Revista "Familia creștină" - 06/2004 

ȘTIRI EXTERNE
Familia creștină

Si politicienii merg in Paradis?CuprinsStiri interne

 

Papa amintește de datoria apărării copiilor

La 18 octombrie, Papa le-a primit în audiență pe cele 200 de deputate care au participat la prima Conferință a Femeilor din Parlament pentru Protecția Copiilor și Adolescenților. Sfântul Părinte le-a încurajat pe femeile implicate în politică să îi apere pe copii. "Ei sunt cea mai prețioasă comoară și în același timp cea mai fragilă și vulnerabilă. Nimeni nu poate să rămână surd sau indiferent atunci când copiii inocenți suferă, sau când sunt marginalizați și răniți în demnitatea lor de persoane umane."

 

Familia - element cheie al pastorației

Sprijinirea pe termen lung a familiei este un element cheie al pastorației Bisericii Catolice din Statele Unite. Rezultatele unui sondaj indică faptul că majoritatea Diecezelor solicită viitorilor miri să participe la cursuri de pregătire la căsătorie. Programele de pregătire variază de la o întâlnire la 12. Un cuplu se pregătește în medie 12 ore. Din cele 177.825 de cupluri ce s-au căsătorit în 2003, 144.054 au luat parte la programe de pregătire la căsătorie. Un eveniment tot mai popular este celebrarea anuală a Episcopului locului cu cuplurile ce au împlinit 25 sau 50 de ani de căsătorie.

 

Clonarea, armă amenințătoare

Cardinalul Joseph Ratzinger a declarat la sfârșitul lunii octombrie că clonarea constituie pentru omenire o amenințare mai mare decât armele de distrugere în masă. "Omul este capabil să producă în laborator alți oameni, asumându-și ceea ce era un dar al lui Dumnezeu. Omul poate fabrica oameni, după cum îi și poate distruge." Afirmația prelatului vine în contextul analizării de către Națiunile Unite a problemei clonării, mai multe state declarându-se în favoarea clonării cu scopuri terapeutice.

 

Familia tradițională în Canada

Conceptul de familie ce implică o mamă și un tată se dorește a fi schimbat în Canada, prin recunoașterea uniunilor homosexuale. Biserica Catolică a luat poziție și a intrat în proces cu statul pentru această intenție ce lovește familia tradițională. Din păcate Biserica Catolică își găsește cu greu aliați în această luptă: la 26 octombrie, Consiliul Bisericilor Creștine din Canada, ce include catolici, ortodocși, protestanți și evanghelici, nu a reușit să ajungă la o poziție comună împotriva intențiilor statului canadian.

 

Vaporul morții în apele portugheze

Un vapor olandez echipat cu o clinică pentru practicarea avorturilor a încercat să încalce interdicția de intrare în apele teritoriale ale Portugaliei. În țara aparițiilor de la Fatima, țară cu vechi și solide tradiții catolice și cu o profundă mentalitate în favoarea vieții și a familiei, avortul este interzis, cu excepția situațiilor în care viața mamei este în pericol sau în caz de viol. De pe vasul olandez, organizația feministă "Women on Waves", încearcă să agite spiritele pentru a suscita o nouă dezbatere despre legalizarea avorturilor.

 

Negocieri încheiate cu succes

După dificile negocieri, miniștrii europeni ai Muncii și Problemelor Sociale au aprobat pe data de 4 octombrie a.c. la Luxemburg o directivă mult așteptată, și anume aceea care va asigura același nivel de asigurări medicale bărbaților și femeilor. Până acum, femeile aflate în câmpul muncii aveau de plătit o taxă mai ridicată de asigurări medicale, datorită faptului că puteau fi însărcinate și aduce pe lume copii.

 

Legile permisive - un pericol

Juriștii spanioli avertizează asupra pericolului ca legile persimive în privința divorțului, corelate cu cele care penalizează violența domestică, să conducă la pervertirea spiritului legalității. În mod normal procesele de familie ar trebui să aibă o finalitate pacificatoare a conflictelor, dar în actuala instanță judecătorească spaniolă acest lucru nu se petrece.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire