RESURSE 

Colectorul de articole

VIAȚA, O TELENOVELĂ?

Îmi amintesc că-n urmă cu câțiva ani, în parohia noastră programul repetițiilor pentru cor a fost modificat în funcție de ora de difuzare a unei telenovele. Anul acesta, mergând la sfințirea caselor am observat că s-au înmulțit televizoarele în casele oamenilor. Când am întrebat: "de ce?" mi s-a spus că în felul acesta membrii familiei pot urmări nestingheriți programele care le sunt pe plac, fără certuri între soție, care vrea telenovela, copiii care vor "Atomic" și soț, care vrea un pic de știri și fotbal cât cuprinde.

Am făcut chiar și un studiu despre "fenomenul" telenovele, pe baza unui chestionar, și ce-am aflat? Telenovela cea mai urmărită în prezent este: Valentina, grăsuța mea frumoasă, iar 80% dintre intervievate au urmărit constant telenovele în ultimii trei ani. Ele dedică de altfel peste trei ore pe zi acestui lucru.

Ce este telenovela?

Un serial de televiziune sau radio, în sute și chiar mii de episoade, în care se povestește viața mai multor familii ale căror destine se intersectează într-o țesătură greu de deslușit, cu încurcături teribile și răsturnări de situații, pericole, suspence afectiv și mult, mult sentimentalism.

Vă amintiți cât succes a avut pe timpul lui Ceaușescu serialul Dallas? Regimul comunist l-a întrerupt la un moment dat, pentru că prezenta idealuri prea înalte pentru nivelul de trai din România, iar modelul de familie prezentat în film nu era cel potrivit doctrinei comuniste. La drept vorbind, modelul familiei Ewing nu se potrivea nici învățăturii creștine, după cum nici telenovelele nu fac casă bună cu idealul creștin.

Cum și când s-a născut telenovela?

Serialul fiction, melodramatic, s-a născut odată cu radioul comercial, în Statele Unite ale Americii. Prototipul dramei sociale a fost reprezentat de programe zilnice cu emisiuni de 15 minute fiecare (cele de la televiziune de 30 minute) transmise în prima parte a după-amiezei, când publicul principal era format din casnice. Aceste programe au fost numite soap opera (opera de săpun) pentru că erau sponsorizate de marile societăți americane producătoare de săpun și detergenți. De exemplu, mult cunoscutul Procter & Gambel prezent și astăzi în reclamele de televiziune era, în 1935, dominatorul pieței publicitare rediofonice din Statele Unite.

Prima soap opera se numea Painted Dreams (Vise pictate), având ca autoare o învățătoare - Irna Philipps. Aceasta a fost difuzată în 1930.

De ce au femeile "lipici" la telenovele?

În primul rând, pentru că de cele mai multe ori le este prezentat un model de femeie puternică, de succes și independentă. Aceasta provoacă admirație și determină publicul să se identifice cu ea. Este tipul de femeie pe care multe casnice ar vrea să-l imite, dar nu pot pentru că trăiesc, în general, într-un mediu familial patriarhal în care bărbatul este cel care domină, iar femeia trebuie să asculte.

Telenovelele prezinte elemente de suspans și provoacă fanilor o serie de experiențe emotive, care devin după un timp nevoi tiranice, crează dependență. Se ajunge astfel la organizarea propriei vieți în funcție de orarul difuzării telenovelelor.

Multe dintre comentariile sau dialogurile din telenovele sunt însușite de femeile care le urmăresc. Nu doar replicile, ci și eroii din telenovele atrag prin felul lor de a fi: patetici, sensibili față de femei, care vor să trăiască pentru dragoste, nu pentru bani sau pentru carieră. Ca și personajele feminine din telenovele, telespectatoarele fug de bărbații răi și "macho", preferându-i pe cei buni, cu care ar vrea să semene partenerul de viață.

Este rău să te uiți la telenovele?

Telenovela nu este rea în sine, dependența de aceasta este periculoasă. La început, în țările din America Latină, telenovela a fost folosită în scop educațional, în programe de alfabetizarea, planificarea familială sau pentru a combate abuzul femeilor și al copiilor în familii.

Astăzi, din păcate, s-a ajuns la o deviere de la sensul inițial, căzându-se într-un fel de "telenovelomanie", iar persoanele dependente de telenovele riscă să lase ca viața să treacă pe lângă ele în timp ce stau nedezlipite de "sticla colorată", trăind viața unor personaje fictive care nici măcar nu știu că tu, care plângi în fața ecranului, exiști. Pentru producătorii și eroii acestor seriale tu ești un număr din audiență care le mărește bugetul și faima. și, în timp ce tu încerci să uiți de propria-ți poveste luând zilnic o porție dintr-o istorie de viață care nu-ți aparține, în lumea ta se întâmplă evenimente cărora ar meritat să le dai cu adevărat atenție. Ajungi să te intereseze mai mult ce se întâmplă în Grăsuța mea frumoasă sau în Amor real și mai puțin sau deloc ce se întâmplă cu rudele, prietenii, colegii, vecinul sau vecina care locuiește alături de tine.

Cred că multe dintre simpatizantele telenovelelor au problemele lor greu de rezolvat și că, sub pretextul că se odihnesc uitându-se la câte un serial, de fapt se refugiază într-o lume iluzorie în care, pentru 45 de minute, uită de probleme sau caută rezolvare la necazurile lor. Din păcate nu este o soluție, pentru că "socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din telenovelă", de aceea îngăduiți-mi să vă rog: Nu vă risipiți în istorii fictive, fiți eroinele propriilor voastre povești de viață, pe care nici un regizor nu ar putea fi atât de iscusit încât să le aducă pe ecran și știți de ce? Pentru că istoriile dumneavoastră sunt viață adevărată, nu baloane de săpun!

Pr. Liviu Bălășcuți
Actualitatea creștină, ianuarie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire