RESURSE 

Colectorul de articole

"DUPĂ CHIPUL SĂU I-A CREAT; BĂRBAT ȘI FEMEIE I-A CREAT..."

"Și a zis Dumnezeu: 'Să facem om după chipul și asemănarea Noastră...'. Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie.... Și Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: 'Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți...'. Și a privit Dumnezeu toate câte a făcut și iată erau foarte bune." (Gen 1, 26-31)

Bărbatul și femeia nu au fost creați la voia întâmplării, ci cu înțelepciune divină. Dumnezeu a creat bărbatul și femeia pentru a-i coopta în planul său de creație, pentru a-i face colaboratori la opera Sa. De la început, femeia și bărbatul au fost creați unul pentru celălalt ("Nu e bine ca omul să fie singur"), diferiți dar egali în demnitate, și complementari. Creându-i bărbat și femeie, Dumnezeu sădește în natura lor și vocația la căsătorie. Deci, autorul căsătoriei nu este omul, ci Dumnezeu: Comunitatea intimă de viață și de iubire conjugală a fost întemeiată de Creator și înzestrată de El cu legi proprii. Dumnezeu însuși este Autorul Căsătoriei (Gaudium et spes, 48).

În Cartea Genezei ni se spune că și la sfârșitul celei de-a șasea zile, zi în care a fost creat omul, Dumnezeu își privește rodul muncii și concluzionează: "...toate erau foarte bune". Tot ceea ce creează Dumnezeu în Univers este foarte bun, dar vine omul nemulțumit de ordinea firească stabilită de Creator și aduce câteva "amendamente" care, crede el, îl avantajează. Sau, și mai rău, nu mai ține deloc seama de această ordine. Și astfel, anormalul devine normal și nu mai deranjează pe nimeni.

Și totuși deranjează când afli că uniunile dintre homosexuali sunt recunoscute drept căsătorii. Și te superi și mai tare când vezi că membrii unui astfel de cuplu pot fi "mamă și tată". Imaginile de la oficierea așa-ziselor căsătorii dintre homosexuali aduceau în prim plan doi proaspăt căsătoriți (doi bărbați), fiecare dintre ei având în brațe câte un bebeluș. Este o atitudine strigătoare la cer! Cum poate un copil pentru care dragostea de mamă este la fel de trebuincioasă ca aerul pe care-l respiră, să trăiască și să se dezvolte normal într-o astfel de familie?! Cum poate societatea mileniului al III-lea, care se bucură de cele mai avansate și sofisticate descoperiri ale tehnicii, să privească indiferent sau să accepte astfel de anomalii, astfel de gesturi care sunt împotriva naturii umane și devieri de la ordinea firească a lucrurilor?

Copilul este rodul iubirii dintre soț și soție, este rezultatul dăruirii reciproce a bărbatului și a femeii. Dumnezeu a binecuvântat prima familie umană, pe Adam și Eva, cu aceste cuvinte: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul". De aceea, numai căsătoria sacramentală dintre bărbat și femeie oferă spațiul potrivit nașterii și creșterii copiilor: " în sânul familiei, părinții sunt pentru copiii lor, prin cuvânt și exemplu, primii vestitori ai credinței... Căminul este, astfel, prima școală de viață creștină...". (CBC)

Homosexualitatea presupune o atracție anormală către o persoană de același sex. Tendințele și actele homosexuale sunt nenaturale și dezordonate. Homosexualitatea, stimularea și practicarea acestor tendințe au fost întotdeauna considerate o dezordine imputabilă: "De se va culca cineva cu bărbat ca și cu o femeie, amândoi au făcut nelegiuire și să fie omorâți, că sângele lor asupra lor este" (Lev.20,13).

Homosexualitatea este un fenomen a cărui existență nu poate fi ignorată și nici nu poate fi aprobată. Nu judecăm pe nimeni și nu criticăm, pentru că nu este nici dorința nici scopul nostru. Ne gândim doar încotro se îndreaptă omenirea dacă o deviație sexuală este ridicată la rang de căsătorie? Ne întrebăm care este viitorul copiilor noștri într-o societate care sfidează ordinea lăsată de Dumnezeu? Ne întrebăm ce se va alege de societatea care denaturează imaginea familiei, celula originară a oricărei societăți? La noi nu se oficiază și nu se recunosc drept căsătorii uniunile dintre homosexuali. Dar dacă acceptarea țării noastre în diferite organisme internaționale va depinde de aprobarea unei legi favorabile acestui fenomen, cine știe...?

Ceea ce rămâne de făcut în fața acestei anomalii care tinde să devină stare de normalitate este să dăm exemple. Exemple de familii creștine cu viață creștină. Exemple de trăire autentică a căsătoriei și a vieții de familie, așa cum a fost orânduită de Dumnezeu. Exemple de bărbați și femei care au descoperit prin căsătorie și familie vocația lor umană și creștină, dimensiunea "omului interior".

Cristina Șoican

Actualitatea creștină, martie 2004 (ARCB.ro)
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire