RESURSE 

Colectorul de articole

BLESTEMATELE DE DROGURI, ELE TE-AU DISTRUS

"Folosirea drogurilor aduce daune foarte grave sănătății și vieții umane. În afara indicațiilor strict terapeutice, constituie o greșeală gravă. Producerea clandestină și traficul de droguri sunt practici scandaloase; ele sunt o cooperare directă, prin incitare, la practici care contravin în mod grav legii morale". (Catehismul Bisericii Catolice, 2291)

În după-amiaza aceea liniștită de decembrie nu mă gândeam că o plimbare prin parc avea să mă facă să fiu martora unei scene dureroase și, din nefericire, atât de ancorată în realitatea românească. Pe o bancă, într-o zonă destul de circulată, zăcea un bărbat a cărui vârstă era greu de apreciat. În treacăt, m-am uitat la fața lui schimonosită de suferință. Poate că această imagine nu m-ar fi surprins foarte tare, pentru că în jurul nostru întâlnim destul de des oameni bolnavi și fără adăpost, dar mi-a atras atenția o femeie căruntă care stătea lângă bancă și-l implora pe cel întins să-și revină, să facă un efort să se ridice în picioare. Comentariile binevoitoare ale trecătorilor lăsau impresia că cel de pe bancă este un alcoolic care nu reușește să se trezească după o noapte de beție. Dar realitatea era alta. "Chemați o Salvare!", s-a auzit timid glasul femeii care nu îndrăznea să-i deranjeze pe ceilalți. Dar cine să țină seama rugămintea ei ? Cine să cheme Salvarea pentru un om beat? Trecătorii priveau. Unii cu dispreț, alții zâmbind ironic. însă ce a urmat a arătat tuturor că nu era loc nici de dispreț, nici de ironie. Femeia s-a aplecat spre cel întins pe bancă gesturile ei lăsau să se înțeleagă că nu poate să-l ajute în nici un fel. "Blestematele de drogurile, ele te-au distrus!". Strigătul acela plin de durere mocnită vorbea limpede despre motivul suferinței celor doi.

După mai mult timp o Salvare s-a oprit la intrarea în parc. La întoarcere am ales același drum. Banca care fusese martora acelei suferințe era goală. Poate că epilogul acestei întâmplări a fost unul dramatic sau poate unul fericit. Asta a depins de puterea celui încătușat, de voința și de dorința lui de a fi din nou liber, de susținerea și ajutorul pe care le-a primit de la cei din jur.

Ne convine sau nu, trebuie să recunoaștem că drogurile sunt o provocare tot mai puternică cu care se confruntă societatea noastră. Efectele acestui flagel, așa cum a fost numită dependența de droguri, îl transformă într-un fenomen îngrijorător care afectează toate categoriile sociale și toate vârstele, dar mai ales pe tineri. Este un rău care distruge vieți și aduce multă suferință.

Totdeauna omul a încercat să-și aline suferința sau să-și diminueze starea de disconfort apelând la diferite mijloace. Drogurile modifică imaginea asupra realității înconjurătoare, fac să dispară - cel puțin așa lasă impresia - durerea fizică sau suferința psihică, iar cel care le folosește are iluzia că trăiește o continuă reverie. Acesta ar fi unul dintre motivele care duc la folosirea drogurilor. Teribilismul, curiozitatea, dorința de a încerca senzații necunoscute, lipsa unor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, așa-numitul efect de turmă (dacă ei fac, trebuie să fac și eu), tentația fructului oprit teama de a nu fi exclus din grup - toate acestea duc la creșterea disponibilității de experimentare a drogurilor.

Sondajele pe marginea acestei probleme arată că în ultima perioadă consumul de droguri afectează îngrijorător foarte mulți tineri cu vârste din ce în ce mai mici. Adolescența este perioada în care trebuie să se facă anumite alegeri. Dar este și vârsta instabilității afective și a dorinței de independență, de aceea o alegere greșită care nu ia în calcul și consecințele negative poate afecta viitorul adult pentru tot restul vieții.

Mulți dintre tinerii care consumă droguri și au început pentru a nu se lăsa mai prejos față de prieteni sau colegi cred că ei sunt mai puternici și pot renunța oricând. Dar mărturiile celor care au trecut prin astfel de experiențe arată că nu e chiar așa. Cel care începe să se drogheze, devine dependent fără să-și dea seama. Persoana dependenta vede ca pe ceva imposibil renunțarea la substanța toxica cu care s-a obișnuit și a carei lipsa îi produce o suferința fizica și/sau psihica chinuitoare. Se trezește că starea de normalitate nu mai este cea pe care vrea s-o trăiască. Trebuie să-și procure marfa indiferent prin ce mijloace. Atunci începe să fure, să vândă lucruri personale sau care aparțin familie sau chiar să comită fapte periculoase și grave. Tânjește după acea falsă stare de bine pe care i-o dă elixirul letal. și cade tot mai adânc în abisul drogurilor.

Foarte mulți dintre tinerii care se droghează provin din familii înstărite, unde li s-a oferit tot confortul, nelipsindu-le niciodată nimic. Nimic din punct de vedere material. Pentru că părinții, acaparați probabil de mecanisul procurării banilor, au crezut că este suficient ca fiii lor să aibă întotdeauna buzunarul și frigiderul plin. Moștenire insuficientă pentru viață!

Tocmai pentru că adolescența este vârsta la care dialogul devine tot mai dificil, iar autoritatea este negată sau refuzată, părinții trebuie să găsească noi modalități pentru a fi cât mai prezenți în viața fiilor lor, cât mai mult cu putință. Trebuie să aibă multă răbdare, să îmbogățească dialogul cu copiii lor, să știe să asculte și să poată explica pericolele la care se expun cei care recurg la droguri. Trebuie să-i ajute să înțeleagă că problema drogurilor reprezintă un pericol real și nu trebuie tratată cu superficialitate, să-i ajute ajute să ia decizii corecte pentru sănătatea și viața lor. Chiar dacă grija bunăstării materiale îi preocupă și le răpește mult prea mut timp, atitudinea de abandon din partea părinților este o greșeală ale cărei consecințe le vor resimți alături de fiii lor. Pentru a-i ajuta pe copii să nu cadă în capcana morții albe, părinții trebuie să cunoască cu orice preț regulile acestui joc, pentru că lumea drogurilor este crudă și necruțătoare!

Este mult mai ușor să previi decât să tratezi! și lucrul acesta este valabil și, sau cu atât mai mult, în cazul drogurior. De aceea este indicat să se evite începerea consumului de droguri. și acest lucru depinde de fiecare în parte, de puterea, de voința și de anturajul lui, dar și de atenția pe care i-o acordă familia.

Cristina Soican

Actualitatea creștină, februarie 2004 (ARCB.ro)
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire