Revista "Familia creștină" - 03/2005 

DESERTURI DE TOAMNĂ
Maria Goția

CuprinsEneida lui Virgiliu

 

Chec cu pere/ gutui caramelizate
Ingrediente: 4-5 pere coapte (dar nu moi), respectiv 3-4 gutui curățite de coajă și de mijlocul pietros, fierte în prealabil 30 de minute, 2 ouă întregi, 1 cană de smântână, 1 cană de zahăr, 1 1/2 cană de făină, 1/2 cană de nuci măcinate, 8 nuci întregi, 2 lingurițe de scorțișoară, 1 praf de copt, 1 plic de zahăr vanilat, 1 lingură de margarină și 2 linguri de zahăr pentru caramel, facultativ: 250ml de frișcă sau cremă de vanilie, sirop din 1/4 cană de apă, 1/8 cană de zahăr, 3 cuișoare și la sfârșit, 2 linguri de rom.
Timp de lucru: 10-15 min.
Timp de coacere: 45 min.
Se aranjează perele curățite, respectiv gutuile prefierte, feliate și presărate cu cele 2 linguri de zahăr (pentru caramelizare) și cu scorțișoara (oricare dintre fructe) pe fundul unei forme inoxidabile, unsă cu margarină.
Separat, se amestecă bine, până devin spumoase, ouăle, cana de zahăr și apoi smântâna. Se adaugă la acest amestec făina, praful de copt, zahărul vanilat și nucile măcinate. Se toarnă întreaga masă cremoasă peste pere/gutui, până la ? din volumul formei.
Se dă tava la copt în cuptorul preîncălzit, timp de 45 min., la foc mediu.
Se lasă checul la răcit în tavă. Pentru a-l scoate și a păstra frumoase fructele caramelizate, se reîncălzește fundul tăvii 20-30 secunde, după care checul se poate răsturna pe platoul de servit.
Perele/gutuile caramelizate sunt aspectuoase. De aceea, dacă se dorește și ornarea cu frișcă/cremă de vanilie, vă recomandăm să ornați doar laturile, iar de jur împrejurul fructelor caramelizate să dispuneți miezul de nucă nemăcinat, după dorință.
Băuturi recomandate: ceai de fructe, ceai cu lămâie și rom (grog), vin dulce sau lichior de pere.

Prăjitură cu gem de corcodușe/prune/coarne și nuci
Ingrediente: 400g de făină, 100g nuci măcinate, 30 nuci nemăcinate, 250g de margarină, 200ml de smântână, 400g gem (de coarne, de corcodușe sau prune), 1 linguriță de scorțișoară, 1 plic de praf de copt, 1 plic de zahăr vanilat.
Timp de lucru: 10-15 min.
Timp de coacere: 45 min.
Se amestecă smântâna, margarina, praful de copt, zahărul vanilat, scorțișoara și făina și se frământă repede un aluat omogen, care se împarte în două: jumătăți. Prima jumătate se întinde în tava aragazului, ca bază, apoi se unge cu gemul amestecat cu bucățile de nucă nemăcinată. Restul de aluat se întinde de aceeași grosime cu baza și se taie fâșii late de 1 cm; acestea vor fi dispuse peste gem sub formă de gratii.
Prăjitura se taie după răcire.
Băuturi recomandate: ceai de fructe, grog, cornată (lichior de coarne), vin dulce, țuică de mere aromată (cu gutui, coajă de citrice, scorțișoară, nucșoară și cuișoare).

Spumată de afine/coarne/merișoare
Ingrediente: o cantitate egală de fructe, zahăr și albușe (de ex. câte un pahar din fiecare).
Se pun toate ingredientele la un loc și se bat până când spuma obținută se întărește bine, încât să rămână pe tel.
Se împarte spuma în castronașe, se intercalează cu pișcoturi însiropate (de ex. cu un sirop din apă, zahăr și rom) și se ornează cu câteva fructe și eventual cu frișcă.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire