Revista "Familia creștină" - 01/2005 

ASOCIAȚIA "DARUL VIEȚII" - TIMIȘOARA
Familia creștină

În apărarea vieții cu "armele" arteiCuprinsRolul părinților în relația copil-televizor

 

La Timișoara, catolicii și ortodocșii se roagă și acționează împreună pentru apărarea vieții, în cadrul Asociației "Darul Vieții". Vă invităm să cunoaștem această asociație, prin intermediul interviului solicitat dnei Gerda Chișărău, membru fondator și secretar.

- Cum a apărut această Asociație?

- Mai întâi s-a născut ideea necesității de a întreprinde ceva pentru apărarea vieții și a familiei. Cum eu lucram pe vremea aceea la Organizația Kolping, unde învățam deprinderea de a lucra cu oamenii în scopul formării lor ca buni creștini în slujba societății, am început să-mi doresc mai multă "eficiență spirituală" prin atacarea răului de la rădăcini. Adolph Kolping a spus: "semnele timpului vă vor învăța ce aveți de făcut"! Pentru mine personal, semnele timpului, și în primul rând prioritățile, erau altele decât estima acea organizație internațională - cu o prestanță socială însemnată și lăudabilă de altfel.

Mai târziu mi-am regăsit atitudinea în cuvintele părintelui Frank Pavone de la Organizația Priests for Life (Preoți pentru Viață), care demonstrează susținut faptul că dreptul la viață este un drept fundamental, din care derivă toate celelalte drepturi ale omului; nu putem vorbi sau milita pentru alte drepturi, fără a ne asigura mai întâi de cel primordial - dreptul la viață al fiecărui om, fie el slab sau puternic, sărac sau bogat, influent sau lipsit de apărare; nu există egalitate de valori în privința aceasta, ci o ierarhie clară și indubitabilă stabilită de Dumnezeu însuși.

- Reprezintă această problemă o prioritate stringentă în România?

- Este știut că răul se amplifică și s-a amplificat mereu în istorie, acolo unde cei buni au tăcut, unde Biserica a păstrat distanța și neimplicarea. După unele statistici, românii sunt primii la avorturi în lume. După Revoluție românii au căzut în greșeala fatală de a socoti că li se cuvine dreptul la avort - din simplul motiv că acest drept le fusese interzis de către comunismul ateu. Chiar dacă motivația interdicției comuniste relativ la avort nu a fost creștină, ci a fost întemeiată pe considerente demografice și populiste, odată cu această lege în 1966 au început să se nască de trei ori mai mulți copii în România (!). Câți dintre noi, dintre frații sau copiii noștri nu ar fi fost pe lume în ziua de astăzi fără această lege? Cât de ușor uităm de datoria recunoștinței față de o simplă lege - dar care se referă la viață și la moarte! Iubirea față de aproapele ne învață un lucru simplu, dar eficient: ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Trebuie să recunoaștem că suntem extrem de avantajați în această luptă.

Poate nu mulți știu că susținătorii avortului și ai contracepției recomandă învățăceilor lor să evite disputele deschise și publice cu cei pro-life! De ce? Pentru că știu că argumentele lor nu pot sta în picioare în fața tuturor datelor sociale, medicale, demografice, politice și juridice pro-life. Mai există un motiv important pentru care ne-am constituit: în România deja s-au răspândit asociațiile pro-life neoprotestante, care din păcate nu au o linie de învățătură precisă și promovează contracepția, în timp ce ajută femeile însărcinate, sporind astfel confuzia. Biserica Catolică însă respinge în toate circumstanțele folosirea contracepției (cel mai explicit în Enciclica Humanae Vitae, 1966) ca fiind imorală și nedemnă de om - o hotărâre care a fost confirmată în ultimele trei-patru decenii de evoluția consecințelor...

Arhiepiscopul polonez Stanislaw Rylko, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici, a atras atenția că trebuie trezit uriașul care doarme - creștinul laic din Balcani, din fostele țări comuniste. Zace o putere nebănuită în laicii creștini, care pot contribui esențial la modificarea feței lumii acesteia. În toate timpurile, mai ales Biserica Catolică a fost avangarda culturală a unei societăți. De aceea, mizez exclusiv și în primul rând pe forța ascunsă și nebănuită care zace în Biserica noastră, atât în cea catolică cât și în cea ortodoxă - Bisericile apostolice care păstrează intact tezaurul credinței și tradiției creștine. Spun aceasta pentru că sunt conștientă de resursele noastre umane extrem de limitate, care nu ne permit o strategie amplă de informare pe toate căile mass-media. Sunt convinsă că problema primordială în ceea ce privește aparenta inerție a creștinilor față de flagelul avortului și al contracepției o constituie lipsa de informație. Datele științifice, experiențele celorlalte țări care au asimilat deja consecințele amplificării culturii morții în toate aspectele ei, sunt evidente. Joseph Meaney de la Human Life International formulează în mod răsunător această realitate, atunci când spune: "Chiar și un păgân rațional își poate da seama" de minciuna legată de prevenirea SIDA prin prezervativ. Este evidentă dacă privim cifrele de răspândire a acestei epidemii, acolo unde s-a introdus contracepția în școli, pentru a fi la îndemâna celor vulnerabili și dezinformați.

- Care este activitatea Asociației Darul Vieții în sensul apărării acestui dar?

- Activitatea Asociației noastre încearcă să acopere o vastitate de necesități. În primul rând îi cerem ajutorul lui Dumnezeu prin acțiuni comunitare și publice pentru apărarea vieții. Lunar mergem în fața Spitalelor de Maternitate din Timișoara, unde se practică o bună parte din avorturi, și ne rugăm acolo Rozariul, rugăciuni bizantine de pocăință și ispășire și cântăm cântece. Acțiunea se desfășoară după modelul inaugurat de Mons. Phillip Reilly din SUA și care s-a răspândit în multe țări din America, Europa și Australia. Episcopii din SUA conduc deseori personal aceste procesiuni și Vegheri de Rugăciune ("Prayer Vigils"). În urma acestor manifestări, ritmul avorturilor încetinește, oamenii ies afară din clinici și se alătură manifestanților și, în multe locuri "bombardate" cu astfel de rugăciuni, avortul nu se mai practică deloc, dintr-un motiv sau altul. La biserica greco-catolică "Sf. Maria Regina Păcii" avem adorație euharistică trei ore zilnic în scopul apărării vieții. De Bunavestire sărbătorim Ziua Copilului Nenăscut și oferim diverse devoțiuni în acest scop.

În al doilea rând, lucrăm în domeniul formării și informării. Organizăm cursuri pro-life (de cunoaștere a "Faptelor vieții" - după manualul dr. Brian Clowes), de pregătire pentru căsătorie, de reglare naturală a concepției și mergem în licee pentru educație la abstinență. Aducem argumente din toate perspectivele care să le arate elevilor posibilitatea și viabilitatea trăirii abstinenței până la căsătorie. Mizăm mult pe colaborarea profesorilor de religie, în a căror arie de responsabilitate intră această temă, și le oferim materiale informative în acest sens. Apoi edităm ziarul lunar Darul Vieții, care nu dorește decât să aducă o informare elementară asupra realității luptei pentru apărarea vieții pe plan mondial și să stimuleze angajamentul individual al fiecărui creștin în această luptă. Scopul său este mai degrabă pragmatic decât documentar. Aducem aici suficiente sugestii și trimiteri, astfel încât oricine poate să intre în angrenajul acestei nobile lupte. Destinatarii ziarului sunt desigur în primul rând creștinii, mai ales preoții, atât cei catolici cât și cei ortodocși, care pot ușor să multiplice eforturile noastre.

De asemenea, contăm pe site-ul www.darulvietii.cnet.ro pentru răspândirea acestei cauze în România - internetul constituind un instrument miraculos de lucru pentru creștinii mileniului trei. Nu în ultimul rând, dorim să creăm o rețea de întrajutorare pentru femei cu sarcină în criză, oferind consiliere pre- și post-avort. Recomandăm această acțiune tuturor parohiilor: să adune și să distribuie ajutoare femeilor însărcinate și familiilor cu copii mulți, punând accent pe o protecție și promovare continuă a vieții umane.

- Cum reușiți să duceți la îndeplinire toate aceste activități?

- Împărțind în mod judicios ariile de responsabilitate. Totuși, nu reușim să facem decât o parte din ceea ce ar fi de dorit. Din punct de vedere material ne ajută cei de la Human Life International - cea mai amplă organizație internațională catolică pro-life. În urma unei întâlniri providențiale cu ei am regăsit o similitudine neașteptată de preocupări și interese și mai ales am avut șansa să beneficiem de experiența și de cunoștințele lor în domeniul luptei pentru apărarea vieții. Ca orice asociație, trebuie să ne bazăm mult pe voluntari, chiar dacă sunt câteva ore pe săptămână. Cunoștințele de specialitate ale acestora sau chiar simpla mână de lucru ne sunt de un ajutor neprețuit. Apoi avem resursa noastră fundamentală care este Spiritualitatea Crucii, prezentă aici în Timișoara, care ne dă suflul necesar pentru a supraviețui din punct de vedere spiritual în această tristă bătălie. Fără armătura spirituală necesară, lupta pro-life poate deveni destul de deprimantă, motiv pentru care mulți activiști se retrag după mai puțin de un an de angajament (experiență confirmată și de dr. Brian Clowes).

- Ce planuri și speranțe de viitor aveți?

- Pentru a avea resursele financiare necesare pentru activitatea noastră, avem o inițiativă în curs de desfășurare. Vom oferi picturi în ulei pe pânză, în stil bizantin sau latin, reprezentând sfinți, scene biblice, inclusiv la comandă, contra unei donații sugerate pentru folosul asociației. Unele exemplare vor putea fi văzute în curând pe www.darulvietii.cnet.ro, site-ul Asociației noastre.

În altă ordine de idei, ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea darul perseverenței în puțina muncă pe care reușim noi să o facem, rămânând desigur receptivi la semnele timpului. Iar restul i-l încredințăm LUI să-l facă. Am început pe toate fronturile esențiale și acum deja este prudent să ne limităm la o cantitate de activitate pe care să o putem cuprinde, pentru a-i lăsa loc lui Dumnezeu să desăvârșească munca noastră, lucru pe care-l va face fără îndoială.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire