă cunoaștere reciprocă.

Ori, atât cât vă spuneți voi unul altuia despre voi înșivă este doar o parte de adevăr. (De altfel, poți fi sigur chiar și numai pe atât? Poți fi sigur măcar de fotografia pe care ți-a trimis-o?)

Vechile căi bătătorite - să vorbești privindu-te în ochi, să te întâlnești pe viu, în situații diferite, în medii diferite, timp mai îndelungat - îți descoperă mult mai multe despre cea cu care s-a întâmplat "să te cunoști" pe internet decât o imagine "virtuală" pentru "uz extern". În fond, ceea ce contează este numai realitatea!

 

Amintire din vacanță

De Crăciun și de Anul Nou am petrecut cu părinții zece zile de vacanță la un hotel de munte din Maramureș. Am cunoscut acolo pe un băiat de 26 de ani, foarte drăguț (leit Tom Cruise!), angajat al hotelului. Privirile pe care le-am schimbat de când am intrat în hotel, până la conversațiile de după masă în hol sau din timpul celor două dansuri din seara de Revelion mi-au arătat că ne plăcem unul pe altul. În ultima zi ne-am sărutat, iar el mi-a spus că mă va iubi întotdeauna, cu speranța că ne vom revedea cândva.

Fetele pe care le-am cunoscut acolo în această vacanță mă socoteau foarte norocoasă. Ele nici nu-și pun problema că nu ar putea fi sincer... Dar, deși îmi place mult, am o strângere de inimă și nu știu dacă să-l mai caut la telefon sau nu; sunt și mai încurcată pentru că nu îndrăznesc să le vorbesc părinților despre el.

Ce părere ai?

Măgduța, 13 ani

 

Dragă Măgduța,

Nu da prea mare importanță sfaturilor acestor "prietene" noi, ci acordă mai multă încredere sentimentului tău de teamă, de stinghereală și nesiguranță, confirmat și de reținerea de a vorbi despre el cu părinții, căci, într-un fel, e glasul conștiinței. El îți trage un semnal de alarmă și îți spune să cumpănești bine: ce bază poți pune pe zâmbetele cuceritoare ale unui băiat cu mult mai mare decât tine, chiar dublul vârstei tale, care a întâlnit multe fete ca tine în fiecare sezon și a înțeles de mult ce le impresionează. Deține o experiență de cuceritor de care cred că nu te îndoiești.

Prietenele tale sunt niște naive care cunosc la fel de puține ca și tine despre felul de a gândi a acestui tânăr, despre stilul lui de viață, despre planurile lui de viitor, dar ar fi flatate că un tânăr, nu un copilandru, le-ar acorda atenție, făcându-le să se simtă mult mai importante. De aceea, sfaturile lor nu au cum să fie bune.

Sinceră să fiu, mie mi se pare mai curând unul care nu se dă înapoi să profite de naivitatea unor fete tinere. Ai vrea să te expui riscului de a dezvolta legătura cu el? Meriți mai mult decât să fii un număr oarecare din colecția lui de gâsculițe!

Rupe relația înainte ca ea să înceapă cu adevărat! Acesta mi se pare cel mai sănătos lucru!

 

Prietenie sau iubire?

Am 15 ani și am o problemă. În această iarnă am fost într-o tabără de schi cu grupul de adolescenți de la parohie. Una dintre fete, de care îmi plăcea și înainte, dar fără să i-o arăt, mi-a dat unele semne de interes, apoi a devenit tot mai drăguță cu mine, pentru ca apoi să fie iarăși distantă, ca față de un străin.

Într-o seară, pe când ea dansa în hol cu băiatul de care îi plăcea înainte, eu am ieșit la aer. Nu mică mi-a fost mirarea când, la scurtă vreme, a venit și ea afară. Ba mai mult, mi-a cerut iertare că m-a făcut să sufăr, s-a apropiat de mine și m-a sărutat. Am fost foarte emoționat și abia așteptam să ne revedem a doua zi! Dar din nefericire, când ne-am reîntâlnit, mi-a spus că nu e pregătită pentru o relație serioasă. Deși am încercat să mă stăpânesc, mi s-au umplut ochii de lacrimi.

Apoi ne-am promis să fim prieteni buni pe mai departe. Eu însă aș da orice să fie o prietenie ca între un băiat și o fată! Ce pot face?

Ovidiu

 

Dragă Ovidiu,

E firesc să fii atras de o fată drăguță, pe care ai cunoscut-o într-un mediu bun, unde există mai multă siguranță pentru dezvoltarea unei prietenii ulterioare frumoase, decât la o discotecă oarecare. De asemenea, e firesc să fi fost foarte emoționat atunci când ea și-a manifestat simpatia față de tine, ba chiar s-a apropiat și te-a sărutat. Numai o persoană neserioasă, lipsită de gingășie sufletească ar putea socoti aceste gesturi drept lipsite de semnificație. Dar cu toate acestea, nu trebuie să-ți faci prea multe iluzii.

Iată de ce: tocmai fata despre care vorbești a admis că nu este încă pregătită pentru o relație serioasă și că ar vrea să fiți prieteni buni; cu alte cuvinte, se vede făcând multe lucruri frumoase în grupul de adolescenți din parohie din care faci parte și tu, mergând în excursii, făcând sport, activități culturale, angajându-vă în activități de ajutorare... E greu de înghițit schimbarea de la o zi la alta (care poate fi și o lipsă de constanță, nu doar o nesiguranță a vârstei) și sunt sigură că va mai trece o vreme până să nu te mai doară inima când o vei vedea. Totuși, cred că are stofă bună, fiindcă o neserioasă nu se obosea să-ți spună cum stau lucrurile și s-ar fi mulțumit să te joace pe degete, din pură distracție sau cochetărie. Nu spun că semnele de apropiere din partea ei nu au avut și ele o doză de cochetărie, fiind probabil motivate de atenția pe care a observat că i-o acorzi și nu mai mult. Dar onestitatea trebuie prețuită.

Te sfătuiesc să nu-i cauți neapărat prezența atunci când vă întâlniți în grup și să nu insiști pentru noi explicații sau lamentări, fiindcă nu-i vor schimba gândurile. Lasă lucrurile să curgă de la sine și vei vedea că într-un grup de calitate înfloresc însușiri care formează caracterul și se clădesc prietenii durabile. Toate acestea sunt pregătiri și pentru o prietenie aparte, foarte frumoasă, care te așteaptă, undeva în planul lui Dumnezeu pentru tine. Fii încrezător și lucrează la caracterul tău!

 

Nebună după Daniel Radcliffe

Am 12 ani și urmez un curs intensiv de limba engleză. Prietenele mele mă iau în râs pentru că știu că urmăresc să mă perfecționez în această limbă pentru putea intra mai ușor în legătură cu Daniel Radcliffe. Visul meu este să ne căsătorim.

Sper că nu vei râde și tu!

Andreea

 

Dragă Andreea,

Învățarea limbii engleze îți va fi de mare, mare folos pe tot parcursul vieții și te felicit că nu-ți pierzi vremea. Sper să le dai un exemplu bun și prietenelor tale. Când te vor vedea la câte cărți și reviste ai acces, cum înțelegi filmele fără să citești traducerea, vor râde mai puțin.

Pe atunci cred că vei fi descoperit singură că poți aprecia un actor și fără să-ți pierzi capul și să visezi la o relație care are foarte puține șanse de realizare din cauza distanței, a stilului său de viață și a altor aspecte ale existenței sale despre care nu știi nimic; căci noi cunoaștem doar rol după rol, personaj după personaj, și nu adevărata persoană.

Știu că un actor talentat creează spectatorului iluzia că îl privește în ochi, că i se adresează numai lui. Mi s-a întâmplat și mie să salut într-o gară pe un actor pe care îl socoteam un adevărat prieten datorită rolurilor lui frumoase. Dar când a alunecat cu privirea pe lângă mine, mi-am dat seama de amăgirea cinematografului care ne păcălește că nu doar noi privim, ci suntem și noi priviți la rândul nostru de actori.

Dacă vei reuși să te scuturi de acest vis și la vremea potrivită îți vei întoarce ochii spre băieții în carne și oase din jurul tău, s-ar putea să ai o surpriză plăcută!

 

Timi

Nu e un diminutiv, ci prescurtarea cuvântului Timida, care cred că este cel mai potrivit nume pentru prietena mea Rica, de 17 ani. Până acum un an nu a avut nici un prieten, mai bine zis, nu și-a lăsat inima să bată pentru nimeni. Anul trecut s-a îndrăgostit de un coleg de clasă și, spre surprinderea mea, chiar ea și-a deschis sufletul și i-a spus că-i place de el. Dar reacția lui nu a fost de loc binevoitoare. A râs și i-a întors spatele. Biata Rica suferă enorm și mă tem ca nu cumva să se închidă definitiv în sine. Cum mă sfătuiești s-o ajut?

Adi

 

Dragă Adi,

Mă bucur să văd că îi ești devotată prietenei tale. Dacă o vei susține cu înțelepciune, va ieși ușor din această suferință și va putea merge mai departe, căci nu au intrat zilele în sac și ce-i al ei, e pus de-o parte, vorba veche.

Totuși, mare atenție! Nu cumva această timiditate să acționeze ca un capac deasupra unei oale sub presiune, care amenință cu explozia când te aștepți mai puțin. Destăinuirea pe care i-a făcut-o colegului vostru e o astfel de mică explozie (căci totuși trebuie lăsată băieților inițiativa...).

Ajut-o să fie pusă în situația de a da ce are ea mai bun, la ce se pricepe mai bine, ca să prindă încredere în sine. Facerea de bine, împărtășirea darurilor primite de la Dumnezeu, care sunt atât de speciale la fiecare, o vor ajuta să aibă stimă față de ea însăși, să devină conștientă că are un rol al ei și numai al ei, că are ce oferi multora. Atunci nu va acționa strident, ci doar firesc, când îi va ieși în cale cel sortit. Spune-i că deja Dumnezeu i-l pregătește!

 

* * *

 

SCRISORI DE(SPRE) DRAGOSTE - ÎN DIALOG CU TINERII

 

Cu cine e mai bine să-mi încep viața sexuală?

Ce părere ai, e de preferat să-ți începi viața sexuală cu un băiat experimentat în acest domeniu sau cu unul virgin?

Melania, 16 ani

 

Melania dragă,

În întrebarea ta sunt ridicate mai multe teme decât această alegere.

Prima pe care o descopăr este faptul că până acum ai socotit de bine să te reții de la acest tip de relație; a doua, că resimți o mare presiune dinafară să faci cum fac mulți din jur, adică să treci la intimitatea maximă cu băieții cu care până acum doar mergeai la film, la plimbare, la dans sau te vedeai la școală. Vrei poate să nu faci notă aparte și să fii pusă în categoria copilelor sau aceea a fetelor cu idei depășite de mentalitatea emancipată a celorlalte. Sau ai auzit teoria potrivit căreia experiențele sexuale te ajută să te maturizezi, să te pregătești pentru viață? Sau pur și simplu te simți atrasă de plăcerea din care par să guste atâtea și atâtea dintre personajele de film sau de videoclipuri? Sau toate la un loc?

O a treia temă este că marchezi o distincție foarte importantă între cele două categorii de persoane, între virginitate și pierderea ei, dar și îndoiala dacă nu cumva păstrarea virginității ar fi o pierdere.

Cel mai serios lucru de care te rog să ții cont este că nu te referi la o persoană anume, ci la două categorii generale dintre care una ar putea fi mai indicată decât cealaltă pentru atingerea unui anumit deziderat al tău; pe scurt, oare care mi-ar fi mai plăcut și mai de folos, un băiat experimentat sau un băiat virgin?

Draga mea, dacă lași să te conducă egoismul, s-ar putea să obții unele satisfacții genitale, chiar intense, dar curând de tot acestea se vor risipi. De ce? Fiindcă noi nu suntem făcuți pentru atât de puțin, doar pentru a-i folosi pe ceilalți spre propria satisfacție. Pretenția de a primi anumite servicii, supunerea celuilalt, tratarea lui nu ca pe o persoană, ci drept un obiect sau instrument sunt jalnice și nedemne.

Nevoile noastre fundamentale ca oameni sunt să iubim și să fim iubiți. Ori iubirea se opune cu totul utilizării unei persoane. Cel care iubește este generos, altruist, gata de sacrificiu pentru binele celui iubit. Acesta, dacă iubește la fel, răspunde cu aceeași dăruire și nu doar primește. Dintr-o asemenea iubire se naște fericirea.

Cred că pentru a fi fericită merită să aștepți până îl vei întâlni pe acela pe care îl vei dori să fie singurul, căruia să i te dăruiești total și pentru totdeauna, pentru a-l face fericit. Ai plânge amar să îl descoperi atunci când va veni vremea și să nu-i poți oferi în locul ființei tale întregi decât o biată cârpă de care s-au folosit mulți să se șteargă pe picioare.

Experiența sexuală câștigată de-a lungul anilor de doi soți care se iubesc este profundă și bogată și nu are cum să fie egalată de relațiile întâmplătoare, aflate sub semnul provizoratului, cu persoane cu care nu ai fi dispusă să trăiești până la moarte. De ce? Pentru că viața sexuală nu poate fi ruptă de întreg complexul de aspecte ale vieții. Inteligența, blândețea, căldura, intensitatea vieții spirituale, umorul, creativitatea, finețea, stăpânirea de sine, câte și mai câte, clădesc de-a lungul timpului acea armonie care se va regăsi și în plan intim. Să nu te îndoiești de aceasta.

Iată de ce închei urându-ți să țintești sus, să nu-ți dorești decât iubirea adevărată! Altceva nu merită.

 

O adevărată febră a Zilei Îndrăgostiților!

Prietenul meu Bogdan îmi spune că data de 14 februarie va fi momentul să-i arăt dacă țin cu adevărat la el, ceea ce pentru el înseamnă dacă accept să avem relații sexuale.

Toți colegii noștri parcă au intrat în febra Zilei Îndrăgostiților și a devenit parcă o "obligație să faci dragoste" ca și ceilalți. Chiar și prietena mea cea mai bună are de gând să încerce "căsătoria pentru o zi" cu prietenul ei. Eu nu sunt de loc sigură că face bine.

În ceea ce mă privește, nu-mi place să-mi impună alții stilul lor superficial de a-și trăi iubirea, nici chiar Bogdan, la care țin sincer. Nu-mi place nici să-mi dea de înțeles că, fără relații sexuale, legătura dintre noi s-ar stinge.

Prietena mea chiar îmi aduce aminte câte cadouri am primit de la Bogdan și că s-ar cuveni să-i "ofer și eu ceea ce-și dorește." Asta chiar mi se pare culmea degradării într-o relație, dar totuși mă simt oarecum stânjenită! Nu e ușor să mergi împotriva curentului!

Lia, 19 ani

 

Dragă Lia, fată curajoasă!

Vezi și tu că sunt iubiri și iubiri... Pentru tine, e un lucru serios. Tu crezi cu tărie că iubirea adevărată nu se lasă dominată de pornirile egoiste, că este capabilă de sacrificii pentru binele real al celuilalt.

Și aici Bogdan ar putea spune: "Da, aștept ca Lia să renunțe la părerile ei ca să-mi facă mie plăcere." Dar acesta nu ar fi binele lui real. El ar rămâne cu convingerea că iubirea e cel mult sentimentul de îndrăgostire sau pasiunea, iar iubirea pe care o așteaptă de la tine ar însemna consimțirea ta să fii folosită. Dar de la o vreme nu i-ar fi de ajuns, fiindcă omul interior își cere și el drepturile, pretinde o relație profundă, spirituală.

Apoi, relațiile sexuale în afara unei angajări pe viață, exclusive și totale, în căsătorie, îi expun pe cei doi unor riscuri fizice, psihologice și sociale mari. Cine iubește nu-l supune pe cel iubit nici unui risc.

Poate Bogdan nu a avut până acum ocazia să-și pună așa problema și s-a lăsat dus de curentul general. Vorbește deschis despre aceste lucruri, acum e momentul!

Pe de altă parte, ideea prietenei tale de a încerca o "căsătorie de o zi", oricât te scandalizează, merită discutată serios. Uite de ce: deși e vorba de un joc, iar căsătoria este chiar opusul unui joc, adică este un angajament responsabil, numele jocului vorbește despre o nevoie nemărturisită, poate inconștientă, de a intra, fie și numai cu numele, în onorabilitate, în rânduială, în normalitate. Dar mai mult, cred că e semnul că și-ar dori ceva mai profund, mai spiritual, dar s-a obișnuit să se mulțumească cu puțin și nu face efortul să pornească în căutarea acelui ceva.

Poate că aceste discuții sunt ultimul lucru la care s-ar aștepta Bogdan și prietena ta de Ziua îndrăgostiților, dar s-ar putea ca ele să fie un cadou pentru ei (și pentru tine) din partea adevăratului Sfânt Valentin, apărător al iubirii curate. Curaj!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire