Revista "Familia creștină" - 07/2004 

LUMEA LUI DANTE.
VĂZUTĂ PRIN OCHII LUI H.-R. PATAPIEVICI
Ana-Maria Botnaru

Trei carti de la Editura SapientiaCuprinsBazilica Bom Jesu din Goa

 

Precizare I. Titlul pe care am ales să-l dau acestei prezentări nu vrea deloc să spună că lumea lui Dante ar arăta altfel decât o descrie H.-R. Patapievici în cartea sa, ori că el ar fi singurul care o vede astfel.

Dificultăți. Problema noastră, a modernilor, este că, spre deosebire de medievali, am pierdut, odată cu slăbirea credinței, și capacitatea de a ne reprezenta universul-așa-cum-este. Și am mai pierdut ceva: bunul simț (sau smerenia) de a citi cu seriozitate textele autorilor mari. Modernii au trufia să creadă că scriitorii din vechime băteau câmpii; și cu asta își închid orice cale către înțelegerea viziunii lor. Amănunt important, veți vedea mai departe de ce.

Dante. Ilustrează "de o manieră perfectă" tipul uman care "păstrează în egal echilibru - iar asta înseamnă: în permanentă tensiune - ceea ce cu un cuvânt metaforic am putea numi partea din om care ține de Revelație și partea din om care ține de rațiune. [...] Dante era deopotrivă un poet vizionar remarcabil, era un savant, în termenii în care astăzi un om s-ar putea pe sine considera savant și care, în Evul Mediu, avea toate cunoștințele științifice, filozofice și teologice la zi. [...] Viziunea cosmosului pe care a propus-o Dante nu este a contemporanilor săi medievali, în ciuda faptului că el cu acești contemporani împărtășea această tensiune fertilă între rațiune și Revelație, și care, în mod surprinzător, seamănă extraordinar de bine cu viziunea despre cosmosul sferic pe care un neamț, Bernhard Riemann, în disertația de abilitare pe care a susținut-o la Tübingen în 1854, a propus-o" (cuvântul autorului la lansarea volumului "Ochii Beatricei - cum arăta cu adevărat lumea lui Dante?", 20.11.2004).

Beatrice. Este "mediul prin care se răspândește l u m i n a d i n t r e a d e v ă r ș i m i n t e. Dante va parcurge întregul paradis tras în sus de Beatrice, el agățându-se la propriu de ochii ei, care fixează mereu lucrurile cele mai divine. Prin ochii Beatricei, o g l i n d i ț i în ei [...] va putea Dante să primească întreaga realitate vizuală a lumii nevăzute" (Ochii Beatricei, p. 60).

Metoda Patapievici - simplități complicate. Scurt spus, la o lectură atentă a Divinei Comedii, Patapievici constată că toate reprezentările grafice ale universului dantesc, indiferent de epoca la care au fost realizate, sunt greșite. Poate că nu și-ar fi dat seama de acest lucru dacă nu ar fi luat în serios textul lui Dante: ochii poetului și ochii fizicianului observă o neconcordanță majoră între text (mai ales Cânturile XXVII și XXVIII) și ilustrațiile sale. Încearcă apoi să-și reprezinte cum arăta cu adevărat lumea lui Dante. Terținele Paradisului îl poartă pas cu pas către o concluzie năucitoare, dar inevitabilă de vreme ce desenele, calculele și argumentația sa se bazează exclusiv pe textul lui Dante, mai ales pe acele amănunte pe care ilustratorii Divinei Comedii au ales să le ignore, pentru comoditate.

Concluzia. "La întrebarea cum arăta cu adevărat lumea lui Dante, răspunsul este - o hipersferă" (Ochii Beatricei, p. 99). "Originalitatea lui Dante a țâșnit din intersecția celor două constrângeri. De o parte, era universul așa cum îl gândiseră științificii greci, de alta, decupajele cosmologice și epistemologice ale adevăratei ontologii, așa cum fusese gândită aceasta de teologii creștini" (Ochii Beatricei, p. 100).

Despre bijuterii. În zilele noastre, bijuteriile au încetat să mai fie confecționate exclusiv din aur și argint. Dacă ai noroc, din când în când poți da peste o carte-bijuterie. Ca să înțelegeți ce vreau să vă spun, ar trebui să vedeți cartea lui Patapievici: ilustrațiile, coperta, formatul...

Precizare II. Ochii Beatricei s-au închis, e adevărat. Dar lumea lui Dante nu a dispărut: e încă acolo. Rămâne să o vedem oglindită în ochii lui H.-R. Patapievici.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire