| | Revista "Familia creștină" - 02/2005 | | |
| |
| |
REȚETE DE VARĂ
Maria Goția
Tartă cu fructe
Vă recomand pentru tarte, fie ele mici sau mari, dulci sau sărate, "aluatul universal", bun și pentru prăjiturile cu mere, cu brânză de vaci sau cu urdă, precum și pentru covrigei (cei propuși în numărul de Crăciun). Aluatul se frământă repede din 450g făină, 250g margarină sau 200g untură, 200ml smântână (dacă nu aveți destulă, măriți ușor cantitatea de grăsime și mai adăugați și puțină apă cu oțet). Rezultă 2 tarte cu diametrul de 25cm sau 35-40 de tarte mici.
Dacă doriți o tartă mare, întindeți aluatul într-o foaie cu o grosime de 3-4mm și decupați un disc ceva mai mare decât forma, ca să rămână și pentru pereți. Așezați discul în formă, fără s-o mai tapetați, întrucât aluatul este destul de gras și nu se va lipi. Dacă doriți tarte mici, nu mai întindeți foaie, ci rupeți din aluat câte o bucățică de mărimea unei nuci, pe care, cu mișcări identice cu acelea de ștergere a paharelor, o presați cu degetele de pereții formelor, până aceștia se îmbracă în aluat până sus. Pentru ca fundul cojilor de tartă să nu se ridice, înțepați-l din loc în loc cu furculița; pentru mai multă siguranță, acoperiți aluatul cu o folie de aluminiu în care turnați apoi o mână de fasole uscată, care îl va presa ușor. La tartele mici e suficientă împungerea fundului tartei cu furculița. Se coc la mijlocul cuptorului, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până devin roz. Se vor desprinde atunci foarte ușor de formă.
Umplutura constă din cremă de vanilie și fructe (zmeură, căpșuni, mure, strugurei roșii, afine, caise, vișine, portocale, banane, pepene galben). Până pregătiți crema, lăsați fructele să se scurgă de zeamă, scoțându-le sâmburii și pudrându-le cu zahăr. Puteți folosi o cremă din următoarele ingrediente: 3 ouă, 3 linguri cu vârf făină, 5 linguri zahăr tos, 1/2 l lapte, 1-2 plicuri de zahăr vanilat, 25g unt, un vârf de cuțit de sare, fiartă pe aburi sau o cremă instant ori o budincă din plic. Încă fierbinte, crema se toarnă în cojile de tartă răcite, până la 3/4. După ce crema s-a răcit, se așează fructele, după dorință. Se poate pune și un moț de frișcă .
E bine ca tartele să nu fie servite imediat, pentru ca aluatul să se moaie ușor de la umplutură. De aceea, se dau la rece câteva ore sau de pe o zi pe alta.
Spumă de fructe
Căpșunile, zmeura, strugureii, vișinele afinele sau caisele se pretează foarte bine acestui desert elegant și ușor de preparat. Nu aveți nevoie decât de 1 pahar de fructe, 1 pahar de albușuri bine răcite și un pahar de zahăr tos. Puneți toate ingredientele într-un lighenaș și le bateți foarte bine. În scurt timp vor deveni o spumă aromată. E gata când rămâne pe tel, fără să cadă.
Distribuiți spuma în cupe sau pahare și o decorați cu fructe. O variantă a acestui desert este să alternați straturile de spumă cu discuri de blat de tort însiropate bine de tot și cu frișcă. Paharele trebuie să fie în acest caz mai cuprinzătoare.
Limonadă de casă
Pentru 2l de limonadă gustoasă și sănătoasă avem nevoie de 1 cană de zahăr, 3 linguri de coajă de lămâie rasă mărunt, 1 cană de suc de lămâie și încă 1 1/2 l de apă. Zahărul și o cană de apă se dizolvă la foc, într-o crăticioară, curățind cristalele de zahăr rămase pe pereții ei; se lasă să dea în clocot, dar să nu fiarbă mai mult de un minut. Se răcește siropul obținut și se toarnă într-un vas mai mare, peste coaja și sucul de lămâie și peste restul de apă. Se lasă să se odihnească 2 ore, se filtrează și se dă la rece. Se poate dilua după gust.