Revista "Familia creștină" - 01/2005 

INGREDIENTE PENTRU O IUBIRE FIDELĂ
Maria Goția

De vorbă cu preoții despre SpovadăCuprinsTemelii timpurii ale fidelității

 

  1. Eliminarea din ecuație a oricărei forme de viață paralelă, străină de celălalt: avem firi diferite, îndatoriri diferite, talente diferite, personalitate formată, dar să dorim mereu și să ne străduim ca fiecare fațetă a acesteia să fie tot mai armonioasă cu personalitatea celuilalt, să o dezvoltăm pentru a i-o împărtăși, a i-o dărui și fiecare activitate să țină cont de el. Soții își sunt fideli angajându-se zilnic să se adapteze unul la celălalt și să crească împreună.

  2. Stabilirea unei priorități o dată pentru totdeauna: nici nevoile individuale, nici cariera, nici împlinirea personală, nici alte persoane nu au întâietate în fața nevoilor cuplului.

  3. Conștiința că Dumnezeu i-a unit și că prin harul Său îi binecuvântează neîncetat, și la bine și la greu, pentru a putea rămâne împreună, pentru a crește în iubire și a duce o viață sfântă, adică pentru a fi fericiți. Dacă rămân în Dumnezeu, rămân împreună.

  4. Comunicarea activă, reală, care se naște din deschiderea inimii pentru a te lăsa cunoscut tot mai bine și pentru a-l primi pe celălalt tot mai deplin. Înflorește o tot mai frumoasă prietenie între soți, de care nu se pot bucura aceia care nu-și văd căsătoria din perspectiva duratei, a unirii pe viață.

  5. Mila fiecăruia față de slăbiciunile celuilalt soț, îngăduința, răbdarea și susținerea lui în lupta cu răul, promptitudinea iertării și graba împăcării îi dau acestuia încredere că este iubit, pentru sine și necondiționat, primit. Tensiunile sunt inerente, ciocnirile apar; nu trebuie negate, ci recunoscute și înfruntate pentru a putea fi transformate, prin efortul comun, în șanse pentru o și mai bună înțelegere. Nici o supărare să nu țină mai mult de trei minute: împăcarea nu trebuie să aștepte la rând, după dovedirea dreptății unuia sau a altuia, după o lecție pe care să o primească "vinovatul"...

  6. Întotdeauna adevărul, și nu aparența adevărului. Lumea acordă mai mult credit aparenței, exteriorului, "imaginii", decât fondului, dar între soți să nu fie așa: în nici o privință să nu dea un lucru drept altul, cuvântul să ascundă adevărul în loc să-l rostească, faptele să fie o mască pentru o altă realitate. O relație în adevăr presupune și construiește încrederea reciprocă și îi face pe soți liberi.

    Nici "micile minciuni nevinovate" nu au ce căuta între cei doi, căci le tocesc sensibilitatea și tulbură limpezimea relației, iar în timp pregătesc calea unor alte minciuni cu care soțul sau soția sunt înșelați.

  7. Îmbrățișarea conjugală prin care soții se dăruiesc unul altuia: ea exprimă încrederea totală, și contribuie la consolidarea ei. Prietenia tot mai profundă, dovezile de iubire altruistă și tandrețea de zi cu zi îi dau tot mai mult conținut și tot mai multă semnificație. Soții se descoperă mereu, sunt mereu surprinși și recunoscători pentru darul primit, iar rutina pe care o invocă drept scuză cei infideli nu-și găsește niciodată vad între ei.

  8. Încrederea în dragostea lui Dumnezeu îi face să nu se îndoiască de înțelepciunea cu care El a rânduit ca îmbrățișarea conjugală să fie și cale de transmitere a darului vieții, și să o trăiască în adevărul ei: să nu despartă împărtășirea dragostei de capacitatea lor de procreare.

    Răspândirea largă a contracepției nici pe departe nu a servit dragostea, cum amăgesc promotorii diferitelor forme de contracepție; dimpotrivă, i-a subminat simțul responsabilității față de primirea unei noi vieți, și a încurajat legăturile întâmplătoare.

  9. Întreținerea atmosferei de cuib, care transformă locuința în cămin.

  10. Niciodată glume care iau fidelitatea în râs, ținută provocatoare, flirt; oricât de obișnuite și, de aceea, oricât de inofensive ar părea; nu fac decât să reducă pe nesimțite capacitatea de apărare a cuplului față de primejdia infidelității.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire