| | Revista "Familia creștină" - 06/2004 | | |
| |
| |
UN MINISTER AL FAMILIEI
Marina Fara
Consiliul Pontifical pentru Familie a fost întemeiat de Papa Ioan Paul al II-lea în ziua în care avea să sufere atentatul comis împotriva sa în Piața Sfântul Petru: 13 mai 1981. Acest tribut de sânge, privit în perspectiva anilor care au trecut de atunci, certifică într-un fel caracterul eroic al unora dintre intervențiile sale pe scena lumii actuale, intervenții vădit împotriva curentului. Este un act de eroism și de sacrificiu, astăzi, apărarea familiei tradiționale și a dreptului la viață pentru orice ființă umană, de la concepere până la sfârșitul ei natural.
Cauza familiei și a vieții este considerată a fi, cronologic, a doua mare bătălie dificilă a acestui papă, după cea împotriva comunismului. În acea primă bătălie pentru eliberarea umană de agresiunea unui rău fățiș radical, după cum știm mai ales noi, cei din țările Estului Europei, rolul Papei Ioan Paul al II-lea a fost decisiv. De data aceasta însă, lupta se duce împotriva unui rău complicat, un rău ce îmbracă aparențe amăgitoare, înstăpânindu-se astfel asupra mentalităților, sub forma unor noi stiluri de viață, care în fond distrug valorile tradiționale și alcătuiesc o cultură a morții și a relativismului, a dezumanizării. Dacă, precum se observă, orice tip de conviețuire este asimilat "familiei", iar embrionul uman devine un obiect de manipulare și distrugere, în aceste condiții este atacată o altă dimensiune a libertății, dimensiunea profundă a responsabilității, însuși adevărul său antropologic. Și dacă pentru toată lumea este evidentă criza pe care o traversează umanitatea în actuala cursă a violenței fără precedent, sunt puțini "vizionarii" care au curajul să arate că o cauză fundamentală a acestui dezechilibru este lipsa de coerență în lupta împotriva violenței, atâta timp cât se admite ca fiind normală agresiunea asupra celor vulnerabili. Cultura morții începe acolo unde este negat dreptul la viață al celui vulnerabil: embrionul uman, copilul nenăscut, bătrânul sau bolnavul în stadiu avansat. După acest început, totul este posibil, cum spunea Maica Tereza de Calcutta.
Am recurs la acest preambul filozofic pentru a explica demersul Papei prin instituirea unui Minister al Familiei. Într-o perioadă a istoriei în care există o puternică criză de sens, un papă filozof este perceput ca o prezență providențială. Bătălia pentru recâștigarea tradițiilor familiei creștine (împărtășind multe valori cu instituția familiei din alte tradiții religioase) necesită o bună argumentație principială, criterii și motivații în toată complexitatea cuvenită. Astfel, Consiliul Pontifical pentru Familie întrunește colaborarea unor personalități de primă mărime, savanți, cercetători prestigioși, profesori în domeniul științelor umane din toată lumea, dar și oameni politici și oameni ai Bisericii dedicați cauzei familiei. În 1994, cu ocazia Anului Internațional al Familiei, Ioan Paul al II-lea a întemeiat Academia Pontificală pentru Viață, o instituție care se asociază demersurilor întreprinse de Consiliul Pontifical pentru Familie.
Cardinalul Alfonso López Trujillo prezidează acest Minister al Familiei. Este născut în Columbia, în 1935, și are o solidă pregătire filozofică, este Doctor al Universității "Sfântul Toma de Aquino" din Roma. "Dicasteriul nostru - declara cardinalul într-o confesiune (*) - constituie, fără îndoială, un 'observator' privilegiat al proceselor de amplitudine istorică ce se petrec la acest început de secol XXI și permite o perspectivă optimă asupra fenomenelor globale referitoare la familie și viață. (...) Ghidați de Magisteriul Bisericii și de orientările Sfântului Părinte, putem observa, urmări, însoți și intui dezvoltarea vertiginoasă a ideilor și evenimentelor, a tensiunilor și afirmațiilor."
Lexiconul bătăliei terminologice
Consiliul Pontifical pentru Familie nu este un simplu "observator" al fenomenelor globale. Cardinalul Trujillo recunoaște: "dicasteriul nostru se află în centrul bătăliei" pentru drepturile familiei și ale vieții. "Este o bătălie dură, dar și pasionantă, plină de învățăminte și deschizătoare de speranțe." "În general, misiunea pe care Papa o încredințează Consiliului Pontifical pentru Familie este dintre cele mai dificile", care "atinge rănile pentru a le vindeca și astfel trezește tensiuni și diferite reacții." Dar este o luptă care "încearcă să introducă binele, adevărul și echilibrul într-o lume de atâtea ori dezrădăcinată."
Conferințe, dezbateri, recomandări și interpelări la adresa oamenilor politici, a legislatorilor (când se iau decizii precum manipularea embrionilor, clonarea, legalizarea ca familii a conviețuirilor homosexuale și acordarea posibilității ca acestea să înfieze copii); intervenții la ONU sau în diferite alte organizații internaționale, în momente delicate, în care se iau decizii de mare impact asupra viitorului familiei, precum o agresivă cultură contraceptivă, manifestată în cadrul Conferinței de la Cairo, asupra Populației, apoi în reuniunea de la Pekin, asupra drepturilor femeii - sunt foruri în care delegația Sfântului Scaun luptă, într-adevăr, contra curentului. Și chiar dacă rezultatele dezamăgesc așteptările, există speranța că germenele de umanitate, normalitate, adevăr, lăsat de aceste contribuții, va rodi cândva.
De ultimă oră este o operă editorială lansată de Consiliul Pontifical pentru Familie: Lexiconul termenilor ambigui și discutabili referitori la familie și viață, precum și chestiuni de natură etică. Lucrarea (care va fi publicată și în limba română), este coordonată de Cardinalul Trujillo și reunește analize semnate de renumiți oameni de știință de pretutindeni, aducând clarificări de ordin terminologic, fiind vorba despre abordarea cu maximum de seriozitate a unei realități specifice epocii informaționale, pe care o traversăm: mulți termeni care desemnează realități noi, influențează într-o covârșitoare măsură mentalități noi, în vremea în care omenirea se află într-o înfrigurată căutare de sensuri pentru existență.
Privind în viitor, Cardinalului Trujillo îi place deseori să invoce cuvintele Sfintei Tereza de Avila: "adevărul pătimește, dar nu piere; aceasta este speranța noastră!"
Notă
(*) Citatele din text sunt luate din Familia - vida y nueva evangelización, Ed. Verbo Divino, Navarra, 2000