RECENZII 

Recenzii filme

Hidalgo și oceanul de foc (2003)
Hidalgo

Regia:Joe Johnston
Roluri principale:Viggo Mortensen, Omar Sharif
Gen:Aventuri, Dramă
Durata:138
Rating:A-II (AP-13)
Producător:Walt Disney Pictures
Premiera în România:21.05.2004
Sit oficial:http://hidalgo.movies.go.com/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Un cowboy apăsat de vină încearcă să își întreacă trecutul atunci când acceptă să participe la o cursă de trei mii de mile de-a lungul deșertului arab în filmul bazat pe fapte reale "Hidalgo și oceanul de foc". În parte film de acțiune și de aventură, în parte o parabolă a răscumpărării, producția regizorului Joe Johnston oferă o narațiune solidă pe un fundal vizual impresionant, o poveste despre prietenie, iertare, soartă și spiritul dârz al omului.

După ce a fost încoronat rege în trilogia "Stăpânul Inelelor" a lui Peter Jackson, Viggo Mortensen a ales acum laurii mai puțin regali ai lui Frank T. Hopkins, un călăreț cu origini amestecate: pe jumătate caucazian, pe jumătate nativ american. Croit din aceeași pânză ca și căpitanul interpretat de Tom Cruise din "Ultimul Samurai", Hopkins este bântuit de un trecut în care a fost complice la masacrarea autorizată de guvern a indienilor sioux în 1890. Tot asemeni personajului interpretat de Cruise, Hopkins devine un bețiv ce circulă cu un spectacol și dă mărturie despre luptele la care a luat parte. Reputația lui de cel mai rezistent călăreț din istorie îi atrage atenția unui șeic beduin (Omar Sharif), care, printr-un emisar, îl provoacă pe Hopkins să participe la "Oceanul de foc", o cursă prin deșert care anual ia viețile la cei mai mulți dintre concurenți. Inclusiv cei trei fii ai șeicului au murit în această cursă. Hopkins primește provocarea, fără să știe ce îl așteaptă, sperând să aducă acasă premiul pus în joc de șeic.

Ajuns în Arabia, americanul dă de nisipul fierbinte și de recii călăreți beduini, care văd în prezența străinului un afront adus tradițiilor pe care ei le respectă de generații. Și calul îi este luat în râs: face parte dintr-o anumită rasă de poney, dar și cu strămoși mustangi, fără a fi însă la înălțimea cailor pur-sânge arabi. Dar miza nu este doar mândria și onoarea, concursul devenind o adevărată luptă pentru supraviețuire în fața furtunilor de nisip, invaziilor de lăcuste în dimensiuni biblice, căldurii ce îți fierbe creierii și mai ales mașinațiunilor lui Lady Davenport (Louise Lombard), care nu se oprește de la nimic pentru a se asigura că va învinge calul ei. De-a lungul drumului, Hopkins se împrietenește cu fiica șeicului cea care se îndepărtează de tradiția neamului ei, Jazira (Zuleikha Robinson).

Laconic și convențional, Mortensen aduce aminte de Gary Cooper. Vorbind calm dar cu pistolul pregătit, el își impregnează interpretarea cu un clasic amestec de reticență și de virilitate sălbatică, ce reușește să se evidențieze pe fundalul care altcumva înghite orice. La fel de reușită este interpretarea oferită de Sharif, care dă sobrietate rolului de căpetenie în căutarea propriului suflet. Desigur nu poate fi uitat calul, Hidalgo, care încearcă să îi calce pe urmă vedetei anterioare, Seabiscuit, în cursa pentru box-office. Johnston a realizat filmările în aceleași locații în care acum 40 de ani David Lean filma "Lawrence al Arabiei", iar stilul lor se poate spune că seamănă. Spectatorii ar trebui să primească la intrarea în cinematograf câteva sticle cu apă, pentru că privind filmul aproape că simți căldura deșertului și vântul ce bate peste dunele de nisip.

Fără a căuta nod în papură, există câteva probleme. Filmul subscrie la o prea simplificată dihotomie ce prezintă societatea occidentală (mai exact pe albi și pe creștini) ca fiind nemiloși, perfizi și dornici de genocid, în timp ce triburile de indigeni (nativii americani) sunt ființe spirituale prezentate într-o lumină mult mai bună. Și în timp ce arabii sunt prezentați ca fiind și buni și răi, cei infami sunt prezentați totuși exagerat, parcă în bătaie de joc. Dar toate micile probleme nu pot să afecteze concluzia finală: este o poveste bine spusă.

Datorită unor scene repetate de violență și a unor aluzii sexuale, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-II - adică pentru adulți și adolescenți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, filmul fiind interzis pentru copiii sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire