RESURSE 

Atelier

PERSONAJE PENTRU IESLE DIN ALUAT SĂRAT
sursa: OIMexpo

Aluatul sărat este un material foarte indicat pentru construirea de iesle și personaje. Costul redus și ușurința cu care se găsesc "ingredientele" le dau celor mari și mici posibilitatea de a se dedica construirii ieslei. Crearea de personaje și iesle din aluat sărat poate fi în plus primul pas pentru a se apropia de tehnici de construire mai rafinate și complexe.

De ce avem nevoie:

200 g. de făină
300 g. de sare fină
1 pahar de apăă

 

Cum facem:

Vărsați într-un vas sarea fină și făina; adăugați, puțin câte puțin, circa un pahar de apă; amestecați până obțineți un aluat foarte compact.

 

Colorăm aluatul sărat:

Împărțiți aluatul în atâtea părți câte culori vreți să utilizați (țineți cont și de cantitatea de aluat pentru fiecare culoare).

Acum începeți să colorați aluatul. Așa cum se arată în imagine, faceți o gropiță în aluat și puneți în ea culoare. Se pot cumpăra culori gata confecționate sau puteți utiliza culorile roșu, albastru și galben pentru a obține alte culori. Este bine să țineți cont că în mod normal culorile mai închise (albastru, roșu, etc.) vor rezulta mai deschise deoarece aluatul este alb. Amestecați bucata de aluat.

Repetați operația de mai multe ori până când obțineți o culoare uniformă. Acum aluatul este gata pentru a fi modelat.

Utilizați aluat sărat colorat pentru părțile care vor trebui să alcătuiască personajul sau peisajul, apoi umeziți-le pentru a ușura asamblarea și în fine uniți diferitele părți.

Aranjați totul pe o tavă (e mai bine dacă așezați pe hârtie pergament) și introduceți în cuptorul încălzit la 130°. Țineți în cuptor până când aluatul se va întări complet. Timpul de coacere depinde de mărimea figurilor.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire