Revista "Familia creștină" - 01/2005 

REȚETE DE PAȘTI...
Maria Goția

Din premierele primăveriiCuprinsUnu și cu una fac sex?

 

... pentru pregătirea
unei jumătăți de miel (5-6kg)

Se desprind picioarele, gâtul cu capul și pieptul de spinare, folosind cuțitul și satârul. Se dezosează pulpele și se scoate și mușchiulețul aflat de-a lungul spinării. La dezosarea pieptului procedați astfel: crestați pielea în partea de sus și în partea de jos a fiecărei coaste, iar apoi introduceți mâna și ridicați pielea treptat și cu grijă; ea se desprinde de pe carne, apoi puteți scoate coastele destul de ușor. Obțineți astfel, din pielea și carnea pieptului un fel de pungă de care ne vom folosi la o friptură-surpriză. Din interior, se scot plămânul, bucata de inimă, bucata de ficat și rinichiul. Nu aruncați bucățile de pieliță și grăsime care rezultă la tranșare, dezosare și fasonare, deoarece vă vor fi și ele de folos. Timp de lucru pentru dezosare: 20 min.

 

Ciorbă de miel

Ingrediente: - cap, gât și oase rezultate de la dezosarea pulpelor, spinării și coastelor; doi morcovi, un pătrunjel și o ceapă albă tăiate mărunt; o legătură de leuștean, o legătură de tarhon, o legătură de ceapă verde, puțin mărar și pătrunjel verde; două-trei linguri de orez ales, spălat bine și zvântat; pentru acrit două-trei mâini de măcriș curățit de codițe, spălat și tocat sau sucul unei jumătăți de lămâie; pentru dres unul-două gălbenușe, o cană de smântână; sare, piper; 3 l apă (dacă doriți mai multă ciorbă, dublați doar cantitatea de zarzavat și de orez, căci cantitatea de oase și capul vă permit să obțineți până la 8 litri de ciorbă de miel). Timpul de lucru pentru pregătirea legumelor, verdețurilor și orezului: 20 min. Timpul de fierbere: 60-90 min.

Capul și oasele spălate se pun la fiert în apă sărată într-o oală de 3-4 l. Se adună spuma pe măsură ce se formează. Se adaugă zarzavaturile, ceapa albă și piperul. Când sunt fierte, se adaugă orezul, tarhonul și ceapa verde. După 10 minute se pune măcrișul, care nu are nevoie de mai mult de câteva minute ca să se moaie, iar leușteanul, pătrunjelul și mărarul tocate mărunt se adaugă după ce supa se ia de pe foc. Într-o cană cu smântână se pun gălbenușurile si se omogenizează frecându-le bine. Cu acest amestec se va drege supa, dar numai la servire.

 

Friptură de miel

Ingrediente: carnea desprinsă de pe pulpe și mușchiulețul; 2 cepe albe; 1 căpățână mare de usturoi; 2 legături de ceapă verde; 1 lingură de sare; 1 linguriță de piper; 1 linguriță de cimbru; 1 linguriță de chimen; salvie și rozmarin, dacă vă plac aromele meridionale; 2 linguri de pesmet; 2 linguri de caș ras; 200 ml de vin alb sec; 2 linguri de untură de porc/3 linguri de ulei + 2 linguri de unt/2 linguri de untură. Timp de pregătire: 15 minute. Timp de frigere la cuptor: 1 oră ?.

Se încinge cuptorul. Se amestecă într-un castronel sarea, piperul, cimbrul, chimenul, iar în altul, ceapa verde și ceapa albă tăiate mărunt, usturoiul tăiat mărunt, pesmetul și cașul ras. Se taie carnea doar atât cât să poată cuprinde condimentele în mod echilibrat și să poată fi introdusă în "punga" pieptului în mod uniform. Se condimentează bine de tot, întâi din primul castronel, apoi din al doilea. Se introduce apoi în "pungă", iar dacă au mai rămas condimente din primul castronel, se păstrează pentru presărat deasupra, iar dacă au mai rămas din al doilea, se adaugă înăuntru, peste bucățile de carne. "Punga" umplută se coase bine cu ață albă groasă, așa încât carnea dinăuntru să fie cât mai compactă (se poate și lega pentru a prinde carnea ca într-o plasă strânsă). Pachetul obținut se unge peste tot cu unt sau untură și se condimentează cu condimente din primul castronel.

Se pun într-o tavă de friptură untura rămasă sau uleiul, un pahar de vin sec, un pahar de apă și se așează carnea. Tava se plasează la mijlocul cuptorului. Curând lichidul va fierbe; din 10 în 10 minute vom avea grijă să luăm din el cu lingura și să scăldăm toată suprafața fripturii, ca să nu se usuce. Să nu ne mirăm că va scădea în volum, căci mielul, mai ales acesta mic, nescos încă să mănânce iarbă, pierde mult la fript. Va fi însă foarte fraged. După 1 oră ?, friptura va fi gata, frumos rumenită. Scoatem tava din cuptor, dar nu tăiem carnea. Așteptăm să se răcească mai multe ore, de seara până dimineața, la rece. Sucurile lăsate de carne se vor gelifica și vor lega bucățile de carne și verdețurile într-un sul compact; și cașul contribuie la acest lucru. Abia apoi vom tăia cusăturile și plasa de ață groasă. Cu un cuțit cu lamă subțire tăiem felii de 1 cm grosime.

Friptura aceasta este și elegantă la masă, și ușor de servit, ca să nu vorbim de faptul că putem valorifica toată carnea. Se poate servi rece, cu ridichi, ceapă verde/cu salate crude și salată de cartofi sau caldă, cu piure de cartofi și salate crude. Pentru a o încălzi, așezăm feliile cu grijă în tavă, cu sosul fripturii, după care le acoperim cu folie de aluminiu, ca să nu se usuce. În 10 min. se vor încălzi și le putem aduce la masă.

 

Drob de miel

Ingrediente: măruntaiele spălate și tăiate și bucățelele de grăsime și carne căzute la dezosare și fasonare + completare de ficat de pasăre, până la 500 g; 2 cepe albe; 3 legături de ceapă verde; două legături de pătrunjel verde; 1 legătură de mărar verde; 3 ouă crude; 4-5 ouă fierte tari; 2+3 linguri de untură; 1 linguriță de sare; ? linguriță de piper; ? linguriță de cimbru. Timp de pregătire: ? oră. Timp de coacere: ? oră.

În 2 linguri de untură se călesc bucățile de măruntaie, carne și grăsimea cu ceapa albă, tăiată mărunt, și după ce s-au răcit, se trec de două ori prin mașina de tocat. Se toacă și verdețurile, după care se amestecă totul cu condimentele, untura rămasă și ouăle crude. Ouăle tari se pot tăia cubulețe și încorpora în masa de mai sus, sau se pot așeza întregi în aceasta, la mijloc. Tot materialul se răstoarnă în prapurele ținut în prealabil în apă rece. Prapurele se așează în prealabil în forma unsă, care poate fi lungă sau rotundă, iar după turnarea amestecului, se închide. Dacă prapurele nu ajunge sau este rupt, îl putem înlocui cu un aluat ca de tăiței, la care am pus și puțină grăsime, întins în foaie de 2mm și tăiat după forma tăvii. După așezarea compoziției peste aluat, în tavă, aluatul se închide și se unge cu ou bătut. După 30 de minute de coacere, drobul este gata. Se lasă se răcească în tavă, după care se poate răsturna, și tăia atâtea felii cât se apreciază că se mănâncă o dată. Restul se păstrează la rece.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire