Revista "Familia creștină" - 06/2004 

DEALUL CRUCILOR
Andrei Goția

Carti pe care le recomandamCuprinsPovestea unei lumanari mici

 

Ce semnificație are crucea pentru noi? Suferință, mântuire, promisiune a Învierii, iubire a lui Cristos - sunt câteva din înțelesurile majore ale crucii. Pentru lituanieni, crucea mai este simbol al rezistenței în fața dușmanilor și mărturie a identității catolice, toate întrupate într-un deal al crucilor.

Kryži Kalnas, cum sună în lituaniană numele Dealului Crucilor, centru de pelerinaj național pentru lituanieni, se află la 12 km nord de Siauliai, al patrulea oraș ca mărime al țării. Orașul a fost întemeiat în 1236 și a fost ocupat de-a lungul secolelor de mai multe ori, mai întâi în secolul al XIV-lea de către cavalerii teutoni, perioadă din care datează primele cruci înfipte pe Dealul Crucilor, ca semn de opoziție față de cotropitori și de speranță în puterea salvatoare a Crucii.

În 1795 Siauliai a fost alipit Rusiei, urmând să fie eliberat abia în 1918. În 1940 se puteau vedea pe Dealul Crucilor patru sute de cruci mari și mii de cruci mici. Între 1939-1945 orașul încape în mâna Germaniei naziste, pentru ca până în 1991, anul obținerii independenței micii republici baltice, să facă parte din Uniunea Sovietică.

În această grea perioadă din istoria recentă a Lituaniei s-au înregistrat și cele mai intense momente legate de Dealul Crucilor, un ghimpe ascuțit în coasta autorităților atee. În trei rânduri, în 1961, 1973 și 1975, dușmanii Crucii au ras dealul cu buldozerele și l-au transformat în loc viran, iar crucile au fost arse sau aruncate la fier vechi. Se estimează că mai mult de cinci mii de cruci au fost smulse și distruse atunci. Dar, în chip neașteptat, după fiecare profanare, alte cruci reapăreau în timpul nopții, astfel încât în 1985 atacurile celor fără Dumnezeu, obosiți de acest război îndârjit purtat cu armele curajului însuflețit de credință, au încetat, iar crucile au fost lăsate.

Precum Constantin cel Mare, care a experimentat puterea victorioasă a Crucii (In hoc signo vinces), și lituanienii au ajuns în 1991 să guste momentul învierii naționale și religioase. Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a vizitat Lituania în 1993 și s-a oprit și la Dealul Crucilor.

Cel care ajunge astăzi în acest loc de pelerinaj de faimă internațională poate vedea zeci de mii de cruci, unele de trei metri și mai mari, dar și minuscule cruci de rozare; unele sunt de metal, altele de lemn ori de plastic, simple ori împodobite cu sculpturi sau dantelării metalice. Când bate vântul, pelerinii pot auzi un freamăt al crucilor și al clopotelor, glasuri care vorbesc inimii despre iubirea nedezmințită a lui Dumnezeu.

Cine și-ar fi închipuit că, sosită în Lituania în urma tuturor celorlalte țări europene creștinate, Crucea va prinde rădăcini atât de adânci pe acest sol încât să devină stindard victorios al lituanienilor?
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire