Revista "Familia creștină" - 01/2006 

GUSTĂRI VESELE PENTRU COPII
(ȘI NU NUMAI)
Maria Goția

CuprinsVladimir Ghika - Fragmente postume

 

Mini-pizza

Ingrediente pentru 40 de mini-pizze:

  • aluatul: 2 căni de făină, 100g unt sau margarină, 2 lingurițe de drojdie uscată, 1/4 cană de iaurt + 1/4 cană de apă, un vârf de cuțit de sare.

  • umplutura: 2 linguri de sos de roșii condimentat după gust, 100-150g de șuncă feliată / cârnaț / ciuperci mici, 6 felii de caș / brânză topită, 1 ceapă mică, 10 roșii mici (de 3-4 cm diametru) toate tăiate rondele cu diametrul de 3 cm cu o formă de biscuiți sau cu păhărelul de țuică, verdeață tocată.

Pregătire:

  • se preîncălzește cuptorul la 180 grade. Se acoperă două tăvi mari cu folie de aluminiu.

  • într-un castron mai mare se mărunțește untul/margarina cu două cuțite și i se încorporează făina amestecată cu drojdia, lucrând în continuare doar cu cuțitele, până rezultă un amestec granulos.

  • se adaugă iaurtul subțiat cu apă și se frământă aluatul. O dată obținut un aluat neted, se întinde până la 3 mm grosime, pe masa ușor înfăinată, apoi se decupează rondele de 5 cm diametru, adică mini-pizzele.

  • se așează rondele de aluat în tăvi. Se ung toate cu sosul de roșii și se garnisesc cu șunca, respectiv cu cârnațul sau ciupercile, urmate de ceapă, apoi de caș sau brânză topită, roșii și verdeață.

  • se coc 10 minute la mijlocul cuptorului.

  • se servesc calde sau călduțe.

Putem pregăti mini-pizzele chiar cu 3 săptămâni înainte și congela crude. La momentul oportun, le putem da la copt fără să le mai decongelăm înainte.

La toate etapele pregătirii la care nu se folosește cuțitul și focul pot participa și copiii mici, care vor învăța astfel să investească și ei efort în primirea musafirilor sau în sărbătorirea celor dragi.

 

Biscuiți șmecheri

Ingrediente pentru 50 de bucăți: 50-60 de biscuiți sărați (vezi varianta)+

  1. 250 g de brânză de vacă grasă + 100g telemea de oaie rasă fin, 150 g unt moale, 1 ceapă roșie tăiată foarte mărunt, 1/2 ardei roșu + 1/2 ardei galben proaspeți sau murați (bine scurși), pătrunjel tăiat fin sau 1 1/2 linguriță de semințe de chimion.

    Se freacă cele două feluri de brânză cu untul până la obținerea unei paste ferme, în care se incorporează restul ingredientelor. Amestecul colorat rezultat se dă la rece. După întărire, se formează cu lingurița mici globuri pe fiecare biscuit, apoi se decorează cu o frunzuliță de pătrunjel, o bucățică de murătură, de măslină sau ardei proaspăt. Dacă biscuiții sunt dreptunghiulari, se întinde pasta groasă de 1/2 cm; se decorează cu cele de mai sus, dar tăiate fâșii.

  2. 250 g pate de ficat, 100 g de unt moale, 100 g caș tăiat cubulețe mărunte, 1 ou fiert tare, tăiat mărunt, o ceapă, 1 castravete murat tăiat cubulețe și bine scurs, 2-3 gogoșari murați tăiați fâșii înguste și bine scurși (pentru decor). Se amestecă pateul cu restul ingredientelor, pentru a obține o pastă densă și omogenă. Se potrivește amestecul de sare și piper, după care se dă la rece și se procedează ca la a).

  3. 4 ouă fierte tari date prin sita fină, 1 ceapă tăiată foarte fin, 1 linguriță de muștar, 200 g de unt moale, verdeață tocată, sare și piper după gust. Se freacă ouăle trecute prin sită cu untul și restul ingredientelor, după care amestecul se dă la rece și apoi se procedează ca la a).

  4. 400 g de ciuperci condimentate cu sare și boia dulce, călite bine de tot cu o ceapă tăiată mărunt, până nu mai au deloc lichid și ajung la 250 g, 200g unt moale, pătrunjel tocat fin, o lingură de smântână. Se lasă ciupercile să se răcească, după care li se adaugă smântâna, pătrunjelul și untul moale. Se dă pasta la rece, după care se procedează ca la a). Se decorează cu o frunzuliță de pătrunjel proaspăt.

    Variantă: Biscuiții sărați pot fi înlocuiți cu pâine feliată. Se taie coaja fiecărei felii și se presează feliile cu făcălețul, ca și cum am întinde un aluat, pentru a le subția, după care decupăm în ele forma dorită, adică rondele, pătrate, dreptunghiuri, triunghiuri sau romburi. Dacă feliile sunt suficient de subțiri, renunțăm la întinsul cu făcălețul. Se ung formele tăiate cu puțin unt, după care coc până se auresc ușor, pe folie de aluminiu sau hârtie pergament în tavă în cuptor. După ce s-au răcit, le garnisim cu una din umpluturile propuse.

    Dacă preferăm o formă ca de coșuleț, subțiem felia pâine după cum am arătat, o tăiem pătrate; ungem pătratul de pâine cu unt și îl așezăm într-o formă rotundă de tartă unsă și ea puțin, după care îl apăsăm ușor în mijloc, pentru a rezulta coșulețul dorit. Coacem coșulețele până se auresc puțin, iar după răcire, le umplem după gust. Această formă se pretează și la umpluturi mai puțin dense.
     

     

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire