RESURSE 

Colectorul de articole

Nu trageți în televizor!

Mai tare decât cuvântul

Cultura zilelor noastre este dominată de vizual, în ultimii ani impunându-se chiar o opoziție radicală între imagine și cuvânt. Imaginea este mai puternică decât cuvântul, deoarece acțiunea ochilor, care percep realitatea în armonie cu celelalte simțuri, ne introduce într-o extensie, omul reușind să vadă mai multe lucruri dintr-o singură privire. în schimb, cuvântul nu prezintă exact realitatea percepută, dar se pronunță în legătură cu aceasta. Nu este același lucru să citești într-un ziar despre război cu a privi lupta armată în direct, transmisă la televizor.

Imaginile din mintea omului

Odată intrate în psihicul nostru, imaginile nu mai ies și nu se mai șterg niciodată, acest fenomen fiind valabil atât pentru imaginile frumoase, cât și pentru cele urâte. și nu numai că rămân, dar pot chiar să ducă la efecte nedorite, care pot ajunge până la tulburări de comportament. Nu întâmplător, mulți dintre agresori și criminali acționează inspirați din scenariile unor filme violente pe care le-au vizionat. și nu întâmplător, copiii de vârstă școlară au început să aibă coșmaruri legate de război, potrivit unor recente cercetări legate de efectele psihologice ale războiului din Irak asupra copiilor.

Cum să-i protejăm pe copii?

Aceasta este întrebarea legitimă care, cu siguranță, preocupă pe mulți părinți care dau vina, în general, pe jurnaliștii "iresponsabili" pentru violența de la televizor. Dacă stăm bine să ne gândim, un jurnalist de televiziune nu poate abdica de la ilustrarea cu imagini a ceea ce povestește prin cuvinte. Dacă în reportaj se vorbește despre morți și răniți, reporterul trebuie să ilustreze ceea ce spune cu imagini potrivite, însă nu ar trebui să insiste asupra unor imagini terifiante. Din păcate, de multe ori, ziariștii aleg astfel de imagini nu atât pentru a ilustra adevărul, cât pentru a învinge concurența și a deveni lideri pe piața mass-media. în acest caz, este clară lipsa de profesionalism, de aceea se impune respectarea unor norme și instituirea unor comisii de control.

Bona mea, televizorul

Dacă cei mici au coșmaruri cu război, nu este numai vina telejurnalelor și, implicit, a jurnaliștilor. De multe ori, părinții îi încredințează pe copii televizorului, mai ales desenelor animate, crezând, poate, că sunt cele de pe vremea lor: Mihaela, Heidi, Sandy Bell. Câți dintre părinți au răbdarea și curiozitatea să privească împreună cu copiii lor desenele animate de astăzi? Samurai X, Spider-Man, Batman, Pokemon sunt reprezentări ale războiului, ale luptei dintre bine și rău, dar cu violență, arme sofisticate, limbi de foc, monștri. Oare câți dintre părinți au făcut inventarul jucăriilor războinice - tancuri, puști, mitraliere, rachete - pe care le-au cumpărat copiilor lor?

Antidotul

Psihologii spun că urâtul imaginilor nu poate fi șters din mintea omului, dar recomandă ca antidot imaginile frumoase: cu cât mai multe imagini frumoase, cu atât mai puține efecte ale celor urâte.

Copiii trăiesc de mici în "compania" războiului, ostilitatea fiind prezentă în imaginarul lor de foarte timpuriu. Televiziunea are, cu siguranță, o mare parte din vină, dar televizorul nu se deschide singur și copiii pot fi educați să se uite la televizor cu măsură și mai ales cu simț critic.

Există mereu posibi-litatea de a alege între a lăsa pe mâna copilului tău telecomanda și a-i citi o poveste, a-i sugera o lectură, a-l duce la un muzeu, într-un parc, a-i arăta partea frumoasă a vieții, a-l convinge că lumea nu poate fi cuprinsă într-o cutie cu ecran colorat.

Anca Mărtinaș (Actualitatea creștină, iunie 2004)
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire