| | Revista "Familia creștină" - 01/2006 | | |
| |
| |
REVIGORAREA HOLLYWOOD-ULUI?
National Catholic Register
Creștinii sunt cei care fac ca Hollywood-ul să fie profitabil. Aceasta este afirmația Barbarei Nicolosi, directoarea unui program creștin pentru scenariștii și producătorii de film de la Hollywood, într-un recent interviu acordat publicației online Godspy. "Un proiect creștin a salvat box office-ul mondial din 2001 până în 2003: este vorba de trilogia lui Tolkien, Stăpânul Inelelor. Un alt proiect creștin, Patima lui Cristos, a salvat cinematografele în 2004. Iar la sfârșit de 2005 tot o temă creștină a salvat industria cinematografică, fiind vorba acum de Șifonierul, leul și vrăjitoarea lui C.S. Lewis."
Acesta este filmul lansat la 9 decembrie (în România la 6 ianuarie), realizat după romanul pentru copii al cunoscutului apologet creștin C.S. Lewis, autorul anglican din secolul XX care a atras foarte mulți oameni la Biserica Catolică, fără ca el să i se alăture oficial vreodată. Nicolosi are dreptate în ceea ce spune, dar nu spune totul: audiența creștină a fost mereu profitabilă pentru Hollywood. Dacă privim la topul filmelor după veniturile aduse de-a lungul anilor, trei din primele zece au teme catolice: Sunetul muzicii, Cele zece porunci și Exorcistul. Apoi jumătate din cele zece filme sunt filme de familie.
Dacă privim același top al veniturilor, dar primele 100 de filme, surprizele continuă. Ben Hur se află mult înaintea unor filme precum Întoarcerea lui Jedi sau Jurassic Park. Clopotele bisericii St. Mary îl bat pe Omul păianjen 2. Iar veniturile încasate de filmul Patima lui Cristos depășesc succese legendare precum Star Wars III: Răzbunarea Sith sau Harry Potter. La așa recorduri la încasări, catolicii se pot întreba: "De ce Hollywood-ul nu face mai multe filme pentru noi?" Mai de folos însă ne-ar fi să ne întrebăm: "De ce catolicii nu fac mai multe filme pentru Hollywood?"
La urma urmelor, comunicarea lui Dumnezeu prin artă este o specialitate catolică. Mai mult decât alți creștini, catolicii apreciază valoarea sunetelor și a imaginilor pentru a învăța lecții spirituale. Biserica se folosește de imagini, de istorisiri și de diverse gesturi pentru a vorbi despre realități spirituale. La fel fac și artiștii. Nu ne miră astfel că în epoca de aur a Hollywood-ului, producători catolici precum John Ford, Frank Capra, Fred Zinnemann și alții au dominat noua formă de artă. Ce s-a întâmplat apoi? Mai sunt catolici, dar dizidenți. Unii s-au întors puternic împotriva Bisericii, cu nervi și critică acidă. De multe ori spectatorii creștini au fost izolați pe o mică insulă în cultura hollywood-iană. Probabil rolul cel mai mare în scăderea influenței catolice asupra Hollywood-ului vine însă din păcatul omisiunii.
Pentru ca un artist catolic să aibă o carieră artistică fundamentată pe o viziune sacramentală a lumii, ai nevoie în primul rând de catolici care să știe bine ce sunt sacramentele. Filmele proaste pot să fie deci semnul unui eșec al Bisericii în catehizarea catolicilor. Dar poate acea perioadă este istorie acum. Pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea a produs o modificare seismică în Biserică. Evident, un seism nu este tot una cu un cutremur - este doar o modificare în străfundurile pământului care produce inevitabil schimbări, dar vizibile mai târziu. Atenția acordată tineretului de Papa Ioan Paul al II-lea a provocat cu siguranță o schimbare în direcția Bisericii. Dizidenții de ieri sunt acum fără energie, iar cateheții de ieri prea rușinați să le vorbească despre credință tinerilor sunt înlocuiți pe zi ce trece de veterani ai Zilelor Mondiale ale Tineretului.
Pe măsură ce tinerii sunt tot mai catehizați, nu numai se schimbă după societate ci și schimbă societatea. Copiii noștri îl întâlnesc pe susținătorul Adorației Euharistice, J.R.R. Tolkien, deoarece ocupă locuri fruntașe în box office. Iar când aud de Mel Gibson se gândesc la Isus Cristos și la Patima Sa, nu la Mad Max sau la Armă mortală. Pentru copii, senzația acestei ierni este alegoria despre Cristos sub chipul leului lui Lewis. Schimbările din cateheză și cultură sunt mici, dar se adaugă. Și dacă numărul catolicilor care își cunosc credința și și-o văd confirmată de cultură crește treptat, într-o bună zi va atinge masa critică și va cunoaște o creștere exponențială. Vom avea surpriza să vedem că schimbările seismice inițiate de Papa Ioan Paul al II-lea vor muta munți.
Astăzi creștinii salvează Hollywood-ul în box office. Mâine cinematografele ar putea deveni încă un loc în care creștinii salvează cultura.