RESURSE 

Colectorul de articole

THE PASSION OF THE CHRIST DE MEL GIBSON: O MĂRTURIE DE CREDINȚĂ

Pe data de 15 martie 2004, actorul Jim Caviezel, care a avut rolul principal în filmul The Passion of the Christ a lui Mel Gibson, a fost primit de către Sfântul Părinte. Seara, actorul a dorit să prezinte el însuși filmul întregii Curii Romane prezente in aula amfiteatrului Regina Apostolorum al Ateneului Pontifical. Am avut marea ocazie să văd acest film în avanpremieră și să stau de vorbă cu actorul Jim Caviezel la sfârșitul proiecției. A fost o experiența extraordinară pe care aș dori s-o împărtășesc în aceste câteva rânduri.

Pr. Claudiu Bărbuț

Jim Caviezel: "Interpretarea rolului lui Isus m-a ajutat să-l cunosc mai bine pe Mântuitorul"

"Nu m-am gândit niciodată de ce, când eram mic, îmi plăcea mult sportul, în mod special baschetul. Am crezut, până nu de mult, că voi ajunge un bun atlet. Când eram adolescent, în perioada căutărilor, m-am dus la tatăl meu și i-am spus: 'Cred că Domnul mă cheamă să fac un lucru deosebit în viață, însă nu descopăr încă ce anume trebuie să fac. Simt că mă cheamă, însă nu știu în ce direcție să merg'. Tatăl meu mi-a răspuns: 'Poate te cheamă să fi preot'. Anii care au urmat nu au confirmat cuvintele tatălui meu, însă crescând, părinții m-au ajutat să descopăr - în Biserica Romano-Catolică - darul credinței în Isus. Cu anii am descoperit și calități proprii, în mod special talentul de a interpreta. Am început să mă pregătesc pentru a fi actor, totul mergea fantastic, am crescut din toate punctele de vede și am ajuns la Hollywood unde... reputație, faimă și glorie (pământească).

Într-o zi primesc un telefon de la managerul lui Mel Gibson: 'Sunteți căutat de Gibson pentru a interpreta un rol în care este esențial să știți să faceți surf '. Am acceptat și m-am întâlnit cu Mel Gibson... În primele minute regizorul mi-a vorbit despre surf și apoi m-a întrebat daca eu cred în Dumnezeu și ce cred eu despre Pătimirea lui Cristos. Imediat mi-am dat seama ca surf-ul nu avea nici o legătură. Era numai un motiv. I-am răspuns: Vrei sa fac rolul lui Isus? El nu mi-a spus nimic și mi-a lăsat timp de gândire până a doua zi.

Primesc un telefon a doua zi de la el. 'Cine e?' 'Mel', răspunde. 'Mel și mai cum?' întreb. 'Mel... Cross'. 'În acest caz eu sunt Isus Cristos', am răspuns. Mel a început să-mi spună că acest rol este dificil, incomod, ca îmi pot ruina cariera de actor, că o sa fiu luat în râs de colegii mei actori de la Hollywood. A încercat să mă convingă să nu accept acest rol, însă am decis contrariul. Astfel am descoperit ca sporturile pe care le-am făcut, evoluția pe care am avut-o din punct de vedere uman și artistic au avut un anume scop: acela de a putea interpreta acest rol crucial din viața mea. Nu a fost ușor: chiar din punct de vedere fizic a fost un rol extenuant. Mi-am amintit că Mel îmi povestea că a avut momente dificile în viață, odată ajungând chiar în pragul sinuciderii, însă credința în Isus l-a salvat. Atunci a promis Domnului că va face un film pentru ca el, și poate și alții de lângă el, să poată prețui marele dar al Mântuirii."

 

Întâlnirea cu Jim Caviezel

- Acest film te-a ajutat să crești în credință? l-am întrebat pe Jim Caviezel la sfârșitul filmului. Iată ce mi-a răspuns:

- Da, și cred că foarte mult. Am avut o ocazie privilegiată de a mă apropia de cuvântul lui Isus, de a avea o comuniune specială cu El. Când am început filmările mi-am dat seama că fiecare minut însemnă o nouă șansă de a mă apropia de Mântuitorul. Am început să studiez latina și aramaica. Nu eram pregătit și știam că am nevoie de ajutorul Său ca să-l pot face cunoscut. Prietenii mei preoți m-au ajutat să înțeleg și să mă rog. Știam că nu aș fi putut să interpretez acest rol fără ajutorul lui Isus și al Mamei sale Sfinte. Intrarea în comuniune cu Dumnezeu m-a ajutat să trec bariere umane pe care nu credeam că sunt capabil să le depășesc: frigul până la congelare, biciuirea și oboseala fizică până la extenuare. În zilele în care am filmat momentul crucificării, a trebuit să rămân pe cruce ore întregi. Datorită frigului și a poziției, nu eram capabil să mănânc. Au fost zile în care m-am hrănit numai cu Trupul Domnului, dimineața, la Sfânta Liturghie. I-am cerut în acele momente, precum și în toate zilele cât au durat filmările, să mă ajute să-l comunic lumii pe El și nu pe mine ca protagonist.

- Astăzi a fost o zi specială pentru tine?

- Absolut. Dimineața am avut marea onoare de a-l întâlni pe Sfântul Părinte și de a-i mulțumi pentru tot ceea ce face. I-am mărturisit că pentru mine el a fost un model de curaj care mi-a dat forță în momentele dificile. Mă aflu în această aulă în fața multor cardinali, episcopi, preoți și călugărițe și sunt emoționat. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, pentru că v-ați oferit viața Domnului, pentru mărturia voastră de credință.

Voi sunteți eroii mei și veți rămâne astfel pentru totdeauna în sufletul meu. Rugați-vă pentru mine.

 

Filmul

În timp ce Jim Caviezel urca scările amfiteatrului, pe ecranul panoramic începea proiecția filmului. Umbra actorului proiectată pe ecran dispărea cu fiecare treaptă urcată, pentru a da spațiu unicului protagonist al acestui film: Isus Cristos. Muzica, atmosfera apăsătoare, imaginea Mântuitorului, suferința de pe fața sa ne-a proiectat în câteva secunde în realitatea din Getsemani. Ritmul imaginilor, puținele cuvinte rostite în limba aramaică ne-a predispus spre o profundă meditație. Fiecare detaliu devine un element important în realizarea simfoniei Mântuirii, știind bine noi toți că ultima parte a acestei simfonii nu este Crucea ci Învierea. Toate personajele trăiesc momentul patimii într-o continuă tensiune care se dovedește a fi benefică pentru unii, iar pentru alții un coșmar.

Maria, interpretată de actrița româncă de origine evreiască Maia Morgenstern, este tot timpul alături de fiul său pe drumul Calvarului. Ea reprezintă imaginea durerii dar și a bucuriei de a fi mamă. Gesturile sublime și pline de gingășie din copilăria și adolescența lui Isus cristalizează dragostea de mamă și forța credinței. Îmi amintesc cu plăcere de cuvintele lui Jim Caviezel care, aflând că sunt un preot din România mi-a spus: "Maia Morgenstern este și ea româncă. O femeie extraordinară și o actriță deosebită. A fost pentru mine un privilegiu să o cunosc și să pot interpreta Pătimirea lui Isus lângă o persoană din poporul lui Isus, dar dintr-o cultură a Europei răsăritene. A interpretat sublim rolul Mariei." Maria Magdalena, interpretată de Monica Belluci, participă alături de Mama lui Isus la drama Calvarului.

Titlul filmului ne arată intenția autorului de a se concentra mai mult asupra Pătimirii, asupra misterului Mântuirii noastre prin cruce, însă mesajul este clar: acela al vieții și speranței. Sângele prețios a lui Cristos vărsat în curtea lui Ponțiu Pilat la biciuire, pe drumul Calvarului și pe Cruce, este prețul mântuirii noastre. Giulgiul în care era înfășurat Mântuitorul se golește și trupul său se ridică de la pământ pentru a lua locul la dreapta Tatălui. Iar fețele tuturor celor care au sperat în El se înseninează, se umplu de lumină, de pace și de viață.

 

Concluzie

"The Passion of the Christ" vizionat cu ochii credinței te pătrunde în profundul sufletului, te face să conștientizezi marele dar al mântuirii dat nouă prin Cristos, stimulându-te să meditezi asupra vieții tale, asupra lucrurilor realizate până acum și a celor pe care trebuie să le înfăptuiești, în lumina marelui dar al credinței primite la botez. Este o ocazie care ni se oferă și prin care noi putem să ne apropiem mai mult de realitatea credinței noastre, ocazie la care noi putem să răspundem cu un act de credință, făcând viața noastră asemeni cu cea a lui Cristos.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire