Revista "Familia creștină" - 04/2005 

SE MAI POATE CREDE ASTĂZI ÎN FAMILIA TRADIȚIONALĂ?
Marina Fara

Originile bradului de CrăciunCuprins

 

"Intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui" (Mt 2,11).

Poate fi o scenă obișnuită de familie. Este scena bogată în mister și revelație, celebrată, în fiecare an, în sărbătoarea Crăciunului. Această sărbătoare actualizează puterea credinței și a speranței că viitorul aparține familiei, în ciuda tuturor dificultăților și semnelor de împotrivire pe care familia tradițională le întâmpină în zilele noastre.

Se mai poate crede astăzi în familia tradițională?

Majoritatea răspunsurilor la întrebare, adresată unui amplu grup de tineri aflați la vârsta căsătoriei, au evidențiat că mentalitatea actuală consideră învechit să crezi că în zilele noastre căsătoria tradițională este o cale de iubire, de fericire sau cu atât mai mult, de sfințenie.

Pe de altă parte, se arată în aceste răspunsuri, există oare cineva care, în adâncul inimii sale să nu caute o iubire unică, adevărată, durabilă?

Un psiholog francez remarca faptul că a ocoli calea angajamentului pe viață dintre soți este o opțiune care provine din lipsa de încredere în puterea personală de a învinge greutățile. În plus, puțini își imaginează cu adevărat cât de mare este forța sacramentului căsătoriei, că acel da inițial pe care și-l spun cu atâta emoție mirii în fața altarului capătă atunci puterea de a învinge orice greutate, datorită faptului că din acel moment Dumnezeu este prezent în fiecare clipă a noului drum pe care pornesc cei doi. Asta înseamnă că pentru orice dificultate, oricât de imposibil de depășit ar părea, există o soluție, care transcende imediatul, o soluție care se află în mâinile lui Dumnezeu dar pe care uneori limitele umane nu o pot întrezări.

Se vorbește mult despre faptul că viața de căsătorie este o cale de sfințire personală, avem atâtea exemple, iar ca o noutate a timpului nostru, Biserica a beatificat doi soți (Luigi și Maria Beltrame Quattrocchi), arătându-ne astfel că sfințirea prin căsătorie este la îndemâna tuturor soților care cred cu adevărat în sacramentul pe care îl celebrează.

În sărbătoarea Crăciunului avem o mare dispoziție spre poveste, privim nostalgic spre copilăria noastră, dar trăim bucuria curajului de a recunoaște realitatea miracolului. Ne topim în timp, în clipa ce dăinuie de atunci, în bucuria păstorilor din Bethleem, în cântecul îngerilor: Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoire... Privim la cei doi părinți caști, Maria și Iosif și înțelegem că viața de căsătorie și fecioria, înrădăcinate în iubirea pentru Domnul (pe care-L vedem în chip de prunc), sunt legate între ele și se iluminează reciproc.

Bucuria fecundității - umane și spirituale - pe care o viață de căsătorie exemplar împărtășită o celebrează clipă de clipă, este prezentă în adâncul inimii fiecărei persoane umane. În fața Ieslei sfinte avem ocazia, în fiecare an, să ne privim inima, de unde ne surâde cu lumină reînnoită speranța din noi, pe care poate cu greu o mai putem desluși în iureșul zilelor, dar care își așteaptă timpul împlinirii.

Privind deci cu ochi de copil sărbătoarea "copilului din noi" care exultă la Nașterea Domnului, să ne dorim pentru noi înșine, pentru familiile noastre, pentru prietenii noștri, pentru societatea noastră, o cât de mică schimbare a felului de a vedea lumea, cu o mai mare dorință de iertare și cu mai multă generozitate...

Dacă nu e cu putință altfel, chiar și o infimă schimbare sufletească în bine poate fi un germene care să ducă la o explozie binefăcătoare de umanitate.

Cu aceste sentimente vă colindăm, dragi prieteni, sperând într-un timp de bucurie și de pace, un timp al veștilor bune.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire