Revista "Familia creștină" - 07/2004 

TESTUL IUBIRII
Maria Goția

Bazilica Bom Jesu din GoaCuprinsActivitati pentru copii

 

Sunteți îndrăgostiți, logodnici, tineri căsătoriți? Reflectați asupra relației voastre, efectuând Testul iubirii, pentru a iubi autentic și matur!

  1. Aspectul său fizic are importanță absolută pentru mine [3]; are o importanță relativă [5]; are puțină importanță [7].

  2. Faptul că are bani/nu are bani este de cea mai mare importanță pentru mine [3]; dacă are bani, cu atât mai bine, dar banii nu sunt chiar atât de importanți [5]; mi-am propus ca banii să nu hotărască asupra relației dintre noi, fie că sunt, fie că nu sunt [7].

  3. Îmi place să fie elegant/ă [5]; simplu/ă, dar îngrijit/ă [7]; nici nu observ cum arată [3].

  4. Logodit/ă fiind, îmi displace când constat că e mai puțin chipeș decât alți băieți/mai puțin frumoasă decât alte fete [3]; nu fac niciodată comparații, căci pentru mine el/ea nu are pereche [7]; remarc uneori că el/ea este în dezavantaj fizic, dar aceasta nu schimbă fundamental relația noastră [5].

  5. Ar trebui ca el/ea să țină cont de părerile mele în materie de îmbrăcăminte, coafură etc [3]; îmi place să se simtă liber/ă să se aranjeze cum îi place [7]; îi spun părerea mea, dar nu mi-o impun [5].

  6. Sunt neliniștit/ă că ar putea să fie mai prejos de alții într-o conversație [3]; îl/o ajut să facă față cât mai bine într-o conversație [7]; studiez neutru și obiectiv cum se descurcă într-o conversație [5].

  7. Mă preocupă faptul că în timp s-ar putea să aibă o siluetă schimbată, riduri etc [5]; știu că va fi așa, dar nu nu mă îngrijorează [7]; "Nici nu vreau să aud de așa ceva!" [3].

  8. E normal ca o fată să aibă anumite pretenții materiale de la băiatul cu care se întâlnește [3]; nu trebuie să pretindă explicit, dar de ce să nu primească ceea ce i se oferă? [5]; resping ideea unor pretenții materiale, dar socotesc că e frumos să găsești modalități delicate de a-ți exprima iubirea [7].

  9. Accept să cheltuiesc mult cu o fată și aștept să-și arate recunoștința într-un fel / Înțeleg să-mi arăt recunoștința într-un fel față de băiatul care a cheltuit mai mult cu mine [3]; Îi ofer ce pot și nu aștept vreo schimbare a comportamentului ei / Atențiile din partea lui nu-mi creează obligații, ci mă simt liberă [7]; mie-mi place să fie lucrurile clare: totul pe din două [5].

  10. Credința în Dumnezeu este un subiect prea personal ca să-l discut cu el/ea [5]; este un subiect care nu are de-a face cu relația dintre noi [3]; vorbim uneori despre aceasta [7].

  11. Nu-mi place ca alții/altele să-i dea atenție când mergem în societate și îmi exprim neplăcerea [3]; nu spun nimic, dar sunt nemulțumit/ă [5]; sunt atent/ă la ea/el, nu la alții [7].

  12. Faptul de a fi o fată credincioasă / un băiat credincios este binevenit, dar nu de asta depinde alegerea mea [5]; nu contează, sunt alte lucruri care ne leagă [3]; este hotărâtor pentru alegerea mea [7].

  13. Ca fată, cred că provocarea ține de dorința firească de a place [3]; nu-mi pun problema că o ținută este sau nu provocatoare [5]; doresc să-i plac celui pe care îl iubesc, dar nu să-l provoc [7].

  14. Ca băiat, dacă fata poartă decolteu adânc, fuste scurte etc. mă gândesc: "De ce să nu arate, dacă are ce arăta?" [3]; mă deranjează privirile altora, dar personal nu am nimic împotrivă [5]; prefer să nu se expună și i-o spun, explicându-i motivele [7].

  15. Logodit/ă fiind, socotesc normal și necesar să vorbim despre locul practicii religioase în relația noastră [7]; nu e ceva de discutat, fiecare să facă așa cum crede de cuviință [5]; pentru a ne cunoaște mai bine, avem nevoie acum de alte subiecte de discuție [3].

  16. Dacă vom avea o relație sexuală bună, ajunge [3]; toate dificultățile se pot depăși [5]; nu ajunge [7].

  17. "Relațiile sexuale înainte de căsătorie sunt binevenite pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a vedea dacă există compatibilitate": e adevărat [3]; nu e adevărat [7]; nu știu [5].

  18. "Este normal ca un băiat să pretindă relații sexuale cu fata pe care o iubește sau cel puțin ca aceasta să accepte ca el să meargă în altă parte": este corect [3]; nu este corect [7]; nu știu [5].

  19. "Dacă mă iubești, culcă-te cu mine! De ce să așteptăm?": este o dovadă de egoism și slăbiciune [7]; este o atitudine rezonabilă [3]; este o atitudine acceptabilă, dacă există acord [5].

  20. "Dragostea nu ține o veșnicie, așa că să profităm de ea! Urmează rutina, apoi indiferența, apoi înstrăinarea. Nu mai rămâne decât despărțirea, ca o măsură onestă": nu știu dacă e așa [5]; așa este [3]; nu este adevărat [7].

  21. "Este firesc să existe un contract prenupțial, prin care cei doi să stabilească din start cu ce rămân după divorț. Căsătoria presupune deja divorțul": este înțelept și cinstit [3]; este în contradicție cu iubirea autentică [7]; cine știe cum se schimbă oamenii în timp [5]?

  22. "Sunt lucruri pe care e mai bine să nu le știe nimeni!" [3]; "Mă deranjează să mă descopăr în fața cuiva" [5]; "E un efort uneori să-ți deschizi sufletul, dar o fac" [7].

  23. Conversațiile noastre sunt întotdeauna (sau niciodată) [3]; foarte des [5]; uneori [7]:
    a) despre modă;
    b) despre bani;
    c) despre sex;
    d) despre distracție;
    e) despre religie;
    f) despre politică;
    g) fiecare vorbește despre sine.

  24. Privitor la gestionarea banilor, prefer să nu am de-a face cu ei și să se ocupe celălalt/cealaltă [5]; Fiecare cu banul lui! [3]; Să ne punem de acord cum îi folosim și să-i punem la un loc, pentru acoperirea nevoilor [7].

  25. Mie nu-mi plac disputele, așa că atunci când apare un dezacord tac, așteptând dispară de la sine [5]; Dacă mă iubește, trebuie să-mi îmbrățișeze punctul de vedere [3]; Aștept să-mi/să-i treacă supărarea și caut să ne punem de acord [7].

  26. Când mă supără cu ceva, mă manifest fără cuvinte (îl/o evit, trântesc lucruri, am o expresie îmbufnată, mă izolez) [5]; insist atât până spune sau face cum vreau eu [3]; sper să găsesc o cale pentru a spune ce am pe suflet și a găsi înțelegere [7].

  27. Dacă m-a dezamăgit, încerc să am înțelegere și răbdare [7]; îmi văd de drum [3]; trec peste acest moment, dar nu sunt dispus/ă să înghit la infinit [5].

  28. Dacă va vedea că și prietenii lui/ei, respectiv părinții noștri, sunt în dezacord cu greșelile lui/ei, se va rușina și se va corecta, așa că nu văd de ce nu i-aș da o lecție, spunându-le și lor cum stau lucrurile [3]; o lecție oricum nu-i strică, așa că îl/o fac să simtă exact ceea ce simt eu [5]; voi căuta alte căi de a-l ajuta [7] .

  29. Am încredere, dar e mai bine să și verific dacă ceea ce îmi spune e adevărat [5]; încrederea se câștigă, așa că voi avea încredere dacă va dovedi în timp că o merită [3]; am încredere în el/ea [7].

  30. Simt că el/ea mă ajută să dau ce am mai bun în mine [7]; mă bucur că mă apreciază fără să i-o cer direct [5]; socotesc că ține de demnitatea mea să nu-mi ascund meritele [3].

  31. Logodit/ă fiind, socotesc că dacă persoana iubită mă face să sufăr, înseamnă că trebuie să caut pe altcineva [3]; răbdarea mea nu e infinită, așa că, după ciocniri repetate, mi-aș reconsidera alegerea [5]; aștept și mă străduiesc ca totul să fie un antrenament pentru ca să ne înțelegem tot mai bine [7].

  32. După o ceartă, el/ea trebuie să facă primul pas pentru că eu am dreptate [5]; nu aștept să facă primul pas [7]; el/ea trebuie să facă primul pas pentru că nu mă voi umili niciodată în fața unui bărbat/unei femei [3].

  33. Eu nu cedez, așa mi-e firea și nimeni nu mă poate schimba [3]; m-am obișnuit să nu cedez [5]; e mai ușor să cedezi dacă ții la cel pentru care lași de la tine [7].

  34. Am auzit pe cineva că, prin fata căreia îi face curte, s-a apropiat mai mult de Dumnezeu și și-a regăsit direcția în viață. Este și cazul meu [7]; nu este și cazul meu [3]; nu știu [5].

  35. Când nu sunt de acord cu ceea ce spune sau face, mă prefac totuși că o/îl aprob, pentru ca să rămânem prieteni [3]; nu e cazul meu [7]; mi se întâmplă câteodată [5].

  36. Iată o serie de probleme obișnuite asupra cărora reușim să ne punem de acord [7]; niciodată [3]; uneori [5]:
    a) relațiile cu prietenii;
    b) banii și alte aspecte materiale;
    c) probleme de ordin civic sau politic;
    d) problemele sexuale;
    e) relațiile cu părinții celuilalt;
    f) probleme religioase;
    g) libertatea de a avea ne face program de unul/una singur/ă.

  37. Dacă sunt de făcut treburi casnice, prefer să le facem împreună [5]; prefer să le fac singur/ă, decât să cer ajutorul [3]; prefer să facem fiecare la ce ne pricepem mai bine [7].

  38. Ca fată, îl compar cu tata și când remarc faptul că este mai puțin descurcăreț / mai puțin îndemânatic / mai puțin politicos / mai puțin atent / mai puțin comunicativ etc. nu i-o spun niciodată [7]; nu i-o spun, dar uneori mă gândesc la aceasta [5]; i-o spun, să se corecteze [3].

  39. Ca băiat, o compar cu mama și când remarc faptul că este mai puțin gospodină / mai puțin îngrijită / mai pretențioasă / mai cochetă i-o spun adesea [3]; nu i-o spun niciodată sau i-o sugerez cu finețe [7]; nu i-o spun, dar o gândesc uneori [5].

  40. "Avem în vedere căsătoria, dar și divorțul, dacă nu ne înțelegem": așa gândesc și eu [3]; nu gândesc așa [7]; nu știu [5].

  41. "Fiecare își are preocupările și prietenii săi: ale/ai lui/ei nu mă interesează și el/ea să facă la fel!": așa gândesc și eu [3]; nu știu [5]; nu gândesc așa [7].

  42. "Să mă rog pentru el/ea? Nu văd sensul!": sunt de aceeași părere [3]; nu sunt de aceeași părere [7]; nu știu [5].

  43. "Dacă greșește, i-o spun, chiar dacă sunt și alții de față și se poate simți prost": uneori [5]; nu procedez așa [7]; ce să-i fac? i-o spun! [3].

  44. "Cununia la biserică e în primul rând o tradiție frumoasă, binevenită pentru a le face plăcere părinților / ca eveniment social": așa este [3]; nu este așa [7]; nu știu [5].

  45. "Nu pot înghiți anumite lucruri, așa că îi spun ce gândesc!" [3]; "Îmi vine uneori să-i spun vreo două, dar mă abțin" [7]; nu reușesc să mă abțin întotdeauna și mi se întâmplă să izbucnesc [5].

  46. Tot pe el/ea aș alege-o, dacă aș lua-o de la început [7]; m-aș mai gândi înainte de a face un pas decisiv [5]; nu l-aș mai alege / nu aș mai alege-o [3].

 

Evaluarea testului

Fă totalul.

A. Ai un grad remarcabil de maturitate în iubire, dacă ai obținut între 392 și 307 de puncte.

B. Mai ai încă de muncit la maturizarea în iubire, dacă punctajul tău este între 305 și 225 de puncte.

C. Ești încă departe de a fi înțeles ce înseamnă iubirea adevărată și ești deosebit de imatur pentru o viață în doi, dacă punctajul tău este între 168 și 223.

 

Pentru a te verifica, reține că 3 puncte se dau pentru atitudinile negative și care sunt de evitat; 5 puncte se dau pentru atitudinile nesigure, pentru nehotărâre, pentru jumătăți de măsură și indică faptul că e nevoie să-ți clarifici pozițiile și să fii mai decis/ă; 7 puncte reprezintă prețuirea aspectelor pozitive ale relației dintre o fată și un băiat, atitudinea optimă și de adoptat.

 

Pe baza punctajului obținut, reflectează la răspunsurile date la fiecare punct și confruntăți poziția cu nivelul la care ar fi bine să ajungi. Îți vor fi de ajutor și trăsăturile unei iubiri mature, enumerate mai jos.

Cel care iubește cu adevărat iubește persoana pentru ea însăși, nu după ce o compară cu alții (46, 38, 39, 4), după reacțiile altora (3, 6), are gânduri serioase, vrea să construiască relația, vede iubirea dezvoltându-se plenar în căsătorie (20, 29, 30, 40, 46) pentru totdeauna.

Nu iubești doar pentru aspectul fizic (1, 3, 4), nici pentru bani (2, 8, 9, 21), care trec: vrei să fii alături de o persoană, nu de un manechin, de o jucărie sau un portofel.

Nu uiți să-ți exprimi iubirea, fie și numai cu o floare (8, 9), nu vizezi doar potrivirea sexuală (13-14, 16-19), ci cultivi comunicarea în toate problemele vieții (22-24, 35-37).

Raportul fiecăruia și al amândurora cu Dumnezeu este esențial în relația noastră de iubire, recunoscându-L ca izvor al iubirii și al oricărui lucru bun din lume, ca izvor de har și împlinire supremă pentru noi personal și ca soți (10, 12, 15, 34, 42, 44).

Cu ceilalți este normal să avem relații construite liber, dar armonizate între ele, în funcție de alegerile comune, fără comparații (11, 38, 39).

Cine iubește nu este individualist, egocentric, orgolios, ci caută binele celuilalt, punerea sa în valoare, are încredere, îi prețuiește libertatea, caută armonizarea punctelor de vedere (30, 41). Nu se ceartă, nu se înfurie, nu se impune, ci se controlează, pentru a găsi un punct de vedere comun, după discuții calme, raționale și iubitoare (25-33).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire