Revista "Familia creștină" - 01/2005 

SĂ FACEM UN CRUCIFIX
Familia creștină

Profiluri VIP: Jose CarrerasCuprinsTrei carti de la Editura Sapientia

 

Materiale de care aveți nevoie:

  1. hârtie: puteți folosi hârtie glasată; hârtie de împachetat cadouri (dacă este cu diverse modele pe ea, și mărgelele vor ieși variate); pagini de reviste (cele lucioase, cu multe imagini și puțin scris, precum cele cu reclame);
  2. ceva lung și rotund pe care să înfășurați mărgelele: de exemplu un creion, o andrea, un pai; copiii mai mici vor avea nevoie de ceva mai gros, pentru ca gaura de la mărgele să fie mai mare, iar cei mai mari pot folosi ceva subțire cât o scobitoare;
  3. lipici lichid sau solid;
  4. foarfece;
  5. opțional: lac de unghii transparent sau de culoare foarte deschisă;
  6. șnur, fir de lână sau panglică - trebuie să intre în gaura de la mărgele, așa că urmăriți să fie mai subțire decât acel ceva lung și rotund pe care ați ales să înfășurați mărgelele.

Instrucțiuni pentru realizarea mărgelelor:

Tăiați din hârtia aleasă fâșii lungi în formă de triunghiuri. Aceste fâșii ar trebui să fie cel puțin de lungimea unei coli A4 (aproximativ 30 cm), dar pot fi și mai mari. Lățimea lor la bază o stabiliți în funcție de cât de mari doriți să fie mărgelele. Le puteți tăia liber, sau dacă doriți ca dimensiunea lor să fie mai exactă, le puteți măsura. Aplicați lipiciul pe dosul fâșiei de hârtie (nu aplicați pe primii câțiva centimetri, pentru ca mărgeaua să nu se lipească de suport).

Începând de la capătul mai lat al fâșiei, înfășurați hârtia în jurul suportului ales până la vârf - e nevoie de ceva îndemânare pentru ca mărgeaua să iasă cât de cât simetrică. Forma triunghiulară a hârtiei va face ca mărgelele obținute să aibă formă conică. Dacă hârtia e mai lungă, puteți obține mărgele aproape sferice.

Opțional: aplicați un strat de lac de unghii. Nu este neapărată nevoie de el, dar stratul de lac de unghii va face mărgelele mai strălucitoare și ceva mai tari.

Instrucțiuni pentru realizarea crucii:

Aranjați câteva mărgele pe o masă în formă de cruce, alegând câte vor forma brațul orizontal și câte brațul vertical. Începeți cu brațul vertical. Puneți mărgelele pe un șnur: la un capăt faceți un nod mare, iar la celălalt, după ce ați pus mărgelele, faceți o buclă, pentru a putea agăța crucea.

Cu un alt șnur faceți un nod între două mărgele ale brațului vertical, acolo unde doriți să fie pus brațul orizontal. Puneți mărgelele pe o parte și alta, și la capăt faceți nod. Dacă brațele nu stau foarte solid, introduceți scobitori în interiorul mărgelelor.

Mai puteți face alte mărgele mai mici, pentru un rozariu - cu o decadă, sau, dacă aveți mai mult timp, și răbdare, cu cinci. Capetele șnurului cu decadele rozariului le înnodați cu bucla de la crucifix.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire