RECENZII 

Recenzii filme

În cautarea lui Nemo (2003)
Finding Nemo

Regia:Andrew Stanton
Roluri principale:Albert Brooks, Ellen DeGeneres
Gen:Animație, Aventuri
Durata:101
Rating:A-I (G)
Producător:Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Premiera în România:28.11.2003
Sit oficial:http://disney.go.com/disneypictures/find...
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Un timid pește tropical pornește într-o călătorie primejdioasă în vastul și perfidul ocean, pentru a-și salva fiul pierdut, în fermecătoarea aventură animată "În căutarea lui Nemo" (Disney și Pixar).

Cu frumoase peisaje submarine și cu o distribuție solidă ce împrumută personajelor vocile, regizorul Andrew Stanton creează o încântătoare poveste despre curaj, sacrificiu de sine și despre puterea iubirii de a depăși situații aparent insurmontabile.

Marlin (voce Albert Brooks) este un pește clovn ultra-protector ce încearcă să își crească unicul fiu (voce Alexander Gould) în relativa siguranță din Marea Barieră de Corali a Australiei. Dar nici chiar securitatea locuinței lor marine nu este fără riscuri - o realitate de care Marlin este cât se poate de conștient, deoarece i-a pierdut pe mama și frații lui Nemo, mâncați de un pește răpitor.

În prima zi de școală, Nemo se trezește ținta principală a glumelor colegilor săi. Instigat, și dorindu-și cu disperare să fie acceptat, neastâmpăratul peștișor nu ține cont de avertismentele tatălui său și înoată dincolo de bariera recifului, în marea largă, pentru a cerceta o barcă. Înainte ca Marlin să poată ajunge la el pentru a-l aduce înapoi, Nemo este prins în plasă de un scafandru, tatăl rămânând neajutorat în urma bărcii cu motor. Însoțit de peștele Dory (vocea - Ellen DeGeneres), Marlin pornește în necunoscut în căutarea fiului său.

Nemo ajunge în cabinetul unui dentist, într-un acvariu populat de o varietate de pești tropicali, între care se numără și șeful de gașcă, Gill (vocea lui Willem Dafoe), ce caută să scape din acvariu. Nemo este destinat a fi cadou de ziua de naștere pentru nepoata dentistului - o copilă aprigă al cărei ultim "cadou" a ajuns cu burta în sus dormind împreună cu peștii. Situația critică a lui Nemo îl face pe Gill să pună la cale o evadare îndrăzneață.

Între timp, ciudatul cuplu acvatic Marlin și Dory își continuă odiseea, cu rechini amenințători, pescăruși lacomi, meduze otrăvitoare și alte pericole ale adâncului stând - sau înotând - în calea lor. Nici măcar inima mare a micului pește nu poate garanta un sfârșit fericit, sau să prevadă șansele sale de a-l găsi vreodată pe Nemo și a-l salva.

Între vedetele filmului se numărăr trio-ul de rechini format din Bruce, Anchor și Chum (vocile lui Barry Humphries, Eric Bana și Bruce Spence), care au alcătuit un program în 12 pași destinat să le schimbe imaginea din mașini mâncătoare în prietenoși vecini din ocean - motto-ul lor este "Peștii sunt prieteni, nu mâncare". Deși creaturile cu colți produc cele mai multe hohote de râs, fălcile lor căscate îi pot speria în special pe copiii mici.

Secvența în care Marlin și Dory fac literalmente un salt de credință în interiorul unei balene aduce aminte de povestea biblică a lui Iona - precum și de clasicul film Disney "Pinnocchio" -, fiind o aluzie la necesitatea încredințării totale în providența divină în momentele de disperare. În absența unui personaj tradițional rău, oceanul însuși ia un rol central, oferind atât imagini de o frumusețe incredibilă cât și pericole nebănuite.

În timp ce unii spectatori ar putea prefera tehnicile tradiționale de animație, "În căutarea lui Nemo" ridică animația pe computer la un nou nivel, îmbunătățind ofertele mai vechi ale Pixar precum "Toy Story" și "Monsters Inc." Mediile acvatice create sunt uimitoare, de la coloratele grădini din Marea Barieră de corali la impresionanta paletă a întinderilor oceanului.

Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-I - adică audiență generală. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu G - adică tot audiență generală.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire