Revista "Familia creștină" - 03/2004 

INIMA FRUMOASĂ
sursa: astru.ro

Soacre si nuroriCuprinsDominica Savio: lectia sfinteniei

 

Era odată un tânăr ce pretindea că are cea mai frumoasă și mai perfectă inimă din țară. Mergea din oraș în oraș și din sat în sat, arătându-le oamenilor inima lui minunată. Oamenii se adunau cu mic cu mare și se minunau de frumusețea și perfecțiunea inimii lui.

Inima tânărului era într-adevăr într-o stare perfectă. Aceasta nu avea nici o greșeală și nici un semn pe ea. Toți privitorii erau de acord că inima lui era cea mai frumoasă din câte văzuseră ei până atunci. Tânărul om era foarte mândru de el și de inima lui și nu-și ascundea satisfacția pentru aprecierile unanime ale privitorilor.

Într-o zi însă, ajungând într-un sat, s-a apropiat de el un bătrân trecut de 70 de ani, cu păr alb și cu o privire blajină, care i-a spus: "Dragul meu, eu îți spun că inima ta nu e nici pe departe la fel de frumoasă precum e a mea!" Atât mulțimea din sat cât și tânărul cu inima perfectă s-au uitat cu uimire la bătrân. "Ce spui tu, bătrâne? Ai inima mai frumoasă ca a mea? Arată-ne-o atunci!"

Bătrânul a început să se dezbrace ca să le arate oamenilor inima lui. Cei de față au putut vedea atunci o inimă care bătea puternic, dar care însă era plină de pete negre, de răni și cicatrici. Inima lui avea foarte multe rupturi și mai ales găuri. Unele din aceste găuri erau acoperite cu bucăți de înveliș, dar aceste învelișuri nu se potriveau foarte bine cu inima lui. Avea câteva locuri unde câteva piese ale inimii sale erau descompletate și întregite cu altele care nu se potriveau foarte bine. De fapt, inima lui avea pe alocuri găuri mari de unde lipseau mai multe bucăți.

Oamenii se uitau unii la alții nedumeriți. "Cum poate bătrânul să spună ca inima lui e mai frumoasă?" - se întrebau aceștia în sinea lor. Tânărul cu inima perfectă s-a uitat atunci la inima bătrânului, și a început să râdă. "Eu cred că dumneata glumești, moșule. Inima dumitale nu poate fi comparată cu a mea. Inima mea e perfectă, pe când a dumitale e plină cu cicatrici și rupturi."

"Da!" spuse bătrânul, "a ta arată într-adevăr perfectă, dar eu nu mi-aș schimba inima mea cu a ta pentru nimic în lume. Să știi ca fiecare gol pe care îl vezi acolo reprezintă o persoană căreia eu i-am dat iubire. De fiecare dată când am iubit pe cineva, eu am rupt o bucată din inima mea și i-am dat-o persoanei respective. Adesea persoanele cărora le-am dat o bucată din inima mea mi-au dat înapoi o bucată din inima lor, pe care eu am pus-o pe locul gol care lipsea din inima mea. Dar fiindcă bucățile de inimă date și primite nu sunt exacte, eu m-am ales cu câteva margini dure, de care mă bucur oricum, pentru că ele îmi amintesc de iubirea pe care am împărtășit-o cu aceste persoane.

Câteodată, eu am dat câteva bucăți din inima mea unor persoane, iar acestea nu mi-au dat nimic înapoi: sunt locurile goale în inima mea. Nu uita - a da iubire cuiva înseamnă a-ți asuma un risc. Cu toate că aceste goluri sunt dureroase, ele rămân deschise... îmi reamintesc de iubirea pe care am dat-o acestor oameni. Sper totuși că într-o bună zi ei se vor întoarce și vor umple aceste locuri libere pe care eu încă le aștept. Ei, acuma vezi ce înseamnă adevărata frumusețe?"

Tânărul om rămase tăcut, iar lacrimile începură să-i curgă șiroaie din ochi. El s-a îndreptat atunci către bătrânul om, a rupt o bucată din inima sa perfectă, tânără și frumoasă, și i-a oferit-o bătrânului. Avea lacrimi în ochi și mâinele tremurânde. Bătrânul a luat această ofertă, a pus-o pe inima sa, iar apoi, la rândul său, a luat o bucată din inima sa bătrână și sfâșiată și a plasat-o în golul făcut în inima tânărului. Aceasta s-a potrivit, chiar dacă nu chiar perfect, rămânând niște margini afară.

Tânărul și-a privit inima, care nu mai era acum perfectă, dar era în schimb mult mai frumoasă decât fusese vreodată, deoarece iubirea din inima bătrânului trecuse acum și în a lui.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire