RECENZII 

Recenzii filme

Fete rele (2004)
Mean Girls

Regia:Mark S. Waters
Roluri principale:Lindsay Lohan, Rachel McAdams
Gen:Comedie
Durata:97
Rating:A-III (AP-13)
Producător:Paramount Pictures
Premiera în România:23.07.2004
Sit oficial:
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

În filmul "Mean Girls" (Fete rele), regizorul Mark Waters face din nou echipă cu Lindsay Lohan, interpreta rolului principal din "Vinerea trăznită", pentru a realiza un film în care prezintă valurile psihologice perfide prin care trebuie să vâslească multe fete de liceu de astăzi. Dar, în ciuda fațadei spumoase, filmul este presărat cu recomandări sexuale, incluzând o scenă în care la ora de educație pentru sănătate li se împart elevilor prezervative, ceea ce îl face nepotrivit pentru audiența formată din adolescenți și tineri pe care pare că vrea să o atragă.

Personajul interpretat de Lohan este Cady Heron, "fata nouă" care, până la 15 ani, a fost educată acasă de către părinții ei zoologi (Neil Flynn și Ana Gasteyer), în savana africană. Deși inteligentă, ea e destul de stângace când vine vorba de relații sociale. Dacă acest lucru nu le ridică mari probleme părinților ei cât timp stau în Africa, situația se schimbă atunci când se decid să se mute în Chicago și să o înscrie pe Cady la un liceu adevărat, unde viața este mult mai feroce decât orice ar avea de oferit continentul african.

În prima ei zi de școală, Cady, disperată să își facă prieteni, se alătură la două personaje neadaptate social: Janis (Lizzy Caplan), despre care se zvonește că ar fi lesbiană - deși zvonurile se dovedesc în final a fi false -, și sclipitorul Damian (Daniel Franzese) care - nu e nevoie de zvonuri - este homosexual. Datorită înfățișării ei, Cady își câștigă și privilegiul de a lua masa cu "clasa conducătoare" din punct de vedere al frumuseții, condusă de Regina (Rachel McAdams), care le are alături pe îngâmfatele și lingușitoarele Lacey Chabert și Amanda Seyfried. Deși nu dorește cu adevărat să fie cooptată în grupul siluetelor, Cady este convinsă de Janis să se infiltreze în rândurile lor și să culeagă suficiente bârfe pentru a le detrona. Cady își împlinește cu succes misiunea ei sub acoperire, dar pentru a câștiga popularitate ajunge să își rănească prietenii. Ea ajunge și să se îndrăgostească de Aaron (Jonathan Bennett), fostul prieten al Reginei, alegându-se din partea acesteia cu o lecție despre trădare.

"Fete rele" folosește ironia pentru a comenta regulile sociale nescrise și obiceiurile tribale ale adolescenților care guvernează ierarhiile din liceele de astăzi. Filmul conține câteva secvențe amuzante în care Cady cea crescută în Africa îi vede pe colegii ei prin prisma vieții în sălbăticie - de exemplu, o fântână arteziană dintr-un centru comercial aglomerat devine un loc de unde se adapă animalele, iar tinerii care se adună în jurul ei se poartă corespunzător, asemenea animalelor. O scenă în care este vorba despre sora mai mică a Reginei aduce un argument subtil dar puternic împotriva folosirii televizorului pe post de dădacă.

"Fete rele" pare să promoveze un mesaj pozitiv despre stima de sine și despre toleranță, inclusiv prin câteva predici siropoase de la final. Din păcate, totuși, mult din ceea ce se propovăduiește sunt doar vorbe, deoarece deschiderea, manifestată față de anumite grupuri - supraponderalii, homosexualii etc. -, lipsește față de altele, cum ar fi creștinii evanghelici și aceia care consideră că abstinența este o opțiune validă pentru adolescenți.

Datorită limbajului și umorului necizelat repetate, unor referințe la droguri și la consumul de băuturi alcoolice de către minori, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, filmul fiind interzis pentru copiii sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire