Revista "Familia creștină" - 07/2004 

BAZILICA BOM JESU DIN GOA
Radu Capan

Lumea lui DanteCuprinsTestul iubirii

 

În ultima lună a anului 2004, creștinii din India, și nu numai, au un motiv de mare bucurie: relicvele Sf. Francisc Xaveriu, apostolul Indiei Orientale - dar și al Japoniei și al altor teritorii -, vor fi expuse din nou după zece ani, în Bazilica Bom Jesu din Goa. Vă propunem deci o scurtă incursiune aici, nu înainte de a vedea cum au ajuns în această biserică rămășițele pământești ale Sfântului Francisc.

Goencho Saib, după cum îl numeau oamenii din Goa pe sfântul iezuit, s-a născut în 1506 în castelul Xavieri, Spania. A contribuit alături de Sf. Ignațiu de Loyola la fondarea Ordinului Iezuit. Ca urmare a cuceririi Indiei de către portughezi, începută în 1498, cuceritorii au construit biserici în noile teritorii, cerând regelui Portugaliei misionari. Astfel, la 6 mai 1542, Francisc Xaveriu pune piciorul pe coasta de vest a Indiei.

În cei zece ani cât a durat activitatea sa misionară, Sf. Francisc a acoperit arii imense, și dorea să ajungă și în China, spre care s-a îmbarcat în 1552. Pe insula Sancian, Francisc avea să își găsească însă sfârșitul: biruit de oboseală și de boală, el moare la 3 decembrie acel an. După doi ani, trupul său intact ajunge în Goa, la Colegiul Sf. Paul, unde este expus pentru prima oară la 2 decembrie (data morții, după unii).

Deși beatificarea și canonizarea sa au avut loc abia în 1619 respectiv 1622, aceasta nu i-a oprit pe creștinii din India să își exprime venerația față de Sf. Francisc Xaveriu imediat după moartea acestuia. Expunerea relicvelor sale avea loc anual, la 2 și 3 decembrie, dar de la un timp s-a constatat deteriorarea acestora. S-a stabilit de la un moment dat ca expunerile să se facă o dată la zece ani, pentru a conserva relicva, dând în același timp credincioșilor ocazia să își manifeste afecțiunea față de Sf. Francisc Xaveriu. După ultima expunere din 1994, relicvele sunt din nou expuse, în Bazilica Bom Jesu, până pe 2 ianuarie 2005.

Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă în noiembrie 1594, sfințirea având loc la 15 mai 1605. Biserica, dedicată lui "Bom Jesu", adică lui "Isus cel Bun" sau "Copilului Isus", este în formă de cruce, cu fața spre vest. Brațele crucii se termină cu câte o capelă, iar în total există patru altare: al Fecioarei Îndurării, al Sf. Mihail, altarul liturgic și altarul principal. În biserică, ochii sunt imediat atrași de uriașa statuie a Sf. Ignațiu de Loyola, lângă care se află și o reprezentare a Pruncului Isus. Biserica este decorată cu numeroase picturi reprezetând episoade din viața Sf. Francisc. În partea de nord se află un mausoleu construit în secolul al XVIII-lea, cadou din partea Marelui Duce de Toscana. În mausoleu se găsește sicriul, din sticlă și argint, unde în 1955 au fost mutate, din vechiul sicriu de lemn, rămășițele Sf. Francisc. În 1948, Papa Pius al XII-lea a ridicat biserica la rang de Bazilică minoră, prima de acest fel în India.

Încheiem aici scurta incursiune în Goa, despărțindu-ne de Sf. Francisc. Rămânem însă cu Bom Jesu, a cărui naștere o vom sărbători cu toții în curând: creștini indieni, români și de orice altă nație. Celor interesați de mai multe informații despre Bazilica din Goa, sau despre evenimentele organizate acolo în decembrie, le recomandăm următoarele adrese: www.archgoadaman.org și www.catholicparishes.net/IN/GOA/BomJesu/
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire