Revista "Familia creștină" - 07/2004 

ȘAPTE COPII, PLUS O REVISTĂ ȘI O AGENȚIE
Radu Capan

Un dar frumos de Crăciun?CuprinsCraciunul, sarbatoare a familiei

 

L-am cunoscut pe Philip Lawler doar virtual, prin corespondența electronică ce o purtăm de peste cinci ani. Este editorul agenției de știri CWNews (Catholic World News), și al revistei Catholic World Report - ambele bine cunoscute și respectate în America. Până ne-am permis să plătim abonamentul la CWNews, Philip a fost amabil și ne-a oferit știrile gratuit. Aceasta se întâmpla prin 2000, când puneam pe picioare, împreună cu soția și cu Clemente Fătu, serviciul de știri pe care astăzi lumea îl știe sub numele de Catholica. Încă de la primele corespondențe am aflat cu surprindere că Philip are șapte copii și mi-am dorit de mult timp să stau de vorbă cu el despre aceasta. În noiembrie 2004 am purtat în sfârșit dialogul mult visat și mai jos aveți rezultatul.

 

Radu Capan: Conduceți Catholic World News, cel mai important serviciu de știri catolic independent din SUA. Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră și despre munca dumneavoastră.

Phil Lawler: De 12 ani, sunt editorul revistei lunare de știri Catholic World Report. Este o slujbă foarte bună pentru mine, deoarece îmi permite să lucrez ca jurnalist catolic independent: fidel Bisericii și magisteriului, dar liber de controlul oricărei dieceze sau oricărei alte organizații. De-a lungul acestor 12 ani, cea mai mare parte a muncii mele s-a desfășurat pe internet. Mi-am amenajat un birou la noi acasă. (Acest lucru este important pentru mine, deoarece soția mea Leila și cu mine - în special ea - ne ocupăm de educația copiilor noștri, care urmează școala la domiciliu, cu noi. Așa că suntem foarte ocupați tot timpul: munca mea este aici; școala copiilor este puțin mai încolo!) Revista Catholic World Report este publicată de Ignatius Press, din San Francisco - de cealaltă parte a Statelor Unite față de Massachusetts, unde locuim noi. Așadar comunicăm prin email.

La mijlocul anilor 1990, mi-am dat seama că internetul creștea într-un ritm alert, oferindu-ne oportunitatea de a transmite știrile mult mai repede decât o permitea jurnalismul tipărit. Astfel am înființat Catholic World News: prima agenție catolică de știri care lucrează exclusiv pe internet. CWN a crescut constant de-a lungul anilor și suntem încă cel mai mare serviciu pe internet de limbă engleză. (Îi invit pe cititorii vorbitori de limbă engleză să ne viziteze situl: www.cwnews.com) Asemenea revistei, CWN este independent, dar fidel Bisericii. Suntem implicați într-o bătălie a ideilor și cred că este extrem de important să le oferim oamenilor o înțelegere corectă asupra lumii, dintr-o perspectivă catolică autentică. Este foarte ușor să găsești știri scrise de mass media dintr-o perspectivă liberală seculară; noi oferim o alternativă vitală.

 

- Știu că aveți șapte copii. Felicitări! Într-o lume în care majoritatea părinților consideră că 1-2 copii sunt "de ajuns", de unde această deschidere față de viață, față de a avea mulți copii?

- Ei bine, îmi iubesc soția și, mulțumesc lui Dumnezeu, și ea mă iubește. Când doi soți se iubesc, este cât se poate de natural să aibă copii. Dacă ne gândim bine, întrebarea adevărată trebuie să fie: De ce atât de multe cupluri au atât de puțini copii? Dacă lași natura să își urmeze cursul, vor exista mulți copii. Iar dacă nu lași natura să își urmeze cursul, ce faci atunci? Nu îi spui de fapt partenerului tău: "Îți dăruiesc totul - cu excepția fertilității mele"? Încercăm să ne împărtășim iubirea total, fără a reține nimic!

Nu suntem foarte bogați, potrivit standardelor americane. (Cred că majoritatea oamenilor din lume ar considera că trăim o viață foarte confortabilă, și așa este. Însă mulți dintre foștii mei colegi de școală au mult mai mulți bani de cheltuială.) Eu însă mă consider un om foarte, foarte bogat. De ce? Datorită copiilor! L-aș vinde pe vreunul dintre ei pentru 10 milioane de dolari? Cu siguranță nu! Aceasta înseamnă că am ceva care valorează mai mult de 70 milioane de dolari! Copiii sunt o mare bogăție. Fiecare este diferit, fiecare ne arată lucruri noi în fiecare zi, făcând viața mai interesantă în atât de multe moduri. Nu există nimic mai fascinant decât a urmări un copil cum crește și devine adult.

Desigur, facem multe sacrificii pentru copiii noștri. Dar toate merită. Acesta este scopul nostru în viață: a crește copii buni, puternici, credincioși - care să crească la rândul lor proprii lor copii buni, puternici, credincioși! Când voi muri și voi sta înaintea lui Dumnezeu pentru a da socoteală de viața mea, nu cred că El mă va întreba despre tirajul revistei. Mă va întreba, în primul rând, dacă am fost un soț și un tată bun. Aceasta este viața mea; munca mea profesională vine pe locul doi.

Din fericire, însă, deoarece suntem toți acasă în cea mai mare parte a timpului, munca mea profesională merge împreună cu viața de familie. Petrecem mult timp stând de vorbă, în special la masă, povestind cu copiii despre evenimentele din lume și ascultând ce au ei să ne spună. Acesta este timpul meu favorit din zi.

 

- Sunt sigur că viața cu șapte copii nu este una ușoară, cu toate satisfacțiile pe care le aduce. Ce sfat ați da celor care doresc să aibă mulți copii?

- Îmi amintesc că ți-am spus o dată, prin email, că este mai ușor să ai trei copii decât doi! Cu doi copii, mâinile îți sunt pline. Când vine al treilea copil, cel mai mare este la vârsta la care începe deja să ajute la unele munci casnice. Oamenii se gândesc că este foarte costisitor să ai copii și se îngrijorează că nu își pot permite să aibă mai mulți. Este o îngrijorare legitimă, dar țineți minte că fiecare nou copil este mai puțin costisitor. Nu trebuie să cumperi un pătuț nou, dacă unul dintre ei crește până când vine celălalt. Nu ai nevoie de o altă cameră în casă, dacă 2 sau 3 copii pot împărți aceeași cameră. Cumperi mai multă mâncare, la un preț mai scăzut. Și încă ceva, pe măsură ce cresc, încep să lucreze în casă, ajutându-vă.

Cei doi copii mai mari ai noștri sunt acum adulți, au absolvit facultatea, și au propriile lor cariere. Când Leila și cu mine vom fi în vârstă, ei vor putea să aibă grijă de noi, așa cum și noi am avut grijă de ei. Și deoarece sunt 7, toți vor putea să ajute - astfel părinții lor nu vor fi o povară prea mare pentru nici unul dintre ei.

Când eram copil, era un lucru obișnuit să ai o familie numeroasă - în special în comunitățile catolice. Eu însumi provin dintr-o familie cu șase copii. Apoi însă, în anii 1970 și 1980, majoritatea cuplurilor au început să aibă doar 1-2 copii - deși aveau un venit mult mai mare, putând întreține o familie numeroasă! Mult timp, oamenii făceau comentarii uneori chiar răutăcioase: "De ce aveți atât de mulți copii?" Acum însă am remarcat că atitudinile se schimbă. Când le spun oamenilor că am șapte copii, ei spun mai degrabă: "Dumnezeu să vă binecuvânteze".

 

- Pentru că suntem aproape de Crăciun, spuneți-ne cum își petrece familia dumneavoastră această perioadă minunată?

- După cum probabil știți, Crăciunul este un imens spectacol comercial în SUA: oamenii cumpără, și cumpără, și cumpără - totul este o orgie consumistă! Ceea ce este mai rău, aceasta distrage atenția lor de la adevăratul motiv al sărbătorii, care este - să ne amintim acest lucru - nașterea unui copil. Nașterea oricărui copil este întotdeauna un miracol. (Am fost prezent la nașterea fiecăruia dintre copiii noștri; am plâns întotdeauna de bucurie.) Însă nașterea copilului Isus este cel mai mare miracol, și trebuie să îl celebrăm, fără a fi distrași de lucrurile materiale.

Am trecut printr-o perioadă, în urmă cu câțiva ani, când nu prea aveam mulți bani, chiar și plătirea facturilor fiind o greutate pentru noi. Acel timp de sărăcie a fost un lucru foarte bun pentru familia mea. De fiecare dată, de Crăciun, ne dădeam unul altuia cadouri mici, lucruri făcute chiar de noi. Nu erau cadouri scumpe sau dichisite, dar în ele fiecare dintre noi puneam multă atenție. Acum, că avem mai mulți bani, încercăm încă să păstrăm acea atitudine: daruri mici, personale.

De asemenea, ne rugăm foarte mult în familie, în special în Advent, pentru ca să ne pregătim pentru Crăciun. Și încă un lucru important: noi celebrăm toate cele 12 zile ale Crăciunului, până la Epifanie. În timp ce frenezia comercială ia sfârșit, noi încă sărbătorim: avem la masă o mâncare mai deosebită, sau ne jucăm ceva deosebit, sau facem ceva deosebit în fiecare dintre aceste zile.

În Anul Jubiliar, ne-am luat toate economiile din bancă și am mers la Roma de Crăciun. Am fost în Piața San Pietro - întreaga familie - pentru Liturghia celebrată noaptea de Sfântul Părinte. A fost cel mai frumos lucru pe care l-am făcut vreodată, ca familie; fiecare dintre copii își va aminti acea noapte pentru tot restul vieții.

 

- Vă mulțumesc în numele cititorilor noștri. Dacă mai doriți să le împărtășiți ceva, vă invit să o faceți.

- Un lucru important: dacă aveți copii, asigurați-vă că rămâneți voi înșivă puțin copii. Copiii mici sunt minunați pentru că știu cum să se joace: să te lași captivat de bucuria vieții, doar ca să te distrezi, și nu pentru vreun motiv anume. Dacă poți să li te alături și să faci aceasta cu ei, vei rămâne tânăr, iar aceasta te va ajuta să depășești momentele dificile din viață.

Și apoi mai există încă un lucru la care copiii se pricep foarte bine: ei au încredere în părinți. Atunci când au probleme, merg la mama și la tata, și cred cu tărie că părinții lor le vor rezolva orice problemă ar avea ei. Copiii pot fi deci încrezători, relaxați, lăsând problemele în mâinile părinților. Așa trebuie să facem cu toții, adesea chiar: să mergem la Tatăl nostru, să îi spunem problemele noastre, și apoi să le lăsăm în mâinile sale, știind că El va avea grijă de noi.

Rugați-vă - rugați-vă mult - cu copiii voștri și pentru copiii voștri. Și pentru copiii lor, pentru copiii copiilor lor, și pentru stră-stră-nepoții dumneavoastră pe care nu îi veți vedea niciodată. Nu știm ce va aduce viitorul, dar știm că suntem instrumente ale lui Dumnezeu în construirea acestui viitor, și că cea mai bună cale pentru a ne pregăti pentru viitor este să aducem pe lume creștini buni, fermi, gata să facă față lumii cu credință.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire