Revista "Familia creștină" - 01/2005 

ATENȚIE: COPILĂRIA PE CALE DE DISPARIȚIE!
Familia creștină

Ne privim în ochi și atât?CuprinsNe-am hotărât să avem copii mulți

 

Dorința celor de-o anumită vârstă de a adopta comportamentul celor mai mari decât ei nu este ceva nou. Și totuși, părinții care au copii cu vârstele între 8 și 14 ani pot atesta următorul fapt: această perioadă, în loc să fie trăită cu calm, gustându-i bucuriile, este parcursă adesea cu o accelerație nebunească, stația finală fiind adolescența. Dacă această fugă din copilărie nu ar avea și consecințe triste nu ne-am alarma, dar situația este cu adevărat gravă.

Dacă aruncăm o privire în camerele copiilor de 10 ani (plus sau minus), vedem că posterele cu formațiile favorite sunt lipite deja pe pereți, înlocuind desenele copilăriei. Tot mai multe fete apelează încă de la această vârstă la machiaj. Hainele, de care până acum răspundeau doar părinții, devin un subiect de dispută, din dorința de aliniere la modă, atât a fetelor, cât și a băieților. Colecția de casete audio, cd-uri, reviste este brusc inundată de nume complet necunoscute părinților. Iar aceste schimbări de gusturi sunt doar vârful aisbergului, adevăratele și profundele modificări având loc în interiorul ființei lor.

Interesant, un studiu făcut chiar de MTV - a cărui influență a făcut ca mulți să numească generația tânără ca fiind "generația MTV" - arată că băieții și fetele, de la 11 ani în sus nu mai doresc să li se spună "copii". Dacă părinții își urmăresc atent copiii, descoperă că încă de la 8 ani aceștia vorbesc despre "a fi sexy", flirtează și consideră că nu este normal să nu aibă o prietenă / un prieten (știți "prieten" în ce sens). Interesul pentru jucării dispare la vârste tot mai fragede (un alt studiu indică faptul că în SUA, vârsta maximă a copiilor care cumpără jucării a scăzut în ultimii ani de la 14 la 10), mutându-se spre haine, reviste, mașini, telefoane mobile, senzații tari...

Dacă până acum câteva decenii, vârsta 8-14 ani, "vârsta inocenței", era păzită de conținuturile pentru adulți, astăzi copiii le au la îndemână cu foarte mare ușurință. Cine nu a văzut copii cumpărând reviste pentru adulți? Cine nu știe că la această vârstă, mulți dintre ei sunt foarte pricepuți internauți, cunoscând bine siturile web interzise lor? Televiziunea, prin filme, reclame, desene animate, videoclipuri și altele, este de asemenea foarte "grijulie", oferindu-le acces la informația ce contribuie la "maturizarea" lor. Nu mai are de ce să ne mire, doar să ne întristeze, că procentul copiilor cu viață sexuală activă este în creștere. Și de aici și procentul fetelor-mame. Iar problemele nu se opresc aici: tot mai mulți copii se confruntă cu tulburări digestive, depresii, porniri violente, iar numărul sinuciderilor în acest palier de vârstă este de asemenea în urcare.

Anul trecut, vă amintiți poate, în câteva grădinițe din România s-a introdus un program experimental dedicat educației sexuale. Părinții erau îndemnați să le explice copiilor lor preșcolari noțiuni legate de relațiile sexuale. Oare spre ce ne îndreptăm? Este copilăria pe cale de dispariție? Am uitat oare de frumusețea ei?

Trebuie să oprim timpul. Trebuie să ne oprim noi din fuga nebună de la o zi la alta, care imprimă accelerație și vieților copiilor noștri. Și oprindu-ne, să ne jucăm cu ei. Să le păzim copilăria. Altfel vom deveni vinovați de dispariția ei.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire