| | Revista "Familia creștină" - 06/2004 | | |
| |
| |
LA ÎNCEPUT...
Marina Fara
Apariția acestui prim număr al revistei pe care v-o propunem, dragi cititori, nu este un simplu început, ci mai degrabă expresia unei fericite aniversări: un an de funcționare a sitului www.ProFamilia.ro, care editează pe teritoriul său, deci în format electronic, revista "Familia creștină", care apare o dată la două luni. Aniversarea este fericită, deoarece situl a încercat constant să se perfecționeze și e intens vizitat.
Cuprinderea în formula tipărită a acestei multiforme și fecunde producții este așteptată de mai multă vreme, deci momentul aniversar nu poate fi decât un bun pretext pentru încă un... început.
Cuvântul "început", în cazul acesta înseamnă chiar mai mult decât s-ar putea crede. Mă refer la noutatea unei reviste românești adresate familiei creștine și în același timp la alt gen de noutate, ce antrenează un efort redacțional special: a trece de la format electronic la format tipărit presupune, într-adevăr, un efort creativ, o nouă viziune redacțională.
Însă dincolo de aceste considerente formale, cu adevărat importantă este speranța care a însuflețit demersul, și anume ca în noua revistă, asemenea omonimei sale din pagina web, cât mai multe familii să găsească un instrument de reflecție, de (re)cunoaștere a unor realități care le privesc în cel mai înalt grad și care rămân ascunse sau palide, datorită faptului că instituția familiei are astăzi prea puțini prieteni. Mă refer la familia tradițională creștină, întemeiată pe căsătorie, între un bărbat și o femeie care își împărtășesc iubirea și o deschid darului vieții. Adică la acel spațiu unic construit de soți din resursele divine ale iubirii - și la iubirea creatoare de civilizație. Familia creștină, sursă inepuizabilă și păstrătoare de valori cu adevărat folositoare, este astăzi o realitate care așteaptă să fie redescoperită și prețuită, pentru a aduce mângâiere, pentru a însănătoși, pentru a regăsi sentimentele tonice de responsabilitate și fidelitate din care se construiește stilul de viață al confortului neiluzoriu. Adică acea oază căutată cu înfrigurare de omul grăbit al zilelor noastre și care nu poate avea alt sunet mai mângâietor decât: acasă.
Acasă înseamnă foarte mult. Observăm cu toții cât confort sufletesc trezesc publicațiile care ilustrează interioare de case frumos decorate. Confortul care radiază o stare adâncă și durabilă de bine este generat de interioritatea familiei, construită din iubirea între soți și între generații și luminată de raza divină. Spre acesta vom încerca să privim în paginile noii reviste, bineînțeles, cu sprijinul Dumneavoastră, dragi cititori.