Colectorul de articole
Tatăl, ca membru al echipei
Creșterea unui copil poate fi de multe ori mai epuizantă decât o zi de lucru la o linie de producție sau o zi întreagă de discuții cu clienții. Dacă mama este acasă, până la venirea tatălui, ea și-a îndeplinit misiunea. Acum este rândul tatălui să preia atribuțiile.
Tatăl în familie
Lucrul în echipă presupune că partenerii au abilități și slăbiciuni, dar și răbdare. Este important ca părinții să acționeze ca o echipă, în mod special atunci când ambii lucrează. De multe ori tații nu-și dau seama cât de mult au nevoie de ei copii lor, mai ales dacă mama este tot timpul acasă. Poate credeți că, dacă copiii petrec atât de mult timp cu mama, voi nu mai contați pentru copii. Această părere este bineînțeles falsă. Petrece cât mai bine timpul cu copilul tău. Iar atunci când părintele nu poate să petreacă cu copilul său atâta timp cât și-ar dori, este importantă calitatea timpului petrecut.
Tatăl ca profesor
Fiecare familie are propriile reguli, idei despre ceea ce este bine și despre cum trebuie să se comporte copilul. O familie poate considera amuzant când îl vede pe copil sărind pe canapeaua din sufragerie, o alta consideră sufrageria ca un teritoriu al adulților, unde este permisă doar comportarea ca un adult.
Mama și tata vin cu idei din propria lor copilărie și bineînțeles că vor fi și diferențe. Dezacordurile apar frecvent când se stabilește ce este lipsit de pericol. Copiii au nevoie să exploreze pentru a învăța, dar această aventură poate cauza lovituri. Un părinte poate considera că urcând și coborând scările, copilul exersează independența. Celălalt părinte este îngrijorat că s-ar putea să-și spargă capul. Este important să se găsească echilibrul între ceea ce este sigur, lipsit de pericol și ceea ce este stimulativ. Se poate cățăra în zone protejate și cu înălțimi mici.
Tatăl și mama trebuie să hotărască împreună care este echilibrul perfect în acest caz sau în alte cazuri. Împreună să stabilească reguli, să le schimbe sau să le revizuiască, pe măsură ce copilul crește și învață. Mai presus de toate, să-l încurajeze continuu. De asemenea este important ca, în fața copilului, ambii părinți să fie de acord.
Mama și tata sunt ilustrații vii ale felului în care un bărbat și o femeie se comportă fie ca indivizi fie ca și cuplu. Tatăl este primul și cel mai semnificativ bărbat pe care copilul îl întâlnește, el va învăța din ceea ce spui sau faci tu. Mai târziu își va face și el o idee proprie despre cum este un bărbat și un tată.
Exemplu: Tu și mama explicați copilului în vârstă de trei ani că este important să tratăm animalele cu bunătate și iubire. Dar să presupunem că un cățeluș murdărește covorul din sufragerie în mod repetat, la un moment dat va scoate din minți și-l loviți. Copilul va începe să creadă că un tratament dur este în regulă, cel puțin pentru "lucruri" ca pisicile și câinii. Dacă continui să tratezi animalul casei astfel, cu siguranță copilul va crește gândind că acesta este modul corect de a trata animalele.
Să vă amintiți în permanență: copilul învață din exemplu. Este mult mai important ceea ce face tata decât ceea ce spune. Este important să știe că părinții lui se iubesc și îl iubesc și pe el foarte mult. Pentru a învăța cum să arăți iubire și cum să fii iubit, părinții sunt principala sursă. Deci nu-ți fie teamă să arăți afecțiunea pentru familia ta, pentru soție, fii și fiice. Nu-ți fie teamă să arăți afecțiunea pentru fiica ta. Dacă nu-i arăți că ții la ea și că o găsești o persoană foarte atrăgătoare, ea va crede că nimeni nu o va găsi astfel, ceea ce mai târziu va genera unele probleme.
Cea mai bună cale de urmat este să te comporți natural. Tu ești cel mai bun judecător al propriilor sentimente. Dacă acestea te bulversează sau te îngrijorează vorbește cu cineva în care ai încredere, o persoană calificată. Amintește-ți că foarte rar copiii sunt afectați de prea multă iubire și afecțiune. Este bine pentru copil să vadă că părinții își exprimă emoțiile. Dezacordurile dintre tine și mamă trebuie clarificate în mod deschis. În acest fel copilul va învăța cum să rezolve problemele prin negociere.
Psiholog Jamina Leghezeu
Vita Catholica Banatus, mai-iunie 2004