Revista "Familia creștină" - 07/2004 

"NOAPTE DE VIS" - POVESTEA DIN SPATELE COLINDULUI
Familia creștină

Reflectii de CraciunCuprinsTraditii si obiceiuri de Craciun

 

Povestea colindului "Noapte de vis" începe în orașul austriac Salzburg. În splendoarea acestui oraș baroc, trăia o femeie pe nume Anna Schoiber, ce se ocupa cu țesutul. Singură pe lume, Anna trăia modest și nu se gândea că vreodată va fi luată de soție. Dar într-o zi s-a îndrăgostit de un soldat, Franz Joseph Mohr, detașat pentru o perioadă în Salzburg. În urma fulgerătoarei lor povești de dragoste a apărut un copil, care s-a născut la 11 decembrie 1792. Bărbatul însă nu și-a asumat responsabilitatea de tată și a lăsat-o pe Anna singură cu copilul. Mama i-a dat numele tatălui: Joseph Mohr.

Joseph MohrAnna s-a îngrijit ca băiatul să fie botezat, iar mai apoi să primească o educație aleasă, sperând că va avea parte de un viitor bun. Preotul paroh l-a remarcat pentru inteligența și vocea pe care o avea. S-a ocupat ca Joseph să urmeze cursurile faimoasei școli a mănăstirii din Kremsmunster. Aici, tânărul Joseph s-a afirmat ca un elev strălucit. Mai apoi și-a conștientizat vocația la preoție și a intrat în seminar la vârsta de 16 ani. După absolvirea cursurilor, la 21 august 1815, a fost hirotonit preot, fiind trimis vicar la parohia Sf. Nicolae din Oberndorf, la aproape 10 mile nord-vest de Salzburg, pe râul Salzach. Parohia era foarte modestă, iar preotul foarte sever.

Aici pr. Mohr s-a împrietenit cu Franz Gruber. Acesta, în tinerețe, a refuzat să urmeze cariera tatălui său, și s-a apropiat de muzică. A urmat o școală în care și-a perfecționat talentul, stăpânind foarte bine chitara și orga. După școală s-a stabilit în Oberndorf, unde și-a întemeiat o familie și a avut 12 copii. Împreună, Mohr și Gruber sunt "părinții" celebrului colind "Stille Nacht! Heilige Nacht!" După atâția ani, adevărul este greu de deslușit din legendă, dar se știe că povestea colindului a început la 23 decembrie 1818, când Mohr a fost în vizită la o mamă ce tocmai născuse. Întorcându-se spre parohie, s-a oprit pe malul râului și a meditat la primul Crăciun, scriind un poem în care a încercat să prindă esența misterului inefabil al întrupării și nașterii Domnului.

Franz GruberAjuns în parohie, pr. Mohr a aflat că orga se stricase, șoarecii rozând sistemul de ventilație. Cum Crăciunul bătea la ușă, și nu mai era timp pentru a repara orga, pr. Mohr se temea că va urma un Crăciun tăcut. El a mers atunci la prietenul său, Gruber, pe care l-a rugat să compună la chitară o melodie pentru poemul tocmai scris. Unii spun că orga nu s-ar fi stricat de fapt, doar că Mohr și Gruber doreau să introducă chitara ca instrument în biserică. Oricare ar fi adevărul, este însă cert că la 24 decembrie 1818, în bisericuța din Oberndorf, s-a auzit pentru prima oară colindul cu versurile scrise de pr. Mohr și cu melodia compusă de Gruber.

Pr. Mohr a activat mai apoi și în alte parohii. La 4 decembrie 1848 a murit, la fel de sărac precum intrase în această lume. A rămas însă pentru totdeauna în istorie. Colindul său a cucerit rapid inimile austriecilor. Regele Frederick Wilhelm al IV-lea, auzindu-l, a dat ordin să fie cântat în tot Imperiul Prusac, de Crăciun. Astăzi, colindul scris de Mohr și Gruber este tradus în sute de limbi, și ne încântă auzul și inima în fiecare sfârșit de an.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire