Revista "Familia creștină" - 07/2004 

UN DAR FRUMOS DE CRĂCIUN?
Maria Goția

Cu jucariile... nu e de joaca!CuprinsSapte copii, plus o revista si o agentie

 

Un dar frumos de Crăciun! Cât am dori să-l putem oferi dragilor noștri, semn că Nașterea lui Isus ne apropie și ne crește iubirea ce le-o purtăm!

N-am visat oare de atâtea ori și noi în fața reclamelor sau a vitrinelor care ne îmbiau insistent, pentru ca apoi să ne întristăm că bănuții nu ne ajung și pentru o masă mai festivă, și pentru brad, și pentru un dar pentru fiecare? Câte nevoi nu ar fi de acoperit, ca să nu vorbim și de nevoia simplă de ceva frumos și nu neapărat folositor! Aceeași strângere de inimă, în fiecare an? Mi-am propus ca anul acesta să găsesc o soluție.

În căutarea ei, m-am întrebat care au fost cadourile care, de-a lungul anilor, m-au bucurat cel mai mult și am descoperit două: îmbrățișarea din inimă și numai ea, când punguța era prea subțire pentru a cumpăra un cadou, și darurile desenate de copii din belșug - nu lipseau de pe coala frumoasă nici tortul ornat și cu lumânările aprinse, nici buchetul de flori legat elegant cu fundă, cărțile, tablourile, fotografiile de familie, eșarfele, podoabele, un stilou sau o umbrelă, nici misterioase pachete unde sigur se afla ceva minunat! Nu era nimic material? Erau doar pe hârtie? E adevărat, dar era dragoste pură! Iată răspunsul la căutarea mea: materia primă pentru cele mai frumoase daruri este dragostea. Mari sau mici, toți avem ce dărui, dacă deschidem inepuizabila ei pușculiță! Cu acest gând, mi-au venit îndată în minte câteva daruri care anume să aibă atât rolul de a exprima dragostea dintre membrii familiei, precum și acela și de a o cultiva în timp, chiar peste generații.

Vi le propun, sigură fiind că vă vor veni și alte idei, potrivite anume familiei Dvs, și tot cu cheltuieli minime sau chiar fără nici o cheltuială. Așadar, cadouri cu tema: strângerea legăturilor de familie!

 

Să-mi scrii!

Cui nu-i place să primească scrisori, chiar dacă la scris nu e prea harnic? Ca să-l încurajăm sau pur și simplu ca să-i arătăm cuiva că dorim să aflăm cât mai des vești de la el, să-i oferim o mapă specială de corespondență. Chiar copiii de grădiniță ar putea-o pregăti, cu ajutorul părinților, pentru bunici sau pentru frații mai mari, aflați departe.

a) Avem nevoie de un număr de plicuri și de tot atâtea coli ministeriale albe sau colorate, creioane colorate sau carioca, un liniar, un dosar-plic colorat și o panglică.

b) Alegem o decorație de Crăciun (Steaua magilor, o crenguță de brad, o lumânare aprinsă) sau altele (o fundiță, o inimioară, o cunună de flori...)

c) Împăturim colile în două și trasăm cu ajutorul liniarului un chenar colorat pe fiecare dintre cele patru pagini.

d) Desenăm într-un colț al fiecărei pagini același motiv, pe care îl vom regăsi apoi și pe plic.

e) Nu ne prea pricepem la desen? O jumătate de coală de hârtie lucioasă de ambalat cadouri ne e de ajuns ca să decupăm detaliile preferate și să le lipim pe fiecare pagină de corespondență și pe fiecare plic. În acest caz, adăugați celor necesare la realizarea acestui dar și o foarfecă pentru hârtie, lipici și hârtia de ambalaj, desigur.

f) Așezăm ordonat toate plicurile și toate foile decorate în dosarul-plic și îl legăm frumos cu panglica.

 

Complici cu marii artiști

Știți că mamii îi plac cel mai mult crizantemele, tatii florile de câmp, iar bunicilor trandafirii? Iubitorii de natură, care au presat cu pricepere plante la vremea potrivită, răsfoindu-și ierbarul, vor putea alege o planșă reușită pentru a o înrăma și a o oferi celui care iubește tocmai acea floare. Sau, în complicitate cu marii maeștri ai picturii, alcătuiți pentru fiecare o colecție personalizată de reproduceri de artă cu floarea preferată decupate din reviste sau cumpărate de la muzeu și apoi cuprinse într-un album de fotografii sau pur și simplu într-un caiet cu coperți tari, învelit frumos. S-ar putea realiza chiar un album al florilor îndrăgite de fiecare din familie, ca un buchet mare, mare de tot, în care să ne regăsim cu toții!

 

Arhiva prețioasă

Fiii și nepoții le pot oferi bunicilor o cutie sau un set de cutii compartimentate, în care să găsească fișe cartonate, plicuri și instrumente de scris, toate pentru a realiza apoi o casetă cu amintiri, completare la albumul de familie: evenimente istorice la care au fost martori, date culturale, obiceiuri, porecle cu explicația lor, glume, modă, impresii de călătorie, amintiri din armată, întâmplări hazlii... Va fi un mod frumos de a le spune celor vârstnici că prețuim fiecare lucru pe care ni-l pot împărtăși, că avem nevoie de ei, de cumințenia și înțelepciunea lor, că nu ne vom înțelege pe noi înșine fără să ne cunoaștem rădăcinile...

 

Arborele genealogic

Bunicii cu simțul istoriei, cu mândria neamului și cu puțină pricepere grafică pot desena și apoi înrăma frumos un arbore genealogic al familiei pe care copiii și nepoții lor îl vor putea studia în voie pentru a afla de unde se trag, cine le sunt strămoșii care le-au lăsat numele..., iar la vremea potrivită îi vor completa și ei ramurile cu noi legături de familie. Misterioasele chipuri din tablouri sau fotografii vechi vor primi identitate, tinerii vor afla despre înrudiri neașteptate, despre cine sunt moștenitorii aceleiași experiențe și înțelepciuni care li s-a transmis și lor, ai acelorași sacrificii sau alegeri hotărâtoare... Sunt mesaje prețioase, transmise din generație în generație, despre ce și cine modelează în timp portretul unei familii.

 

Căsuța aniversărilor

Fie părinții sau bunicii grijulii, care țin să educe atenția celor mici, fie cei tineri, care vor să vină în ajutorul memoriei bunicilor, pot pregăti un calendar al zilelor importante pentru familie: zile de naștere, onomastici, ziua căsătoriei... Este nevoie de un carton tăiat în formă de căsuță, destul de mare ca să cuprindă în 12 ferestre (câte un chenar pentru fiecare lună) datele și referințele la persoane și evenimente. Căsuța va putea fi apoi atârnată la vedere, ca semn că pe fiecare din familie îl avem în inimă cu un gând special și o rugăciune, mai ales într-o zi importantă pentru el.

 

Cântecele noastre

Fiecare familie își are repertoriul ei de cântece, ce se îmbogățește cu fiecare generație și care e păcat să se piardă în uitare: colinzi, cântece de leagăn, cântări religioase, cântece pentru copii, romanțe, cântece de petrecere, cântece populare, cântece de drumeție... Vârstnicii le pot cuprinde într-un album pentru fiii sau nepoții lor, care să-l completeze la rândul lor. Va fi un îndemn la cântat împreună mai des, spre bucuria tuturor! Aceeași idee o putem aplica și rețetelor transmise din generație în generație, modelelor de broderii sau tricotaje. Fie le oferim albumul bunicilor, cerându-le astfel să ne împărtășească din comorile lor, fie că aceștia îl dăruiesc fiilor sau nepoților, completat gata.

 

Vă doresc idei și mai frumoase de daruri care să le spună simplu, dar inspirat și original, celor apropiați că îi iubiți!


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire