RECENZII 

Recenzii filme

Riddick - Bătălia începe (2004)
The Chronicles of Riddick (Pitch Black 2)

Regia:David N. Twohy
Roluri principale:Vin Diesel
Gen:Acțiune, SF, Thriller
Durata:115
Rating:A-II (AP-13)
Producător:Universal Pictures
Premiera în România:24.09.2004
Sit oficial:
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

În anul 2000, înainte de a deveni o vedetă, Vin Diesel a făcut un mic și intrigant film sf, numit "Pitch Black", care a devenit de mare interes după ce a apărut pe DVD. "Riddick - Bătălia începe" (Universal Pictures) este continuarea acelui film, dar acum cu un buget uriaș și cu numeroase efecte speciale. Nu este genul de continuare ce îți solicită să fi văzut prima parte; și probabil vor urma și partea a treia, și a patra, transformând seria într-un blockbuster.

Diesel îl interpretează pe Riddick, anti-eroul, un rebel ce se află de cinci ani pe o planetă din sistemul Taurus. Ajuns pe Helion, el descoperă că oamenii de aici, numiți elementali, sunt în pericol de a dispărea din cauza războinicilor Necromongeri, conduși de despoticul Lord Marshal (Colm Feore). Acesta din urmă este hotărât să cucerească planeta, și nu numai, având ca deviză: "cine nu-i cu noi este împotriva noastră și deci trebuie distrus". Cea care îl face pe Riddick să i se opună lui Marshal este ambasadoarea elemental Aereon. Ea îi amintește lui Riddick că, datorită originii lui, el este singurul capabil de a-l ucide pe aparent atotputernicul Marshal. În film mai apar ca personaje importante Kyra (Alexa Davalos), partenera feminină a lui Riddick, pe care acesta a salvat-o mai demult, și acum o revede pentru prima oară după mulți ani; mai sunt apoi comandantul Vaako (Karl Urban), fidel lui Marshal, și soția lui ambițioasă (Thandie Newton), care îl vrea pe Vaako avansat cu orice preț.

În toată densitatea de comploturi și secvențe de acțiune, scenariul are mari găuri, minusuri. Pare că atenția regizorului a fost captată prea mult de scenele de acțiune și de efectele speciale copleșitoare. Personajele, din păcate, sunt lăsate nedezvoltate. Producția filmului este însă uimitoare, grandioasă. Narațiunea nu excelează, așa că spectatorul se poate pierde, în sensul bun al cuvântului, în admirarea decorurilor, a cadrelor intergalactice, cu lumi de gheață noaptea, și de foc ziua (șase luni s-a lucrat, pentru un decor la scara 1:1). Trei locații importante au trebuit realizate: mediul Necro cu nava mamă Bazilica; planeta Crematoria, un iad cu temperaturi de + 700 grade ziua si - 300 grade noaptea și cu închisoarea Slam; și planeta Helion, căminul civilizației avansate a elementalilor. Violența nu este foarte deranjantă, fiind fără vărsări de sânge care să oripileze. Pentru audiența vizată, și anume cea a tinerilor de sex masculin, filmul are șanse să devină un favorit, propulsându-l și mai mult pe Diesel.

Datorită violențelor stilizate repetate și folosirii unor expresii mai dure, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-II - adică pentru adulți și adolescenți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis celor sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire