Revista "Familia creștină" - 01/2005 

ÎN APĂRAREA VIEȚII CU "ARMELE" ARTEI
Familia creștină

Drumul eutanasiei... drumul morțiiCuprinsAsociația "Darul Vieții" - Timișoara

 

În toamna anului trecut, credincioșii din mai multe parohii ale Diecezei de Iași au avut ocazia de a urmări un spectacol de teatru intitulat "Insomnie sau coșmar", susținut de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Asistență Socială, din cadrul Universității "Al. I. Cuza" Iași. Autoarea meditației artistice este doamna Doina Iarcuczewicz, actriță la Teatrul "Luceafărul" din Iași.

Tematica piesei de teatru este lupta pentru viața nenăscută, subiectul central fiind avortul. Acțiunea se desfășoară într-un context de viață actual și alarmant pentru oricare destinatar al spectacolului. Doina Iarcuczewicz a primit din partea PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, medalia jubiliară, decernată ca un act de mulțumire și apreciere a efortului depus pentru promovarea vieții în dieceza sa. În continuare vă oferim câteva gânduri ale autoarei, împărtășite pentru revista "Familia creștină".

* * *

Când mă copleșește suferința din ochii oamenilor, alerg în fața Tabernacolului...

Mi-aș dori ca oamenii să privească mai mult spre lumină, spre Dumnezeu, mamele să fie cu adevărat mame și nu vânzătoare de fiori cu irizații de iubire, să văd în ochișorii copiilor nu tristețe, frică, umilință sau cine știe ce durere ascunsă și neînțeleasă, ci încredere, speranță, lumină, mi-ar plăcea să văd bătrânii acolo unde le stă lor mai bine, lângă nepoți, trăindu-și tihniți bucuria vieții, învățând alături de ei să fie iarăși copii.

Cerul m-a auzit, m-a ajutat și mi-a răspuns cu ecou: ceva talanți au "rodit" într-un subiect de ficțiune pe care l-am numit "Insomnie sau coșmar".

Dumnezeu îl lasă pe om liber, dar Lumina, Adevărul nu pot fi atinse în somnul rațiunii ci în veghe permanentă. Dumnezeu vrea să fie în viața, în sufletul fiecăruia dintre noi. Trebuie doar să veghem și să-L primim. Desigur nu este ușor! Dar poate fi ușor dacă îl primim pe Isus în inimile noastre, în pruncușorul nenăscut care așteaptă clipa în care o mamă și un tată îl primesc cu brațele deschise pentru ca mai apoi, prinzându-l de mânuțe, să-l învețe încă de la primii pași drumul spre veșnicie. Acest drum înseamnă iubire și nu "coșmar". În fiecare prunc Domnul așează o nouă speranță pentru omenire. Aceste gânduri îmi frământau inima când câteva studente de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică mi-au vorbit despre proiectul "Familie, devii ceea ce ești: comunitate de viață și de iubire!" ce se desfășoară în cadrul Centrului de Ajutor pentru Viață.

Ce a urmat? La Roman, Tămășeni, Hălăucești, Traian, Gherăiești, Piatra Neamț, Bacău și Iași, piesa de teatru inspirată de dorința de a conștientiza demnitatea maternă, importanța de a spune "da" noii vieți, a primit aplauze de încurajare, iar inimile promisiuni fierbinți făcute Creatorului vieții, Stăpânului iubirii.

Acum drama femeii din "Insomnie sau Coșmar" se așterne pe peliculă în speranța că și alte femei și alte familii vor alege corect între lumină și întuneric.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire