RESURSE 

Colectorul de articole

CUGETĂRI DESPRE POST ȘI DESPRE SPIRITUALITATEA CRUCII

"Cum bine spunea Socrate, nu l-aș admira pe acela care este mândru de multele sale bogății dacă nu aș vedea mai întâi cum știe să le folosească." (Sfântul Vasile, Discurs către tineri)

"Sălașul carității este umilința" (Sfântul Augustin, Despre feciorie, 51)

"Acela care mult îl va iubi va vedea că mult poate pătimi pentru El, acela care puțin îl va iubi puțin va putea. Cred, în sufletul meu, că puterea de a purta o cruce - mare sau mică - se măsoară prin iubire." (Sfânta Tereza din Avila, Calea desăvârșirii)

"Să nu-l rugăm pe Dumnezeu ca sufletul nostru să odihnească aiurea, să nu alergăm după altă viață pe lumea aceasta, ci să muncim în spiritul Crucii Domnului. Cu toate că nu știu dacă e bine spus 'muncă' atunci când e vorba despre spiritul Crucii Domnului. Și nu știu dacă e bine spus 'muncă' atunci când e vorba despre spiritul Crucii, pentru că mie îmi pare odihnă pe un pat înflorit și plin de trandafiri". (Sfântul Ioan din Avila, Scrisoare)

"Crucea vine de la Dumnezeu; nu trebuie să o contemplăm fără sens, ci adaptându-ne ei, ca și cum am avea de-a face cu o persoană care trebuie să trăiască mereu alături de noi; să nu ne oprim cumpănirea gândului, ci să înaintăm liniștiți, primind lucrurile cu simplitate, fără prea multe judecăți, luându-le ca din mâna lui Dumnezeu." (Sfântul Francisc de Sales, Epistolar)

"În două feluri putem duce Crucea Domnului: chinuindu-ne trupul cu abstinență sau, din milă față de aproapele, considerând ale noastre nevoile lui. Cel care compătimește la povara altuia poartă crucea în inima sa." (Sfântul Grigore cel Mare, Omilia 37 despre Evanghelii)

"Să ne jertfim în fiecare zi propria persoană și prin orice facem să imităm patima lui Cristos cu propriile noastre suferințe, să-i cinstim sângele cu propriul nostru sânge, să pășim fără tăgadă pe drumul suitor al Crucii. Dacă vrei să-l imiți pe Simon din Cirene, ia crucea și urmează-l pe Domnul". (Sfântul Grigore din Nazianz, Dizertație)

Selecție de Francisco Fernández Carvajal.
Traducere din limba spaniolă: Marina Fara.

Actualitatea creștină, martie 2004 (ARCB.ro)
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire