Revista "Familia creștină" - 06/2004 

PROFAMILIA: UN SIT PENTRU FAMILII
Radu și Oana Capan

Radacini inalteCuprinsLa inceput

 

La început a fost... visul. Era parcă prin anul 2000. Am visat amândoi că, la un moment dat, cândva în viitor, vom lucra (și) la un sit dedicat familiilor. Experiențele de până atunci, întărite și de cele ce au urmat până astăzi, ne-au convins de următorul principiu: dăruiește-te celorlalți, și tu vei avea cel mai mult de câștigat. Era deci evident pentru noi că, dacă doream să creștem ca familie, o cale era să ne dăruim familiilor, printr-un sit dedicat lor. Așa că, la sfârșit de februarie 2001, cu sprijinul Mitropoliei Greco-Catolice de la Blaj, am achiziționat domeniul www.ProFamilia.ro. Deși ne-am fi dorit, nu am putut lansa atunci situl. Știam că singuri nu puteam face prea mult, așa că am așteptat (lucrând la alte proiecte, evident). Între timp ideile s-au clarificat și, mai ales, s-au strâns ori creat relații cu potențiali colaboratori la acest proiect.

În 2003 am reluat ideea, într-un context mai larg, al Întâlnirii Operatorilor din Mass-Media Catolice din România. Au fost reacții, s-au găsit parteneri, așa că lucrul a demarat și a durat câteva luni până când, la 22 octombrie același an, situl a fost lansat cu binecuvântarea și susținerea Conferinței Episcopilor Catolici din România. Astfel, visul a devenit realitate: de un an există un sit foarte bogat, o resursă valoroasă de formare și de informare, nu doar pentru familie ca întreg, ci și pentru fiecare membru al ei în parte.

 

O adevărată bibliotecă

Din doar câteva clickuri efectuate pe situl ProFamilia.ro, oricine se convinge că nu poate fi explorat în câteva minute. Dacă ar fi să tipărim textele de pe sit, am ajunge la mii de pagini. Acest volum uriaș este însă bine structurat, pentru o orientare rapidă. Meniul lateral împarte conținutul în patru mari secțiuni: Fundamente; Credința noastră; Viața noastră; și Varia. Prima secțiune, Fundamente, conține catehisme, textul Sfintei Scripturi și texte de comentariu biblic, materiale din domeniul liturgic și al istoriei. Din această secțiune, statisticile ne arată că cele mai citite pagini sunt cele din Catehismul Bisericii Catolice (din care o jumătate este publicat pe sit) și sutele de predici de la subsecțiunea liturgică. A doua secțiune, Credința noastră, este împărțită după cum urmează: Sfânta Treime, Fecioara Maria, Sfinții, Biserica, Magisteriu, Cateheză, Apologetică. Aici capul de afiș îl țin cele peste 300 de vieți de sfinți și fericiți, și unele dintre cărțile publicate online, precum "Maria în aparițiile ei" sau "Biblia răspunde".

Viața noastră este secțiunea orientată spre viața de familie, pornind de la aspecte spirituale (precum rugăciunea, meditații) și ajungând la aspecte concrete, de interes pentru viața cuplului, a familiei, a membrilor ei în parte (pregătirea la căsătorie, educația copiilor, sexualitatea, mărturii, și altele). În fine, la secțiunea Varia am reunit unele materiale de studiu și trei subsecțiuni foarte vizitate: Recenzii (de filme, cărți, programe, situri, jocuri), Resurse (articole, cărți electronice, activități) și Divertisment (jocuri online, rebusuri, origami, glume). Pentru acest conținut foarte bogat trebuie să mulțumim în primul rând unor edituri catolice ce ne-au pus la dispoziție cărți ale lor, pentru a le publica.

 

Ofertă de servicii

Pe lângă bibliotecă, întrucâtva statică, situl ProFamilia.ro are și o dimensiune extrem de vie: serviciile trimise prin email, gratuit, abonaților. O mie de persoane au subscris serviciilor noastre, transmise astfel: marți - scrisoarea cu noutățile de pe sit; miercuri - comentariul biblic; joi - reflecția săptămânii; iar vineri - cateheza. Mai există apoi edițiile speciale, transmise... în contexte speciale (precum perioadele de post). Acesta este modul nostru de a-i servi pe abonați, trimițându-le în căsuța de email informațiile dorite. Și tot la capitolul "servire", mai există o modalitate prin care venim în întâmpinarea nevoilor vizitatorilor, mai corect a întrebărilor lor: este vorba de serviciul "Tu întrebi". Oricine poate pune o întrebare prin această rubrică, și, în măsura în care corespunde profilului sitului și găsim un specialist, răspunsul vine în câteva zile, prin email dar și pe sit (dacă nu este o întrebare privată). Mare ne-a fost bucuria când am văzut deschiderea atâtor oameni spre acest serviciu. Mare ne-a fost și tristețea citind dramele expuse de unii, întrebările dureroase pe care și le pun, dar în final a rămas tot bucuria de a putea ajuta.

Desigur, situl presupune multă muncă. Dar după un an, dacă este să facem balanța, am fost bine plătiți. Ne-a fost (răs)plată fiecare mesaj primit în care ni s-a spus că emailurile noastre sunt citite în cele mai nebănuite colțuri ale României, ori ale lumii; am fost (răs)plătiți de fiecare dată când am aflat că unii dintre abonați sau vizitatori tipăresc materiale de pe sit pentru a le da și altora: familiei, prietenilor, colegilor; și ce (răs)plată mai mare am putea dori, decât să citim același cuvânt în cât mai multe emailuri: că situl ProFamilia.ro le este multora lumină! Să ne lumineze și pe noi Bunul Dumnezeu să ducem mai departe această operă de slujire.

 

Vă așteptăm pe sit, adică la www.ProFamilia.ro
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire