RESURSE 

Colectorul de articole

Meditație: Copilăria lui Adam

Adam nu-și amintește nimic din copilărie. Nici de chipul mamei nu știe nimic. N-a rostit niciodată cuvântul "mamă" și mâinile ei nu l-au mângâiat. Știe doar de Eva care l-a însoțit din tinerețe și care i-a servit pomul plăcut la vedere în paradisul pierdut. N-a cerut sfat părinților săi pe cine să ia în căsătorie și niciodată n-a poftit femeia aproapelui său, căci altă femeie nu mai era în afară de Eva. A început viața fără copilărie, fără mamă, fără tată. Pentru el sunt prea ușor de înțeles cuvintele lui Cristos: "Nimănui să nu spuneți tată pe acest pământ, căci unul singur este tatăl vostru, cel din ceruri".

Adam nu și-a sărbătorit niciodată ziua de naștere, poate doar ziua creației. Despre el se poate spune "creat, iar nu născut", invers decât în Crez, cum spunem despre Cristos: "născut, iar nu creat".

Adam n-a avut copilărie. Totuși viața lui a început să se numere nu de la 20 de ani, cum părea când a fost creat, ci de la o zi, cum ne numărăm și noi zilele și anii. Spre deosebire de noi, el a început să meargă din prima zi. Și tot din prima zi a început să spună primele cuvinte, când a văzut un chip frumos alături de el: "Iată os din oasele mele și carne din carnea mea".

Nostalgia copilăriei se află în mulți dintre noi, nu însă și în mintea lui Adam. Ne amintim de anii de școală, de prima zi când ne-am așezat în bancă și-am răsfoit cărțile noi.

Copiii din Beslan însă nu vor să-și mai amintească de prima zi de școală. Unii au jurat că nu vor mai intra în acea școală. Teroriștii, care au ucis acolo sute de copii, i-au marcat pentru toată viața. Copiii au văzut chipuri strivite, oase și carne alături de ei, din frații lor sau chiar din trupul propriu. Ei vor să șteargă din memorie amintirea plină de spaimă. Cei care au murit au lăsat cărțile pentru alți copii. Să învețe alții ceea ce ei nu mai pot învăța. Oare copiii teroriștilor ce învață? Învață să fie și ei ca părinții lor, niște ucigași? Despre ei Cristos ar putea să spună: "Voi îl aveți de tată pe diavol, căci el de la început a fost ucigaș".

Dumnezeu nu l-a creat pe Adam copil, căci diavolul ar fi fost în stare să-l ucidă, văzându-l atât de mic și fără putere. Fiindcă n-a avut prilejul să-l găsească pe Adam copilaș pentru a-l ucide, acum el se răzbună și ucide pe urmașii lui. Acest lucru s-a întâmplat nu numai la Beslan; se întâmplă peste tot în lume. La noi în România, de la "revoluție" până în prezent au fost uciși vreo 14 milioane de copii înainte de a se naște. La noi sunt altfel de teroriști, neurmăriți de nimeni. Printre cei care se revoltă împotriva teroriștilor de la Beslan sunt și teroriști de-ai noștri. Ce fățărnicie! Fiecare oraș la noi e un Beslan. Tancurile însă nu înconjoară locurile unde se ucid copiii. Se merge în toată libertatea și se iese în toată libertatea. Televiziunea nu se năpustește asupra acestor locuri pentru a prezenta în direct uciderea copiilor. Jurnalele găsesc că nu e cazul să scrie despre așa ceva. Sau dacă cineva scrie, o face nu ca să acuze, ci doar ca o simplă statistică. Oare numai preoții trebuie să acuze aceste crime. În ceilalți oameni s-a șters din conștiință imperativul "Să nu ucizi"?

Adam n-a avut copilărie. Acum trebuie să spun că prea mulți nu mai au copilărie și nici anii de după copilărie. Cei maturi luptă împotriva copiilor. Ei înarmați până în dinți, iar copiii cu mâinile goale. Și acest război e declarat de multe națiuni ca fiind just.

Îmi pun întrebarea dacă nu cumva ar fi fost mai bine ca toți să fi fost creați fără copilărie, ca Adam. Dar Dumnezeu vrea să aibă în împărăția sa copii. "Dacă nu veți fi ca și copiii nu veți intra în împărăția cerurilor".

Pr. Eugen Budău
www.ercis.ro


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire