Revista "Familia creștină" - 06/2004 

CENTRUL DE AJUTOR PENTRU VIAȚĂ - ROMAN
Familia creștină

Știri interneCuprinsUn Minister al Familiei

 

Familia - în sensul ei tradițional și sănătos, de comunitate de iubire, deschisă spre viață, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie - este o instituție tot mai des și mai puternic atacată în zilele noastre. Și totuși, tocmai o familie puternică și sănătoasă constituie cheia rezolvării multor probleme deosebit de grave cu care se confruntă astăzi societatea. Din această convingere, în Biserica Catolică din România au apărut mai multe asociații - de familii și pentru familii - care își propun să apere, în contextul social din țara noastră, valorile umane și creștine pe care se fundamentează această instituție. Dorim să facem cunoscute aceste inițiative - atât pentru informarea celor care pot beneficia de serviciile lor, cât și pentru a oferi un exemplu însuflețitor celelaltor asociații și pentru stimularea de noi inițiative.

Nu ne-a fost ușor să alegem, din paleta de asociații existente, cea la care să ne oprim pentru a o prezenta în acest număr aniversar. Dar am ales până la urmă: Centrul de Ajutor pentru Viață (CAV) care funcționează în cadrul Asociației Caritas Roman. Prin decret episcopal, la 19 martie, ziua Sfântului Iosif, protectorul familiei din Nazaret, CAV a fost constituit ca organism al Diecezei de Iași cu toate sectoarele care privesc problemele vieții și ale familiei. Vă oferim în cele ce urmează un interviu cu dna prof. Maria Gherghel, colaborator laic pentru familie în cadrul comisiei centrale care coordonează CAV.

- Care este originea Centrelor de Ajutor pentru Viață?

- După cum se știe, aceste centre, inspirate după modelul italian, au început să se înființeze cu câțiva ani în urmă, în condițiile în care anumite drame sociale au ajuns să ia amploare până la dimensiunea de fenomen. Este vorba despre drama avortului, a abandonului copiilor, drama mamei singure - fenomene care au căpătat o asemenea amploare încât au ajuns să distrugă familia noastră în însăși nucleul ei. S-a discutat și se discută mult despre aceste fenomene, la toate nivelele. Cineva, făcând o analiză sociologică a fenomenului avortului, spunea că am declarat război propriei noastre națiuni. M-a cutremurat această constatare. Iată de ce consider crearea Centrelor de Ajutor pentru Viață o mare realizare. Însăși denumirea spune totul: scopul lor este acela de a ajuta la stoparea acestui flagel, de a apăra viața prin felurite acțiuni și inițiative. Familia are nevoie de ajutor în fața adversităților. Să fie ajutată să preîntâmpine avortul, abandonul copiilor, divorțul, separările, adulterul. Să existe mai multă informare asupra riscurilor pe care le comportă stilurile de viață impuse puternic pe plan mediatic și contrare demnității umane, precum concubinajul și libertinajul. Să existe un sprijin mai mare pentru mamele aflate în dificultate. Să se acționeze mai eficient și responsabil contra violenței fizice și psihice, în situațiile generate de drama alcoolului. Să se acorde cuvenita prețuire pregătirii pentru căsătorie și corectei educări a adolescenților și a tinerilor în privința sexualității. CAV își poate aduce o contribuție în toate aceste privințe.

 

- Vorbiți-ne, vă rugăm, despre activitatea CAV.

- Centrul de Ajutor pentru Viață Roman a luat ființă în anul 2002 prin efortul, disponibilitatea și generozitatea câtorva persoane inimoase, profesoare de religie, care au avut curajul să-și asume responsabilitatea creării acestui centru. Au învățat singure cum să se organizeze, care sunt prioritățile pentru a-și asigura pregătirea și competența necesară, au participat la activități de formare atât în țară cât și la Trento, în Italia. Nu e deloc simplu să fii consilier pentru persoane care au nevoie de un sfat, de un ajutor moral și chiar material. Se cere mult tact, diplomație, răbdare, disponibilitate. Proiectele care s-au inițiat și se desfășoară în CAV se referă la două coordonate:

  • ajutorarea persoanelor în dificultate pentru a preveni avortul și abandonul copiilor, proiecte sociale ce vin în sprijinul mamelor singure sau al părinților cu mulți copii;

  • acordarea de consiliere mamei și familiei pentru a depăși starea de criză și pentru a-și asuma responsabilitatea de a fi părinți.

Pe lângă aceste proiecte sociale, de mare importanță pentru susținerea și ocrotirea vieții, CAV a fost investit cu misiunea de a crea un program educațional pentru familie, program ce se desfășoară sub motoul lansat de Papa Ioan Paul al II-lea: "Familie, devii ceea ce ești: comunitate de viață și iubire". Scopul este acela de a ajuta la oprirea crizei de proporții în care se zbate familia de astăzi. Este un program de educație și formare continuă prin care dorim să sensibilizăm tinerii, opinia publică despre gravitatea problemelor familiei și să oferim o alternativă educațională de promovare a valorilor sacre care sunt familia, căsătoria și viața. Familia este și trebuie să rămână "leagănul iubirii", locul sacru în care apare și este ocrotită viața, este locul educației prin excelență. Aceasta este în esență alternativa educațională pe care dorim să o promovăm.

Programul nostru cuprinde mai multe proiecte ce se vor derula timp de mai mulți ani și prin care ne aliniem eforturilor Bisericii de susținere și promovare a învățăturii creștine cu privire la valoarea vieții umane, a căsătoriei și familiei, precum și a metodelor naturale de planificare a familiei.

Între altele, această acțiune cuprinde două etape de Formare a formatorilor. Am considerat că, pentru a avea consilieri și operatori pregătiți care să poată lucra în acest cadru, este necesară o pregătire clară și coerentă a acestora din punct de vedere teologic, moral și spiritual. Prima etapă s-a desfășurat deja în lunile aprilie-mai la Traian și a cuprins un număr de 15 conferințe susținute de distinși profesori ai facultăților de teologie din Iași și Roman. După fiecare curs au urmat activități pe grupuri și în plen cu caracter de analiză, dezbatere și cu soluții practice concrete în activitatea de consiliere. Etapa a doua de formare se va desfășura între 11 și 14 noiembrie 2004, cu participarea a două distinse doctorițe care vor veni de la Roma, de la Institutul de Studii și Cercetări pentru Reglarea Fertilității Umane din cadrul Universității Sacro Cuore, și care ne vor preda un curs de primul nivel pentru cunoașterea Metodei Naturale Billings. Dorim să popularizăm metodele naturale pentru o relație de cuplu bazată pe iubire, respect, precum și pentru o planificare a familiei după morala catolică.

 

- Care a fost impactul de până acum al programelor desfășurate?

- Activitatea de formare s-a bucurat de un real succes. La cursurile de formare au participat peste optzeci de persoane și familii din Roman, Piatra Neamț și din satele din jurul Romanului, precum și din Onești. Viitorii formatori pentru familie sunt: medici, psihologi, asistenți medicali, profesori de religie, asistenți sociali, învățători, educatoare, preoți, surori și studente de la Facultatea de Teologie Didactică din Iași.

Toate persoanele care au participat la această activitate de formare au manifestat interes, entuziasm și disponibilitate, în primul rând pentru a se forma, iar în al doilea rând pentru a se implica în acțiuni în favoarea familiei. Ele au purtat mesajul în comunități și deja încep să se implice alături de parohi, în activitatea de pastorală a familiei. Un exemplu în acest sens ni l-au oferit tinerii studenți ai Facultății de Teologie din Iași, care au pregătit un spectacol intitulat sugestiv "Insomnie sau coșmar", ce are ca temă drama femeii în fața propriei conștiințe, atunci când este nevoită să aleagă între a da viață pruncului sau a-l ucide. Este un subiect dramatic, iar realizarea spectacolului este de excepție. S-au dat 14 reprezentații iar impactul asupra publicului spectator a fost extraordinar. Tinerii au reușit să sensibilizeze și cele mai împietrite inimi, în fața miracolului vieții. Am văzut tineri, adulți, bătrâni, preoți cu ochii în lacrimi... E cea mai frumoasă lecție de consiliere la care am luat parte. În curând se va realiza un film care va ajunge în centrele de consiliere, în parohii, în cât mai multe case.

 

- Și ce proiecte aveți în continuare?

- Având un nucleu de persoane și familii care lucrează alături de parohii locului în cadrul pastoralei familiei, dorim ca această acțiune să se lărgească progresiv astfel încât să devină o adevărată Mișcare pentru familie și viață. Vom crea pentru aceasta o programă educațională pe categorii de vârstă: adolescenți și tineri, perechi de tineri care se pregătesc pentru căsătorie, familii tinere. Vom încerca să propunem teme de real interes, să asigurăm materialele didactice și bibliografice, să elaborăm catehezele și, având și persoane competente, să implementăm aceste programe în parohiile din zona Romanului, astfel încât să oferim o alternativă educațională tinerilor și familiei. Pentru aceasta ne bazăm pe centrele de consiliere de la Roman și Piatra Neamț, precum și pe grupurile care vor funcționa în parohii. Totodată vom căuta să asigurăm buna funcționare a centrelor de consiliere CAV Roman și Piatra Neamț și susținerea persoanelor care au nevoie de ajutor.

Ar mai fi de adăugat câteva lucruri: sistemul de lucru în CAV este acela de voluntariat. Este o propunere pe care lumea a primit-o cu multă generozitate. Vor mai fi și alte inițiative pe acest program: constituirea unei asociații de familii, crearea unei reviste locale pentru familie și altele. Noi manifestăm încredere în persoanele formate și încurajăm creativitatea și inițiativele lor, în domeniile în care vor simți că este mai important să acționeze în propriile comunități, și în formele pe care le vor considera cele mai adecvate.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire