Revista "Familia creștină" - 01/2005 

ANOTIMPURILE FAMILIEI
Marina Fara

Ne-am hotărât să avem copii mulțiCuprins

 

Succesiunea anotimpurilor ce ritmează viața familiei poate fi o idee inspirată și pentru apariția revistei noastre, de-a lungul anului, în patru ediții: de primăvară, vară, toamnă și iarnă.

Și pentru că revista prinde viață în măsura în care este citită, nu ne rămâne decât să sperăm că va reuși să intereseze, să fie de actualitate.

Un cardinal francez observa într-o recentă meditație că ceea ce trăiește omenirea astăzi este ușor de recunoscut în "sfârșitul timpurilor", despre care ne vorbește Isus: catastrofe, cutremure, războaie, foamete... Cultura morții s-a înstăpânit și amenință orizonturile. În mijlocul acestei realități, identitatea creștină se distinge prin credința că viața nu se sfârșește, ci continuă dincolo de cele văzute. Viața este sacră, moartea nu poate să o distrugă. Iubirea, dorința de absolut, generozitatea sunt nepieritoare și au puterea să transfigureze realitatea, într-o civilizație a vieții.

 

Primăvara din Grădina Paradisului

Ce imagine vă sugerează expresia "civilizația vieții"? La această întrebare mai multe persoane ne-au răspuns: Arborele din Grădina Paradisului, fecunditatea ca dar al Creatorului.

În nostalgia Arborelui Vieții, ca expresie a fecundității, dăinuie misteriosul Arbore genealogic al familiei. El rezistă timpului, celulele care îl alcătuiesc fiind de "esența tare" a fidelității. Contemplându-l, vedem că Familia nu este o realitate întâmplătoare, ci spațiul în care fecunditatea rodește, soții își găsesc bucuria slujind iubirea ce se dăruie, iar fiecare nouă viață este primită ca un dar divin. O privire mai stăruitoare asupra firii noastre ne descoperă că diferențele sexuale care ne fac complementari, unic trup, bărbat și femeie, ne deschid orizonturi de o frumusețe spirituală nebănuită.

Dar rodnicia familiei este și un bine social, în "grădina" ei se educă cel mai bine iubirea, dăruirea de sine, generozitatea, comunicarea. O pregătire pentru căsătorie mai aprofundată - de care este atâta nevoie - aduce mult bine viitoarei familii, soții înțelegând că drumul pe care pornesc e un drum al împlinirii în măsura în care libertatea se conjugă cu responsabilitatea.

 

Tradiția creștină contemplă Arborele Vieții în Crucea lui Cristos. Crucea este un lemn mort, dar pe el Isus și-a dat viața, "trezindu-ne" gândul: "Ce fel de viață ducem?" O viață care rodește?

 

Mesajul "primăverii familiei" este un răspuns fecund la aceste întrebări. Este un mesaj al Învierii.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire