RECENZII 

Recenzii filme

Cum scăpăm de coana mare? (2004)
The Ladykillers

Regia:Joel Coen
Roluri principale:Tom Hanks
Gen:Comedie
Durata:104
Rating:A-III (R)
Producător:Touchstone Pictures
Premiera în România:16.07.2004
Sit oficial:http://ladykillers.movies.go.com/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

O trupă de escroci își găsesc nașul într-o bătrână negresă în "Cum scăpăm de Coana Mare?", un remake al comediei britanice din 1955 ce îi avea ca actori principali pe Alec Guinness și Peter Sellers. Filmul îi are ca scenariști și regizori pe celebrii frați Joel și Ethan Coen, care mută povestea din Londra undeva în Mississippi. Purtând amprenta inconfundabilă a fraților Coen, cu umorul lor negru, filmul nu se numără totuși printre cele mai bune realizări a lor.

Tom Hanks este în acest film Goldthwait Higginson Dorr (cu aspect de E.A. Poe sau de Al. I. Cuza, cum se scria într-o recenzie din Libertatea), un profesor șarlatan, expert în latină și în greaca veche. El bate la ușa lui Marva Munson (Irma P. Hall), o văduvă baptistă nu prea dornică de vorbă și nici fană a muzicii hip-hop la care o supun vecinii prin radio. G.H.D. închiriază o cameră de la Marva, insistând pentru cea din subsol. El îi spune gazdei că este "un bărbat liniștit, și totuși nu tocmai liniștit". Vi-l amintiți în Forest Gump când spunea că "Viața este ca o cutie de ciocolată; niciodată nu știi ce vei găsi înăuntru"? Așa se întâmplă și aici, G.H.D. aducându-i Marvei în casă patru din "prietenii" săi, pentru a repeta "muzică bisericească", afirmă el.

După cum se va dovedi, singura melodie de care sunt interesați aceștia este ritmul târnăcoapelor, căci ei se folosesc de pivniță ca și cartier de bază al operațiunii lor de săpare a unui tunel spre un seif al unui casino din apropiere, ce este doldora de bani. G.M.D. este secondat de Gawain (Marlon Wayans), omul din interior, care lucrează la cazino; expertul în demolări Pancake (J.K. Simmons); nătângul musculos Lump (Ryan Hurst); și tăcutul dar mortaul General (Tzi Ma), un fost ofițer sud-vietnamez , priceput în săpatul pe sub pământ. Filmul petrece atâta timp în introducerea cadrului, a personajelor, încât execuția jafului pare o clipire de ochi. Povestea revine pe făgaș atunci când Marva descoperă complotul și amenință că va chema poliția dacă hoții nu înapoiază creștinește ceea ce au furat.

Din acest moment comedia navighează în ape întunecate, gașca lui G.M.D. hotărând să o ucidă pe "coana mare", după cum ne spune și titlul. Fiecare încercare eșuată de a o trimite pe lumea cealaltă conduce la o serie de poante. Hanks joacă perfect rolul de ticălos cu figură de onorabil. Hall nemuritoarea este de asemenea bine aleasă. Din păcate mare parte din dialog conține vulgarități ne-necesare. Sunt folosite apoi motive de umor nu întotdeauna potrivite. Filmul este amestecat din punct de vedere moral. Dacă este să găsim ceva bun atunci este decizia Marvei. G.M.D. încearcă să o mituiască, apelând la sensibilitățile ei pioase, explicându-i că banii au fost furați dintr-un cazino "păcătos", acum putând fi folosiți pentru a face bine. Bătrâna negresă, ce obișnuiește să se consulte cu soțul său, mort dar prezent în casă printr-un tablou de pe perete, depășește tentațiile și afirmă la final: "Este hoție. Pur și simplu este greșit." Ca și Mississippi, filmul este plin de întorsături neașteptate și inteligente, dar curge lent.

Datorită unor scene de violență, umorului negru cu aluzii sexuale, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu R - adică acces restricționat.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire